Stropdas

In de krant las ik dat de overheveling van taken van de rijksoverheid naar de gemeenten zo’n 1.2 miljard had opgeleverd voor de gemeenten, terwijl ik me toch herinner dat ze voor die tijd steen en been klaagden over het feit dat ze daarvoor onvoldoende werden gecompenseerd.

Gisteravond vergaderde men over de begroting voor 2017. Dat wilde zeggen de tweede ronde, de eerste ronde was schriftelijk afgedaan. Omdat de betreffende stukken nog niet op de gemeentelijke website stonden leek het me nutteloos om “real time” de vergadering te beluisteren.

Tijdens de rust van PSV- Bayern München (21.30 uur) heb ik opnieuw gekeken. Toen stonden ze er wel op en bleek dat er een embargo op lag tot 1 november 20.00 uur.

Om 21.30 uur was de vergadering afgelopen begreep ik uit het krantenverslag.

Waarom de kiezer pas na afloop van de beraadslagingen mocht weten wat de hem of haar vertegenwoordigende partijen (in eerste instantie) naar voren hadden gebracht is me een raadsel, maar past wel binnen de Enkhuizer opvattingen over transparantie.

Mocht U nieuwsgierig zijn, dan kunt U hun stellingnames  hier lezen.

Enfin, vrijwel iedereen bleek uiterst tevreden dus het grootste politieke nieuws van de avond was dat de CDA fractie een stropdas had omgedaan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

12 gedachten over “Stropdas”

 1. Overheveling naar Algemene Middelen van restant budget Sociaal Domein is onjuist. Alles wat ‘overblijft’ cq niet wordt uitgegeven, wordt vanaf 2007 in reserve gestopt. Vroeger was dat reserve WMO, nu is dat reserve Sociaal Domein. Het is ook geen 3 miljoen van afgelopen jaar, maar bij elkaar opgepot vanaf 2007 dus. Die reserve is opgesteld omdat Den Haag nogal wispelturig is met beleid en budgetten.

  Like

 2. verbazingwekkend Pim hoe je je conclusies door elkaar gooit.
  1 ding is zeker, de mogelijke betaling aan de aannemer kan niet in de begroting staan omdat heel simpel de raad het krediet niet gegeven heeft. Bovendien geef jij in eerdere stukken aan dat de aannemer al betaald is, dus dan komt het in de jaarstukken, niet in de begroting.
  Even af wachten op het accountantsrapport van komend jaar en dan kunnen we zien of jouw beweringen steek houden

  Like

  1. Je hebt gelijk Bram, als de betaling voor 2016 begroot was, wat het niet noodzakelijk geweest om een krediet aan te vragen. Ik zeg niet dat de aannemer al betaald is, ik zeg alleen dat ik zijn manier van reageren alleen begrijp als dat dit het geval zou zijn.

   Voor mij is namelijk duidelijk, dat er een afspraak was tussen aannemer een gemeente (11 mei 2016) die resulteert in een betalingsverplichting van de gemeente ter waarde van € 60.000,- waarvan € 20.000,- geoormerkt is voor de verzwaring van de elektra.

   Dat beide partijen zwijgen over de reden voor de overige € 40.000,- is duidelijk en maakt het moeilijk om vast te stellen op grond waarvan die verplichting is aangegaan, maar ik doe in ieder geval mijn best dat uit te vinden.

   Like

   1. fijn dat het voor jou duidelijk is “dat er een afspraak is”. Voor mij is dat niet duidelijk, anders zou ik de afspraak kennen en naar aanleiding daar van ook volgens afspraak betalen.
    Dat onderhand de getallen een chaotisch beeld geven en niemand meer weet waar wat voor is is duidelijk, van daar mijn vraag naar een factuur.

    Like

    1. De op 11 mei 2016 gemaakte afspraak is, dat door de gemeente € 60.000,- zal worden betaald waarvan € 20.000,-geoormerkt is als zijnde kosten van de verzwaring. Staat gewoon in het raadsvoorstel. Weliswaar onder de naam “compromis”, maar een compromis is in mijn ogen gewoon een afspraak.

     Like

 3. Enkhuizen heeft 3 miljoen aan WMO gelden overgehouden!!! 1,7 miljoen hiervan is met goedkeuring Enkhuizer raad in de algemene middelen gesluisd. Wij zijn zeer nieuwsgierig of dit een speciale kenmerk heeft gekregen. Zo niet dan kun je er aardig wat tekorten mee wegwerken. Plus degelden uit gebouwen welke te koop staan kun je een optimistische begroting presenteren. Of er rekening gehouden is met REZ, Oksel welke beiden niet betaald zijn. Dan nog SMC en de nog niet gepresenteerde tekorten Drom.

  Like

  1. Dat van die 3 miljoen kan ik me niet herinneren, maar dat zouden dan de jaarrekening over 2015 moeten zijn. Ik zal is kijken. De verkoop van gebouwen zal inderdaad wat opleveren. De REZ zou in principe budget neutraal worden uitgevoerd, maar dat gold ook voor de Drom.

   Men zal in de begroting voor 2016 rekening hebben gehouden met betaling van de aannemer dus als dat in 2016 niet is gebeurd dan wordt het bedrag automatisch overgeheveld naar 2017.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: