Feest

feestje-koe.jpgVandaag, 1 oktober is het een beetje feest. Prietpraat bestaat precies 7 jaar. Bijna 400.000 bezoekers, bijna 2000 columns over de lokale politiek en zeker 4000 reacties op opmerkingen van lezers.

Noem me een gemeente met 18.000 inwoners waar ze dat ook hebben.

Uiteraard is het onderwerp waar ik over schrijf voor maar weinig mensen interessant. Iedereen heeft wel een mening over de politiek, maar weinigen zijn bereid om daar iets over te lezen.

Zeker als die mening meer dan 500 woorden in beslag neemt om hem te verkondigen.

Het maximum schijnt tegenwoordig 140 leestekens te zijn.

Maar het aantal lezers heeft me nooit zo geïnteresseerd. Ik vind het leuk om ergens over na te denken en die gedachten vervolgens op (elektronisch) papier te zetten. Kost niets, de tijd die je er aan spendeert kun je geen kattenkwaad uithalen en bovendien blijf je (al doende) mijnheer Altzheimer wellicht een stap voor.

Bovendien is er geen bedrijfstak waarin mensen zo makkelijk en zo vaak van mening veranderen als de politiek. Wat betekent, dat er altijd wel iets is waar je over kunt schrijven.

Maar de laatste tijd begon dat schrijven me steeds moeilijker te vallen. Toen Christian Bokhove nog raadslid was kreeg je nog wel eens weerwoord, maar in haar huidige samenstelling beginnen vergaderingen van de Enkhuizer gemeenteraad toch steeds meer te lijken op uitvoeringen van de Josti band.

Enthousiast en vol goede bedoelingen, maar muzikaal gezien toch met de nodige beperkingen.

Kort geleden werd ik gebeld door een voormalig raadslid die vaststelde dat ik (qua toon) van licht ironisch was afgegleden naar sarcastisch. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Dat is het resultaat van 7 jaar ervaring, waarin er (in essentie) niets veranderd is.

Mijn credo was en is, dat het in een democratie als de onze volstrekt onbelangrijk is wie er aan de macht is. Alle machthebbers gedragen zich min of meer hetzelfde. Het enige wat telt is, maken ze geen misbruik van hun macht en houden ze zich aan de spelregels?

Wat mij betreft zijn de belangrijkste spelregels, het budgetrecht van de raad en de informatieplicht aan de raad. Keer op keer illustreert de Enkhuizer raad dat ze die spelregels niet serieus nemen. En inderdaad, na 7 jaar ben ik tot het besef gekomen dat ik (zoals de Engelsen zeggen) “no longer suffer fools gladly”.

Dus hoe verder? Enerzijds wens ik onze democratische verworvenheden met hand en tand te verdedigen. Anderzijds, ontbreekt me de lust om iedere keer weer te luisteren naar het gemompel tijdens de raadsvergaderingen. Wat daar wordt gezegd is zelden de moeite van het beluisteren waard.

En iets opschrijven doen ze al helemaal niet graag, want dan loop je het risico dat mensen je gaan houden aan wat je hebt geschreven.

Daarom denk ik dat ik me alleen nog maar ga verdiepen in een paar lopende dossiers, desnoods door middel van een WOB verzoek.

Zoals daar zijn SMC, Drom, Oksel en REZ. Misschien houd ik het op die manier nog een jaartje vol.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Feest”

 1. Wat dacht je van het opheffen van de Buitendienst waarvan nooit duidelijk is geworden wat het opgeleverd heeft, of zelfs óf het wat opgeleverd heeft? Op niet éénmaal dat ik er naar gevraagd heb in de loop der jaren, ook samen met Christian Bokhove, bleek het mogelijk hier gewoon een relevant antwoord op te krijgen. De SP is na het vertrek van Christian omgeslagen in één van de meest kritische partijen over dit onderwerp in een partij die het ineens niet meer wil weten en met de rest van de raad mee tegen moties aangaande dit stemt.
  Er zijn wél vele tonnen in dit opheffen geïnvesteerd!

  Het dossier “Begraafplaats”, waarover Jaap Kamper en Dirk van Pijkeren een volledig met cijfers onderbouwd stuk aan de raad hebben gegeven: idem dito. De meerderheid van de raad is absoluut niet van plan zich hierin te verdiepen. Integendeel zelfs, ze stemt tegen initiatieven om hiermee aan de slag te gaan.

  De raad heeft bij de invoering van het dualisme in 2002 allerlei bevoegdheden gekregen waarvan ze er in de loop der jaren een aantal gemandateerd heeft aan het college. Alle nieuwe raadsleden sinds die tijd hebben géén idee welke bevoegdheden dat zijn, ze kennen hun eigen bevoegdheden dus niet. Terwijl het college omgaat met die gemandateerde bevoegdheden alsof het collegebevoegdheden zijn.
  Op initiatieven om een lijst van aan het college gemandateerde bevoegdheden te krijgen door ondergetekende wordt door letterlijk de hele raad negatief gereageerd cq tegengestemd. Het college zegt spijkerhard dat het niet mogelijk is zo´n lijst te produceren omdat die mandaten in verordeningen verwerkt zitten…
  Elk raadslid van andere gemeenten waaraan ik gevraagd heb hoe dit bij hen geregeld is, kan wél zo´n lijst krijgen. Wat ook heel normaal is, de raad hoort zich bewust te zijn van de eigen bevoegdheden. In Enkhuizen is dit met goedvinden van bijna de hele raad dus niet normaal. Idioot gewoon!

  Enkhuizen zit vol dichtgesmeerde en dichtgemetselde kasten waar hopen lijken in liggen te rotten. Bij opentrekken van zo’n kast wordt je naar een andere muur gestuurd. Je begint aan een grote klus als je gaat doen wat je in je stuk schrijft. Weet dat de “volksvertegenwoordigers” je nergens in zullen steunen, daar ben ik zelf nu ook hard achtergekomen. Ontluisterend!

  Like

  1. Hallo Hans, prima analyse die het verdient om als gastbijdrage door het leven te gaan. Ik heb het daarom als zelfstandig stuk geplaatst. Ik zou dat vaker willen doen en niet alleen met stukken waar ik het mee eens ben. Maar de ervaring heeft geleerd dat je je collega raadsleden geen opinies hebben waar ze mee naar buiten durven komen. Inderdaad ontluisterend.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s