Blamage

Gemeenteraad_Enkhuizen_internet
Blamage

Op 5 juli van dit jaar wist de raad zich  weer eens op onnavolgbare wijze te blameren door niet in staat te zijn een besluit te nemen over wie er nu eigenlijk moest opdraaien voor de kosten van de verzwaring van het elektranetwerk in de Drommedaris.

Voor een deel veroorzaakt door het college, dat meende een aantal alternatieven te moeten schetsen die in werkelijkheid niet bestonden.

Op mijn open brief aan het presidium, over welk plan men had om aan deze blamage een einde te maken, kreeg ik uiteraard geen antwoord, maar ik neem niettemin aan, dat de kwestie tijdens de eerst komende raadsvergadering (op 1 november) zal worden opgelost.

Hoe?

In de brief die het college op 20 juli naar de aannemer zond (om hem te melden dat hij niet betaald zou worden) staat de oplossing. Het college laat de aannemer weten dat zij haar handen van de kwestie aftrekt (ik gebruik even mijn eigen woorden) en het wachten is tot de raad de kwestie weer op de agenda zet.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Het enige wat daar voor nodig is, is een motie vreemd aan de orde van de dag, die tot een paar dagen voor de raadsvergadering kan worden ingediend.

In dit geval zou die motie moeten inhouden, dat alsnog het besluit wordt genomen dat men op 5 juli verzuimde te nemen. Wat neerkomt op wat ik ruim voor de raadsvergadering al adviseerde. Geef de wethouder een formele berisping (zodat hij het nooit meer doet) vanwege het feit dat hij de raad onjuist informeerde en geef hem vervolgens het krediet waar hij om vraagt. Zodat hij de aannemer kan betalen. Er is namelijk geen alternatief.

De enige kink die nog in de kabel kan komen, is dat er mogelijk raadsleden zullen zijn die protesteren omdat ze niet weten waarom er (boven de kosten van de verzwaring € 20.000,-) er nog € 40.000,- extra betaald moet worden.

Waarom dat is, heb ik gisteren al uitgelegd, maar het zou natuurlijk mooi zijn als de raad dat ook uit de mond van de wethouder zou vernemen.

Blijft over, dat er een aanleiding moet zijn om die motie in te dienen. Ook dat kan geen probleem opleveren. Een brief van de aannemer met daarin een ultimatum inhoudende, dat als hij niet subiet betaald krijgt, hij naar de rechter zal stappen om betaling af te dwingen.

Aangezien je niet kan volhouden dat de verzwaring niet is aangelegd en het in dit land nog steeds zo is geregeld, dat als je werk heb verricht, je ook recht heb op betaling voor dat werk, moet je geen rechtszaak willen voeren op basis van je bewering dat je de aannemer nooit hebt opgedragen dat werk te doen.

Je was er van op de hoogte, je hebt er mee ingestemd, je hebt er profijt van, dus waar blijf je dan met je geroep dat je geen opdracht heb gegeven? Nergens schat ik zo in, al sluit ik niet uit dat er raadsleden zijn die daar anders over denken. Maar waarom wachten tot zelfs het laatste raadslid ook zijn verstandelijke vermogens weer heeft teruggekregen? Eén is al voldoende en zorgt voor een meerderheid.

Eerlijk gezegd verbaas ik me een beetje over het feit, dat die brief van de aannemer (met daarin een ultimatum) nog steeds niet is verstuurd, maar wellicht is dat al wel gebeurd en wil het college alleen nog maar de spanning er in houden.

Enfin, ik ga er nog steeds vanuit dat de kwestie op 1 november (2 dagen voordat men antwoord moet geven op mijn bezwaar in het WOB verzoek) zal zijn opgelost en dat er aan deze blamage een einde wordt gemaakt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Blamage”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s