Ontboezemingen

Pijl
Ontboezemingen

In Enkhuizen hebben 4 van de 10 raadsfracties een website waarop je reacties achter kunt laten. Stella Quasten heeft een Facebook groep waar je kunt reageren als je lid wordt van haar groep. De overige drie zijn in handen van SP, PvdA en NE. Reacties op deze sites worden pas geplaatst als ze de goedkeuring wegdragen van de eigenaar van de site.

Deze site hanteert een wat liberaler toelatingsprocedure. Nadat een eerste reactie is goedgekeurd  worden daaropvolgende reacties automatisch geplaatst. Dat heeft ruim 7 jaar lang prima gewerkt. Tot 3 november 2016, toen raadslid Bram van der Pijll  plotseling in een hoog tempo reacties begon te plaatsen.

Het begon met een correctie op een door mij geponeerde stelling (waarbij ik hem gelijk gaf) die werd gevolgd door een reeks reacties die geen ander doel leken te hebben dan met mij van mening te kunnen verschillen.

Van der Pijll, had tot op dat moment nauwelijks gereageerd op mijn site. In een email uitwisseling had hij zijn afkering uitgesproken over wat ik hier publiceerde. Na meer dan twintig reacties in twee dagen was het me duidelijk dat Bram zijn afkeer op andere wijze tot uitdrukking wilde brengen.

Namelijk door wat bij internetgebruikers bekend staat als spamming of trolling. In korte tijd grote hoeveelheden reacties sturen met geen ander doel dan discussie onmogelijk te maken of ruzies uitlokken tussen lezers van het forum.

Nadat ik dit twee dagen heb aangezien, heb ik besloten om hem de rechtstreekse toegang tot de reactiemogelijkheid te ontnemen. Dat wil zeggen dat zijn reacties in een wachtrij komen en pas geplaatst worden nadat ik ze vooraf heb goedgekeurd. Van der Pijll is de eerste bij wie ik een dergelijke maatregel heb toegepast in het zevenjarig bestaan van mijn blog.

Hoewel hij dat zelf natuurlijk anders ziet, is die maatregel niet bedoeld om hem de mond te snoeren. Daarom hieronder de integrale tekst van zijn 4 reacties nadat ik de maatregel had genomen.

 1. dat je ooit raadslid was is mij niet bekend geweest, je beweringen geven daar geen weet van. maar dan neem ik dat terug uiteraard.
  Dat je in jouw blog waar je raadsleden uit daagt om hun mening te geven nu mij gaat censureren is wel heel erg frappant.
  Geeft aan hoe jij je blog leid. Als het een keer niet in je straatje is mag het in ene het daglicht niet meer zien??
  Te zielig voor woorden.
  Ik besef dat jij de macht hebt om dit wel of niet te publiceren. Maar hier geef je dan ook gelijk aan als je het niet publiceerd dat jouw blog niet op gezet is voor een open en eerlijke discussie maar je je eigen mening en ideeën profileert en alleen kommentaren acsepteerd die in jouw straatje passen.
  Ik moet toe geven dat je regelmatig de pers haalt met je epistels en activiteiten, je zal ze ook halen als je nalatig wordt.
 2. trots?? ben ik op zaken die ik bereik, niet op mensen die mijn mening, waar ze zelf om gevraagd hebben, gaan blokkeren.
  Helaas komt dat uit wat ik al verwacht had, zodra jij een echt weerwoord krijgt ga je je macht als beheerder gebruiken om de mening van een ander te blokkeren. Familie van een Turks politicus toevallig??
 3. zielige reactie Pim, maar ik had niet anders verwacht. Een oudere man die zijn tijd gehad heeft?
  Je zal nooit verder komen zo als een mening in de marche, zie hier ook de reden waarom alle andere partijen niet mee gaan in jouw idee van een open discussie via jouw blog.
  En het is een paar dagen en berichtjes o door jouw facade heen te prikken. Jammer en triest, maar jouw keuze.
 4. zoals je ook al weinig stemmen kreeg met je partij in de laatste verkiezingen kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je op deze manier met je blog ook geen reet verder komt.

