Schijn-heiligen.

sinterklazen
schijn-heiligen

Tijdens de raadsvergadering op 1 november zal met algemene stemmen de Gedragscode Integriteit Raadsleden worden aangenomen. De volledige tekst van die gedragscode kunt U hier lezen.

Het beoogde effect is het volgende (letterlijke tekst):

Deze code wil duidelijkheid geven over wat de wet vraagt van politici.

Daarmee beoogt de code politici in eerste instantie te beschermen tegen onnodige misstappen. De tekst van de artikelen in de code volgt vrijwel letterlijk de wet. ‘Vrijwel’, want op enkele plekken is de code strenger dan de wet: 

 1. deze code draagt politici op zelfs de schijn van belangenverstrengeling en corruptie te voorkomen 
 2. deze code draagt politici op hun financiële belangen bekend te maken (zie artikel 2) 
 3. deze code hanteert een zogenaamd ‘Nee, tenzij’-beleid ten aanzien van het aannemen van geschenken (zie artikel 3).

Laten we proberen artikel 1 serieus te nemen aan de hand van het het Dromdossier.

Om te beginnen verklaart wethouder Olierook dat er van de afspraken die hij met een aannemer heeft gemaakt geen schriftelijke aantekeningen of verslagen zijn.

Vrijwel de gehele gemeenteraad en zeker zijn eigen fractie accepteert dat als feit. Dit “feit” vormt echter tevens het bewijs van een overtreding van alle normen voor wat betreft ordentelijk bestuur. Omdat het de democratische controle op die afspraken onmogelijk maakt.

Is de wethouder voor deze overtreding berispt? Heeft men vanwege dit “feit” het vertrouwen in hem opgezegd? Zijn de coalitiepartijen er in geslaagd om zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen? Op geen enkele wijze.

Welk Enkhuizer belang is er mee gediend dat een wethouder de normen voor ordentelijk bestuur aan zijn laars lapt? Geen enkel.

Het  is slechts partijbelang dat dicteert dat men hem, zonder zelfs maar een berisping, de hand boven het hoofd blijft houden.

Hoezo dat de schijn van belangenverstrengeling (tussen Enkhuizer-belang en het partijbelang) daarmee is voorkomen?

Dan het voorkomen van de schijn van corruptie:

De betaling waartoe de gemeente zich ten opzichte van de aannemer heeft verplicht omvat een bedrag van € 40.000,- waarover gemeente noch de aannemer duidelijkheid wenst te verschaffen.

Er zijn offertes, die de gemeente (naar eigen zeggen) niet heeft geaccepteerd, maar alleen een mondelinge betalingsafspraak, die niet bevestigd wordt door een rekening.

Althans daarvoor hebben wethouder en burgemeester inmiddels het “bewijs” geleverd. Hoezo zelfs maar de schijn van corruptie proberen te voorkomen?

Kortom, men gaat op 1 november een gedragscode aannemen waarvan bij voorbaat al duidelijk is dan men er zich niet aan zal gaan houden.

Je zou dat een uitvloeisel van onze Sinterklaascultuur kunnen noemen. Waarbij ons van jongs af aan wordt ingeprent om toch vooral te geloven in schijn-heiligen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Schijn-heiligen.”

 1. Daarbij kun je ook meenemen, dat er een bestuurslid van de Drom ook raadslid is. En dat er raadsleden en de burgemeester vrienden van de Drom zijn. Zij vinden dat zij de Drom naar buiten moeten promoten en helpen!

  Like

  1. Het kan me niet schelen dat ze allemaal “vrienden” van de Drommedaris zijn, zolang ze maar transparant zijn over wat die “vriendschap” aan kosten voor de gemeente met zich meebrengt. Door middel van creatief boekhouden zijn de kosten van verbouwing veel lager voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Op min of meer soortgelijke wijze zijn de kosten van verzwaring hoger voorgesteld dan ze waren.

   Mijn ergernis betreft het creatief boekhouden waarmee de kiezer een rad voor de ogen wordt gedraaid en waarmee de gekozenen zichzelf vrij proberen te pleiten van verantwoordelijkheid voor de besluiten die ze hebben genomen.

   Zijn de kosten van de verbouwing hoger uit gevallen dan was voorgespiegeld? Ja. Verrassend? Nee, ik had niet anders verwacht. Maar houd op met het gelieg en bedrieg over de werkelijke kosten. Daarmee ondermijn je alleen maar het vertrouwen in de overheid.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s