Enkhuizen broeit

Gemeenteraad_Enkhuizen_internet
Enkhuizen broeit

Na drie maanden niks doen mocht de raad (tijdens de raadsvergadering van gisteravond) haar mening geven over de ontstane politieke situatie.

Michel de Jong (NE) stelde dat hij vanuit het college “signalen” had gekregen dat men wethouder Rob de Jong liever kwijt dan rijk was (ik gebruik mijn eigen woorden) en dat dit voor hem de doorslag had gegeven het vertrouwen in zijn naamgenoot op te zeggen.

Of dat waar is weet ik niet. Niemand ging daar verder op in, maar feit is, dat oppositie en coalitie alleen maar voordelen zagen in de nu ontstane situatie.

Het college zou nu gedwongen worden om wat vaker met de oppositie te overleggen en alleen al de gedachte daar aan deed bij velen het water in de mond komen.

Want zo zien de meeste raadsleden zichzelf het liefst.

Gewichtige lieden, die op gewichtige toon, gewichtige zaken mogen bespreken met het college over het welzijn van Enkhuizen.

Natuurlijk het liefst binnenskamers want zo gaan gewichtige mensen nu eenmaal te werk.

Ik neem aan dat daarom van der Pijll en Quasten zo boos waren dat de hele opzet op maandag al in de krant was uitgelegd. Die vinden zichzelf namelijk zo gewichtig dat er niets in de openbaarheid mag komen, voordat zij daar in de raadszaal hun plasje over hebben gedaan.

Een merkwaardige opvatting die ik niet met ze deel. Stella Quasten deelt via haar twitter account dagelijks haar mening over het leed in de wereld, maar over wat ze vindt van de gang van zaken in Enkhuizen (waar ze uiteindelijk voor betaald wordt) lees ik nooit iets.

En van der Pijll ventileert in de raadszaal alleen maar malle opvattingen, zoals zijn idee dat je aannemers (die tot volle tevredenheid werkzaamheden hebben uitgevoerd) niet hoeft te betalen.

Kunst meende dat de democratie geweld was aangedaan. Wat ze daar mee bedoelde is me niet duidelijk en haar kennende zal ze dat ook nooit duidelijk maken.

Verder opvallend lovende woorden van Van Reijswoud voor het werk van de coalitie, met maar één verwijt aan wethouder de Jong. Hij had eerst de raad moeten raadplegen voordat hij vertrok.

Vergeten was het feit dat VVD/D66 wethouder precies hetzelfde had gedaan toen (tijdens de vorige raadsperiode) hem de steun was opgezegd door fractiegenoot Stomp. Een gevalletje van de pot die de ketel verwijt.

De vraag is nu hoelang deze idyllische situatie met één gezamenlijke pispaal (Nieuw Enkhuizen) blijft voortduren. Dat valt moeilijk in te schatten, maar nu men eenmaal gewend is geraakt aan een minderheidscoalitie van 7, is een minderheidscoalitie van 6 ook denkbaar geworden.

Met als toekomstige struikelblokken het REZ en de afwikkeling van het Drom dossier. Maar we zitten nog te ver van de verkiezingen om daar munt uit te kunnen slaan en dus gedraagt iedereen zich nog even als het voorbeeldige raadslid dat alleen het belang van Enkhuizen voor ogen heeft.

Maar als de verkiezingen straks binnen gezichtsbereik komen dan wordt natuurlijk alles anders.

En tot die tijd houdt men de kaarten stevig voor de borst. Enkhuizen boeit niet alleen, maar op politiek gebied broeit het ook regelmatig.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Enkhuizen broeit”

 1. Uit ervaring met de voormalig wethouder durf ik te stellen dat hij totaal ongeschikt was voor zijn functie. Dat MDJ de stekker er uit heeft getrokken is een zeer gerechtvaardige actie. Je statement richting LQ vindt ik ietwat overdreven. VDP echter is een waardeloos individu in deze raad en zit puur voor eigen gewin. De houding van Kunst is zorgelijk. Duidelijk voorbeeld van salon socialisme met haar vage en onduidelijke uitspraken. PVDA Enkhuizen krijgt ook steeds meer moeite de fractie te onderhouden. NE moet verjongen . Zij hebben een behoorlijke achterban. Het opstappen Visser is ontstaan uit onvrede met Kok heb ik begrepen. Tenminste dit doet de ronde. Als burger maak ik me ongerust inzake al deze perikelen. Overgeleverd aan willekeur . Ondernemers welke vergunningen en informatief wethouders willen spreken komen er niet door en of worden niet eens ontvangen,bezocht of kunnen geen sluitende info ontvangen. Dit om hun bedrijfs voortgang te kunnen continueren. Onderhoud en dergelijke zal ik maar niet toelichten. Het is ronduit BEDROEFD. Enkhuizen BLOED is mijn waarneming.

  Like

 2. Dit plasje en nog veel meer van Lijst Quasten staat al sinds tijden op Facebook waar iedereen die daar interesse in heeft kennis van kan nemen en dat weet je best, Het is dus niet zo dat LQ ooit ergens iets over bekend maakt, mening geeft en hoe wij tegen zaken aankijken maar puur kwestie dat jij geen trek hebt om daar kijkje te nemen.
  Dat is wel een verschil.

  Like

  1. Dat plasje had betrekking op je mening (en die van Van der Pijll) dat zaken eerst in de gemeenteraad moesten worden besproken voordat ze via de krant met de buitenwereld gedeeld mogen worden. Ik vind dat een merkwaardige opvatting, waar je jezelf overigens (gelukkig) ook niet aan houd. Overigens heb ik Nieuw Enkhuizen ook bekritiseerd vanwege het feit dat de enige mededeling die ze via hun officiële kanaal hebben gedaan bestond uit een kopie van het gemeentelijke persbericht. https://pimsep.wordpress.com/2016/09/26/binnenskamers-3/

   Als ik een manier wist om de opvattingen van Lijst Quasten op mijn weblog te plaatsen, dan deed ik het.

   Like

  1. Ik ben bang dat die blijheid van korte duur zal zijn. Ik vrees dat het REZ een dood paard is waar Kok zich lelijk aan gaat vertillen. NE heeft nu de handen vrij om oppositie te voeren en zal daar ongetwijfeld gebruik van maken.

   De overblijvende wethouder zijn natuurlijk wel blij, in ruil voor langer werken gaat hun bezoldiging met 25% omhoog.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s