Gezegd hebben.

dt2Tot mijn grote verrassing heeft het Fokko Snoek (de defensive tackle van de SP fractie) behaagd om te reageren op een artikel op mijn blog. Te weten “In het duister tasten“. Mijn antwoord op zijn reactie kunt U daar lezen, maar hij stipt een aantal zaken aan die ik in een tweetal afzonderlijke berichten wil uitwerken.

Ik verweet de SP fractie tegenstrijdige opvattingen te koesteren.

Hij reageerde daarop met de mededeling “De kiezer mag beoordelen of dit “tegenstrijdig” is of “zorgvuldig omgaan met gemeenschapsgeld”.

Het is een aardig voorbeeld van wat ik verkiezingsretoriek zou willen noemen. De belangrijkste hulpmiddelen daarbij zijn “spinning” en “framing”.

Twee Amerikaanse termen die nauw aan elkaar verwant zijn. Spinning (= draaien) is de techniek om feiten, die een negatieve bijklank hebben,  zodanig te draaien dat ze een positieve bijklank krijgen. Donald Trump benadrukt dat hij enorm veel van vrouwen houdt, zijn tegenstanders benadrukken dat hij vrouwen molesteert.

Beide opvattingen kun je als feit beschouwen. De kunst is nu ze te “framen”. Wat losjes vertaald kan worden als “benadrukken”.

De Trump aanhangers framen hem als een vrouwenliefhebber die in het verleden wat ongelukkige uitspraken heeft gedaan. Zijn tegenstanders framen hem als vrouwenhater die regelmatig vrouwen molesteert. De laatste groep lijkt nu de overhand te hebben.

Wat Snoek doet is de keuze voor de kiezer te “framen”. Het tegenstrijdige optreden van de SP is een feit, maar liever benadrukt hij het “feit” dat ze “zorgvuldig omgaan met gemeenschaps geld”. Begrijpelijk, maar jammer voor hem is er in dit specifieke geval geen sprake van een feit.

Snoek maakt een vergelijking tussen het oorspronkelijke krediet (€ 100.000,-) en het uiteindelijke krediet (€ 60.000,-) en concludeert tevreden dat het wispelturige gedrag van de SP een winst van € 40.000,-  voor de gemeente heeft oplevert. Helaas is dat een onjuiste voorstelling van zaken.

Het krediet van € 100.000,- was gebaseerd op een offerte, die al achterhaald was toen ze aan de raad werd aangeboden. Bovendien bevatte ze veronderstellingen over de uitvoering van de werkzaamheden (aanleg na inhuizing) die onjuist waren.

Wat hij vergelijkt zijn realistische uitvoeringskosten met een foutieve en opgepompte offerte. Het is de manier waarop veel elektronica aan de man word gebracht.

Een officiële verkoopprijs wordt vergeleken met een honderden euro’s lagere aanbiedingsprijs. De praktijk is dat iedereen verkoopt tegen de aanbiedingsprijs en niemand tegen de officiële verkoopprijs.

De bedoeling is dat iedereen die duizend euro uitgeeft zich niet afvraagt of hij daar wel verstandig aan heeft gedaan, maar zichzelf beloont met het idee dat hij honderden euro’s bespaard heeft.

De SP is heel erg tegen marktwerking, maar als het gaat om het aanprijzen van de eigen opvattingen, dan maakt men gewoon gebruik van dezelfde technieken.

Geeft verder niets. Iedereen doet het. Ik wilde het alleen maar even gezegd hebben.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s