Als het me uitkomt zal ik op bovenstaande ontboezemingen hieronder reageren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

23 gedachten over “Ontboezemingen”

 1. Ik schrik trouwens van de toon die deze collega bezigt. Is niet gebruikelijk om dat te zeggen, maar ik zeg het zoals ik het ervaar. Wij zijn het ook wel eens of vaker niet eens, vind het soms kantje boord wat je schrijft, trek het me af en toe *teveel* aan, maar er is ook nog zoiets als weten waar de grens van het fatsoen overschreden wordt in een weerwoord.

  Like

  1. Ik had het over reageren Stella. Net zo min als ik lid wil worden van een bepaalde partij, wil ik lid worden van de groep Lijst Quasten en dat maakt het onmogelijk te reageren. Van de overige drie hoef je niet per se lid te zijn om te kunnen reageren, maar als je dat doet krijg je zelden een reactie terug. Dat is dan weer beter geregeld op jou Faceboek groep omdat je daar wel ingaat op de reacties van anderen.

   Like

   1. Niemand hoeft lid te worden hoor. Iedereen kan daar lezen en reageren. Zelfs als ze van buiten Enkhuizen komen;-) Ik beantwoord graag alle reacties, opmerkingen en vragen als bezoekers die hebben. Het is naar mijn ervaring itt weblog sneller en laagdrempeliger.

    Like

 2. Bram, een paar jaar terug kreeg je uitgebreid met naam en toenaam stukken over de begraafplaats , de plek waar de portefeuillehouder 300.000 euro uit de voorziening onderhoud begraafplaats heeft gehaald en nooit meer in teruggestort heeft.
  Ik kan mij niet herinneren dat jij ons toen uitgenodigd hebt voor een gesprek. En ook heb ik toen jou nooit gehoord bij het nog steeds geldende begraafplaatsverbod. Dus dat burgers bang zijn voor gevolgen van openheid is niet zo vreemd. Nu is volgens mij de situatie dat een aannemer of een schenking heeft gedaan of tegen de wens van de raad in betaald wil worden voor iets wat volgens de raad niet nodig was. Want was het volgens de raad wel nodig dan zou de raad deze werkzaamheden wel goedkeuren en de betaling accoord vinden. En je zal toch met mij eens zijn dat het traineren van het WOB verzoek van Pim geen schoonheidsprijs verdient en in deze zeer zwak overkomt. Ik ben diegene die onder mijn eigen naam altijd reageert dus verwacht ik dat jij op dit stuk wel reageert. En als de raad open kaart speelt dan moet ik dus alle vragen uit de raad aan het college kunnen nakijken met daarbij de antwoorden

  Like

  1. Jaap, dat Bram het (tijdens de behandeling in juli) voorstelde alsof de aannemer uit eigen beweging niet noodzakelijke werkzaamheden had uitgevoerd, was een valse voorstelling van zaken. Het dossier bevat technische rapportage waarin de noodzaak werd aangetoond.
   Het geschil (tussen gemeente en stichting) ging over de vraag wie voor de kosten (begroot op minder dan € 30.000,-) moest opdraaien.
   De impasse daarover heeft zeker 3 maanden geduurd en resulteerde in nieuwe meerkosten.

   De aannemer heeft vervolgens aangeboden om de verzwaring dan maar zonder nadrukkelijk opdracht van het college aan te leggen nadat de gemeente haar de verzekering had gegeven dat zij een krediet zou aanvragen om van daaruit de kosten voor verzwaring te kunnen betalen.

   Probleem ontstond doordat het college andere meerkosten optelde als zijnde kosten van verzwaring. Een ogenschijnlijk klein leugentje, dat men vervolgens tracht toe te dekken door een lawine van leugens, voor een niet onbelangrijk deel veroorzaakt door de raad zelf.

   Ik neem aan dat raad en college inmiddels hun aandeel in deze leugenbrei beseffen en in dat opzicht er beiden geen belang bij hebben dat mijn WOB verzoek lukt. Vandaar dat door het college, maar ook vanuit de raad pogingen worden ondernomen mij te ontmoedigen om er mee door te gaan. De plotselinge oprispingen van Bram passen daar in.

