Losbarsten.

loterijKort geleden nam ik een tweet van Stella Quasten over met de veelbelovende titel. “Gemeenteraden op de schop, burger meer inspraak”.

Daarbij leverde ik het commentaar dat het wel leuk is om dat soort dingen onder de aandacht van anderen te brengen, maar dat het nog veel leuker is om de reactie van de “deler” te weten.

Ik bedoel, Stella is gemeenteraadslid. Ze zou dus moeten weten waar ze het over heeft, dus is ze het eens met wat er in het artikel wordt gesteld. Bijvoorbeeld, zou de helft van de gemeenteraadszetels  moeten worden verloot? Misschien zou je daar over kunnen nadenken of zelfs discussiëren.

Ik ken niemand die tevreden is met de manier waarop het gemeentebestuur functioneert, dus dat de boel op de schop moet is het overwegen waard. Dat sommige raadsleden geschokt zijn over wat ik over hen durf te schijven begrijp ik wel.

Maar dat is toch niet meer dan een sterk verdunde weergave van wat er gewoonlijk tegen mij wordt gezegd als het gaat over politiek in het algemeen en de lokale politiek in het bijzonder.

Ik kan me niet herinneren dat politici zo laag in aanzien stonden als nu het geval is. Niet alleen de landelijke, maar ook die van de plaatselijke politiek. Dat is een zorgelijke situatie.

Dat is niet alleen de schuld van de politici zelf, maar ook van het electoraat dat in de loop der jaren zo is geïndividualiseerd dat het begrip algemeen belang een inhoudsloos begrip is geworden. De ideale burger is de burger die zoveel mogelijk consumeert, omdat hij daarmee de economie op een hoger plan brengt.

We hebben ons zelf daarmee gereduceerd tot melkvee. Wie de meeste melk produceert mag blijven, de rest kan naar de slacht en dat is een somber stemmende gedachte.

Dus er moet iets veranderen, maar wat? Wat mij betreft liever niet door demagogen als Trump of Wilders. Sterke mannen die roepen de boel wel eventjes te zullen regelen.

Ik heb niets tegen het streven naar macht (om dingen te kunnen veranderen), maar maak we wel zorgen over het feit dat het streven naar macht dikwijls eindigt in machtsmisbruik.

En dus maak ik me zorgen over degenen die de macht controleren. Die mogen we (door middel van verkiezingen) nu nog zelf aanwijzen, maar de praktijk leert dat de gekozenen zich binnen de kortste keren voornamelijk bezig houden met het vergroten van hun eigen machtspositie en het controleren van de macht als een niet productieve bezigheid zien.

Dus is loten wellicht een oplossing voor hen die de macht moeten controleren?  In Angelsaksische landen kent men de juryplicht. Ooit hadden we de dienstplicht. Zou je iets soortgelijks kunnen invoeren voor de volksvertegenwoordiging?

Ik weet het niet, maar het lijkt me goed om daar over na te denken en een discussie te voeren. Ik zou zeggen, barst maar los.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s