Solliciteren.

Mdejong
Solliciteren

Iedereen die belangstelling heeft om wethouder de Jong op te volgen wil natuurlijk weten wat het “schuift”. Maar U doet er beter aan te informeren naar de “bezoldiging”.

Deze circulaire van onze rijksoverheid geeft daarop het antwoord.

Voor een gemeente als Enkhuizen komt de bezoldiging (inclusief vakantietoeslag) ongeveer neer op zo’n € 75.000,-  per jaar.

Daarboven komt nog een maandelijkse onkostenvergoeding, zodat je, als je in de kroeg een rondje geeft om je populariteit wat te vergroten, je dat in ieder geval niet uit je eigen zak hoeft te betalen.

Nu hebben we in Enkhuizen 4 in plaats van 3 wethouders en dus hebben de 4 gelukkigen besloten dat ze genoegen nemen met 80% van hun jaarsalaris. Daar hoeven ze dan ook maar 4 dagen in de week voor te werken. Maar zelfs dat lukt niet altijd. Ik hoor in de stad verontrustende berichten over wethouders die pas om 10 uur op hun werk verschijnen en om 12 uur weer met onbekende bestemming vertrekken.

Goed, 80% van € 75.000,- is altijd nog € 60.000,- wat evengoed leuk betaald is voor het bijwonen van allerlei vergaderingen. (Het eigenlijke werk wordt natuurlijk gedaan door ambtenaren, jouw taak is het lezen van de stukken waarin ze uitleggen hoe de vork in de steel zit.)

Vervolgens moet je daar een beetje deftig over kunnen praten, zodat het lijkt of je het allemaal zelf hebt bedacht.

Het is natuurlijk handig als je ergens verstand van hebt, maar strikt genomen hoeft dat niet, zolang je maar gewichtig kunt doen en smeuïg kunt vertellen over wat je allemaal (door je ambtenaren) is bijgebracht.

Veel belangrijker is het dat je goede vriendjes blijft met je partijgenoten, waarvan er altijd een paar tussen zitten die graag jou baantje willen hebben.

Een mooie bijkomstigheid van het wethouderschap is dat je voor elke maand dat je het weet vol te houden je een maand wachtgeld krijgt. Dus als je 6 jaar voor je pensioen zit, hoef je het nog maar 3 jaar vol te houden en krijg je evengoed tot je pensioen doorbetaald.

De laatste 3 jaar weliswaar iets minder, maar het is een kniesoor die daar op let. Voor de goede orde, daar zit tegenwoordig een grens aan. Na drie jaar wachtgeld is de pret voorbij.

Anders dan in het bedrijfsleven mag je zelf bepalen wanneer je er mee ophoudt, zonder dat dit gevolgen heeft voor je uitkering. Dus niettemin voor sommigen toch redelijk soepele voorwaarden.

Maar om kans te kunnen maken op het wethouderschap moet je natuurlijk wel eerst even lid worden van Nieuw Enkhuizen. Dat zijn op zichzelf best aardige mensen dus dat is het probleem niet, maar je moet ook nog een beetje kunnen opschieten met de grappenmakers die al wethouder zijn.

Daarnaast moet je zeker 9 keer per jaar met de raad vergaderen en dat zijn ook niet allemaal lachebekjes. Gelukkig duren die vergaderingen nooit langer dan 3 uur. Als U dat allemaal geen probleem vindt, dan is de baan van wethouder misschien iets voor U.

Enfin, U ziet maar wat U er mee doet. Solliciteren kunt U bij het Nieuw Enkhuizen raadslid Michel de Jong (06) 36 50 71 61.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Solliciteren.”

 1. Zoals jij soms tijdelijk het West-Friese en het Enkhuizense weet te ontsnappen door in Frankrijk met een goed glas wijn en een alpinopet te gaan jeu de boulen, doe ik dat soms door binnen het plebsbudget een paar dagen door te brengen bij de Vlaamse of Duitse medemens.
  Afgelopen week vertoefden vriendin en ik in de Duitse Nordfriesische geboortegebieden van mijn moeder, waar we van groene vertes en wijdse horizonten vol bezinnende rust hebben genoten.