   Het resultaat van mijn onderzoek zal nooit meer opleveren dan de constatering dat het college mij documenten heeft onthouden waar ik krachtens de wet recht op heb. Maar wat voor mij geldt, geldt ook voor de raad. Die er vervolgens dan ook niet aan ontkomt de wethouder ter verantwoording te roepen over het feit dat ze onvolledig is geïnformeerd. Iets wat men tot dusver wanhopig heeft proberen te voorkomen, omdat dit (politiek gezien) niet zo goed uitkomt. (Te ver voor de verkiezingen)

   Naarmate we dichter bij de verkiezingen komen, zal het animo (om dat wel te doen) echter toenemen. In dat opzicht is het college (door steeds maar weer uitstel te vragen) bezig met het graven van haar eigen graf. Een conclusie die je moet aanspreken. 😉

   Like

 3. “Zielige reactie Pim, maar ik had niet anders verwacht. Een oudere man die zijn tijd gehad heeft?” – een treurige opmerking dit, een volksvertegenwoordiger onwaardig. En ook nog eens hypocriet, want heeft dhr. Van der Pijll eigenlijk zelf weleens in de spiegel gekeken…?

  Like

 4. @Bram van der Pijll. Beste Bram ik lees dit blog met veel interesse. Dit met nog 8 andere burgers. Wij bespreken de colum van Pim met regelmaat . Al deze mensen hebben slechte tot zeer slechte ervaringen met bestuurlijk Enkhuizen. Pim zorgt voor een begrijpelijke en duidelijke uiteenzetting van u politiek. Waar raad en college zich alles persoonlijk aantrekken heb ik op dit blog nog nooit een woord van minachting gelezen richting u en bestuurders. Waarom ik anoniem reageer is om het simpele feit dat burgers met naam welke zich kritisch uiten sancties tegemoet kunnen zien vanuit het college. Hier zijn voorbeelden genoeg van. Wij denken dat raad en college dit blog zwaar onderschat hebben en in het bijzonder Pim. Nu hij raad en college letterlijk de hoek in heeft gedreven begint u wild om zich heen te slaan. Het is gewoon een duidelijke zaak. Er is meer dan de info welke verstrekt is tot nu toe. Het college zit nu in zo een lastig parket dat zij niet meer terug kunnen en eigenlijk Russisch Roulette spelen. Dit is al ten koste gegaan van de gemeentesecretaris Reus en raadslid Visser. Zij zagen het niet meer zitten in het gevoerde beleid. U en mede raadsleden zijn zeer naief of lui en niet zaken kundig . Ook heeft de raad het te druk met partij politiek en heeft men geen oog meer voor de burger. Het opstappen van wethouder de Jong is hier toch het grootste voorbeeld van? Wij hopen dat met het WOB verzoek van Pim u ogen geopend zouden worden. Helaas is dat niet gebeurd. Laten we hopen dat u en mede raadsleden tot inkeer komen . Plus de coalitie dan zal er veel leed voorkomen kunnen worden. STOP MET MINACHTING VAN ENKHUIZER BURGERS .

  Like

  1. Weer iemand uit het anonieme Pimkamp.

   Zo jammer, als jullie je samen sterk zouden maken en uit de anonimiteit zouden stappen konden jullie alles recht komen zetten wat ik en mijn collega raadsleden blijkbaar verprutsen.
   Dus zal Enkhuizen bestuurt blijven door de mensen die wel hun nek uit durven te steken!

   Like

   1. @Bram van der Pijll . Trek je het niet persoonlijk aan Bram . Maar lees reacties en blog eens goed. Mijn reactie wordt emotioneel door je opengereten. Totaal onnodig. Anoniem ja . Helaas. Wij zitten niet op jullie sancties te wachten. Wij kunnen niet behoorlijk in gesprek. Jou voormalig wethouder wilde niet eens afspreken om eens om de tafel te gaan.

    Like

 5. Dus als k het goed begrijp Pim zal je alleen reacties van mij plaatsen nadat jij ze persoonlijk gecontroleerd hebt en passend vind?

  Overigens in mijn ogen onterecht om jouw blog te vergelijken met de websites van de verschillende politieke partijen. Die hebben nooit beweerd dat ze op hun site een open discussie willen en dat iedereen daar zijn eigen mening kan spuien.
  Jij hebt ons raadsleden tot vervelens toe uitgenodigd om wel onze meningen te uiten bij jou.

  Like

  1. Dat heb je goed begrepen.

   De reden voor dit blog is om een forum te scheppen waarop burgers hun opvattingen over de lokale politiek en de daarmee gepaard gaande besluitvorming tot uitdrukking te kunnen brengen. Geen populair onderwerp, dat geef ik toe, maar ik hecht aan democratische besluitvorming ook al heb ik van tijd tot tijd kritiek op de manier waarop ze tot stand komt.

   Het zou mooi zijn als onze vertegenwoordigers aan die discussie zouden hebben deelgenomen en toen Bokhove nog in de raad was gebeurde dat regelmatig, maar in de huidige samenstelling van de raad is daar geen sprake meer van.

   Overigens vind ik niet dat een dergelijk forum de verantwoording zou moeten zijn van een willekeurig burger, maar van de raad zelf. Die zou de communicatie met de gewone burger moeten stimuleren en mogelijk maken. Ik heb daar tot tweemaal toe een voorstel over gedaan.

   Het animo om daar aan mee te werken is echter 0,0. Dat vind ik jammer en getuigen van zelfvoldaanheid die grenst aan domheid.

   Dus is de situatie als volgt, wij hebben het over jullie, en jullie hebben het over ons. Het verschil is dat wij onze meningen in het openbaar geven en jullie het liefst van alles binnenskamers bekokstoven.

   Af en toe komt daar wat van naar buiten. Als burgemeester Nawijn vergeet zijn microfoon uit te zetten of als Olierook in een TV interview laat weten hoe geweldig hijzelf is en wat ik naar voren breng alleen maar rommel is.

   Dus beschouw jezelf als gast op een forum waarop ik bepaal wat de regels zijn, zoals jij (en je collegae) mogen bepalen wat de regels zijn voor deelname aan het klasje in de Breedstaat. East is east and west is west and never the twain shall meet. (Kipling)

   Like

  2. Misschien is het wel een goede zaak om daar dan verandering in te brengen Bram van der Pijll. Is het niet juist belangrijk dat jullie de mening van de burgers over zaken die in de gemeente spelen met jullie burgers te delen en over te praten met elkaar. Jullie zitten en zijn er toch voor die zelfde burgers.

   Like

   1. Daar moet je dan wel de kans voor krijgen. En ik ga niet in gesprek met anonieme sprekers die niet te benaderen zijn en geen verantwoording durven en hoeven te geven voor hun woorden.

    Wat mij als raadslid de afgelopen jaren juist is op gevallen hoe weinig wij door mensen benaderd worden. Ik heb inloopspreekuren gehouden, we zijn op de gemeente site met naam en toe naam bekend. Ik sta open voor alle meningen maar dan moeten ze wel naar me toe komen.

    Like

    1. Het vertegenwoordigen van anonieme kiezers vind je waarschijnlijk geen probleem en hoeveel van de kiezers op Nieuw Enkhuizen hebben er trouwens op jou gestemd? En toen de leden van die partij het vertrouwen in je opzegden bleef je gewoon zitten en deed je het naar buiten toe voorkomen dat je nog steeds fractievoorzitter was van die partij.

     Dat je openstaat voor andermans argumenten moet je dus nog maar eens bewijzen. Voorlopig begin je alleen maar wild om je heen te slaan als mensen je tegenspreken. Anoniem of niet.

     Like

     1. Pim hoe zet ik mijn foto erop. Bram hoeft echt niet te denken dat ik alleen maar anoniem durf te reageren. Heb op Facebook ook een reactie geplaatst en daar ben ik ook niet anoniem.

      Like

      1. Rob, onder elke reactie staat volgens mij hoe je bent ingelogd. Als je bijwerken aanklikt krijg je een keuze uit diverse accounts waarmee je kunt inloggen. WordPress, twitter, facebook en +Google. Als je bij een van die diensten een account hebt kun je via dat account inloggen en komt er naast je naam het atavar dat je op dat account gebruikt.

       Als je kiest voor een WordPress account wordt er je automatisch een blog aangemaakt. Daar kun je wel of geen gebruik van maken. Je kunt een prive blog maken dat alleen kan worden ingezien door mensen die je uitnodigt, maar ook een openbaar blog.

       Via dat blog dashbord kun je dan een atavar kiezen. Lijkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Maar het simpelste voor jou is waarschijnlijk inloggen via je facebook account.

       Laat je trouwens niks wijsmaken over anoniem of niet. Het gaat om de inhoud en niet om de poppetjes (zoals politici altijd zeggen).

       Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s