  Als men van zo’n kleine retraîte wederkeert naar de gebieden binnen de Omringdijk, leest men in gemiste kranten over de Omringdijkse zaken en perikelen. Dus ook over de Enkhuizer perikelen. Tijdelijk ben je dan in staat dit te lezen en tot je te nemen met de blik van een buitenstaander.

  Zo las ik over het gebekvecht van twee zelfbenoemde dieetgoeroe’s die hun kennis gehaald bleken te hebben uit een LOI-cursus en het leeghongeren van de eigen blijkbaar te grote derrière.

  Ook las ik over het geruzie van twee organisatoren van griezelevenementen, die zich beiden waarschijnlijk niet bewust waren van het feit dat het griezeligste eigenlijk is dat je over onbenullige griezelfeestje zulke grote in kranten uitgemeten ruzie kunt gaan maken.

  Daarna las ik over een controverse aangaande of de Zuiderhavendijkgracht twee meter of vier meter ingekort zou moeten worden. Dat deed me denken aan de 23 kerkgenootschappen in Enkhuizen, die grotendeels ontstaan zijn doordat mensen in hun bijbel één zinnetje anders wensten te interpreteren dan anderen en daarom een nieuw kerkgenootschap oprichtten.
  Deze discussie zal uiteindelijk wel gaan over of die gracht 2,90 m of 3,10 m ingekort gaat worden.

  Opzienbarend was wat ik in het NHD van vanochtend las, namelijk dat Jur Visser opstapt als raadslid voor het CDA. Enkele weken geleden sprak ik binnen HEA-verband het vermoeden al uit dat Jur binnenkort zou (moeten) opstappen. Jur heeft namelijk een eigen mening en die uit hij ook nog eens daadwerkelijk openlijk.
  Verschillende malen heb ik afgelopen maanden naast me in de raad de familie Keesman/Hoogervorst, welke de Enkhuizer SP als een ware familie Ceausescu runt, zich reutelend horen verslikken als Jur dingen zei die absoluut niet pasten in het plaatje zoals de familie dat van Enkhuizen ter meerder glorie en faveure van zichzelf en hun SP geëtaleerd wenste te zien.
  Jur past niet in het coalitieleiders SP-plaatje, dus ook niet in het CDA-plaatje. Venneman is niet echt de stevigste eigen-meningman die het CDA ooit heeft gehad, hij is redelijk goed door de familie Keesman/Hoogervorst gedresseerd om in de SP-pas mee te marcheren. CU/SGP marcheert vanuit de eigen aard altijd al goed mee met ongeacht wie ze zitten. SP heeft inderdaad zoals jij dat zelf ook ziet, de coalitiepartijen uitgekozen op volgzaamheid.

  Ik ben jouw blogs gaan lezen die weer als tweesnijdende messen door de Enkhuizer strapatsen heen bikten. De Cosa Nostra-blog is uiterst vermakelijk om te lezen en heeft daarnaast ook een nog wrang waarheidsgehalte…
  Bovenstaand verhaal van je is uitdagend naar eenieder die wethoudersaspiraties heeft en tevens een uiterst masochistische inslag bezit.
  Zelf ben ik van mening dat een vierde wethouder niet nodig is en zelfs drie wethouders er één teveel is. De gemeentes hebben steeds meer zaken in gemeenschappelijke regelingen gestopt. Dat betekent heel gewoon dat de gemeentes zelf steeds minder doen en besluiten, dat dus de wethoudersportefeuilles steeds platter en leger worden. Ergo, er zijn gewoonweg minder wethouders nodig.

  Maar ja, wie ben ik? Slechts één van de 5 éénmansfracties in de raad (ChristenUnie-SGP, Nieuw Enkhuizen, Lijst Quasten, HEA en Fractie van der Pijll) die klaarblijkelijk iedereen in de weg zitten. De politiek der groten schijnt men toch het meest te waarderen.
  In ieder geval ga ik me bezinnen op deze materie, de Omringdijk heeft me weer in z’n greep!

  Like

  1. Jur was in september 40 jaar getrouwd. Dat zijn momenten waarop vrouwen hun wensen kenbaar maken. Het zou zo maar kunnen zijn dat zijn vrouw gezegd heeft dat het nu maar eens uit moet zijn met die gekkigheid.

   Tijdens mijn 50 jarig huwelijksfeest liet mijn vrouw doorschemeren, dat ik wellicht beter lid kon worden van een schaakclub om de grijze cellen bezig te houden. Meestal zegt ze (zoals de meeste vrouwen) verstandige dingen.

   Like

  2. “Daarna las ik over een controverse aangaande of de Zuiderhavendijkgracht twee meter of vier meter ingekort zou moeten worden. Dat deed me denken aan de 23 kerkgenootschappen in Enkhuizen, die grotendeels ontstaan zijn doordat mensen in hun bijbel één zinnetje anders wensten te interpreteren dan anderen en daarom een nieuw kerkgenootschap oprichtten.
   Deze discussie zal uiteindelijk wel gaan over of die gracht 2,90 m of 3,10 m ingekort gaat worden.”

   Nee, de discussie -die we overigens niet publiek zouden voeren- gaat over het behoud van een van de laatste nog niet gedempte en beeldbepalende grachten van Enkhuizen. Sterker nog, de haven waar Enkhuizen omheen gebouwd is. De buurt wil graag de gracht geheel behouden en de gemeente wil -louter om financiële redenen- 5 meter dempen omdat er dan niet onder de overhangende boom een damwand geplaatst hoeft te worden. Dat is goedkoper.

   De gemeente heeft de bewoners duidelijk gemaakt dat zogenaamde boomkenners sowieso twee meter extra ruimte willen geven aan bomen die er al 130 jaar groeien en bloeien zonder die ruimte. En dat wij bewoners die discussie sowieso niet gaan winnen. De buurt heeft schoorvoetend ingestemd met dan een maximale demping van 2 meter. Ook oud-Enkhuizen vind dat maximaal omdat de bomen anders verweesd in hun eentje in het steen staan, terwijl ze aan de kop van de gracht horen te staan. Ook de welstandscommissie is tegen meer demping.

   Ook bleek de vergunningsaanvraag niet in orde, er was geen rekening gehouden met de bestemming water. (Of zoiets, het juridische deel staat me niet meer helder voor de geest.

   En terwijl de buurt al veel tijd en moeite geïnvesteerd had, juridische kosten heeft gemaakt, en al vele gesprekken met de gemeente had gevoerd waarna een oplossing in den minne nabij leek, ontvingen we daarna en brief dat de gemeente toch voor de goedkoopste in plaats van de beste oplossing ging.

   Daarover liggen we nu in de clinch, en nee dat wordt geen discussie over een paar centimeter maar over een ten principale maximale demping van twee meter, versus 5 meter.

   De vergunning van de gemeente -die het ongeveer zichzelf verleend heeft- is niet in orde. Bij een nieuwe vergunning zullen wij opnieuw bezwaar maken tegen de volledig onnodige demping van de gracht. Zelfs de technische man van de gemeente heeft liever geen inkorting en ziet als beste oplossing een constructie tegen het bestaande eind van de gracht aan.

   En de extra kosten staan in geen verhouding tot -ik noem maar wat- de extra kosten van de verzwaring van de electra van de Drommedaris. En we hebben het wel over de meest monumentale gracht/haven van Enkhuizen, een zeshonderd jaar oude gracht waar jaarlijks vele duizenden toeristen op de foto gaan met het beeldje van Paladanus tussen twee schitterende 130 jaar oude platanen. Die ten overvloede ook graag behouden worden door de buurt.

   Like

 2. Ik moet nog ongeveer 7 jaar tot mijn pensioen werken in de bouw. Nu laat het lichaam me soms vies in de steek wat ook niet gek is als je al ruim 40 jaar zwaar werk hebt. Het is het overwegen waard om er eens goed over na te denken of het niet wat voor mij is. Mooie vergoeding die je niet overal voor (werk) krijgt. Maar zal wel moeilijk worden om er bij te geraken want ze zullen wel weten hoe of ik over bepaalde zaken denk en dat ik Pim”s Prietpraat aanhanger ben .

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s