Cosa nostra

cosa-nostraBehoudens de maffia ken ik geen bedrijfstak of organisatie waarin het werknemers is toegestaan om betalingsverplichtingen aan te gaan met derden zonder dat de reden voor die verplichting op enigerlei wijze schriftelijk is vastgelegd.

Maar naast de maffia is er tegenwoordig ook de gemeente Enkhuizen. Daar beweert capo Olierook dat er geen schriftelijk verslag bestaat van de overeenkomst die op 11 maart 2015 met de aannemer is gesloten, waarbij een betalingsverplichting van € 100.000,- aan de aannemer werd overeengekomen.

Wel suggereerde capo Olierook dat die betaling voortvloeide uit de aanleg van de verzwaring van elektranetwerk in de Drommedaris. Maar blijkens zijn meest recente raadsvoorstel is hij daar inmiddels weer op teruggekomen en erkent hij, dat de kosten daarvan niet meer dan € 30.000,- bedroegen.

Dus waar was die resterende € 70.000,- voor bedoeld?  Capo Olierook, maar ook de Enkhuizer Godfather (capo di tutti capi) zwijgen daarover in alle talen.

Inmiddels is echter duidelijk geworden dat de € 70.000,- bedoeld was als betaling voor nog openstaande vorderingen van de aannemer.

Hoewel ik niet beschik over een schriftelijke vastlegging van de bijeenkomst zelf, heb ik inmiddels wel een uittreksel van de notulen van een vergadering waarin vertegenwoordigers van de gemeente en aannemer bevestigen dat dit de uitkomst van die vergadering was.

Nu is het in maffiakringen niet ongebruikelijk dat er facturen worden gemaakt die geen getrouwe weergaven zijn van de geleverde goederen en diensten, maar dat de gemeente Enkhuizen daar zijn medewerking aan verleent komt toch als een verrassing. Het is een illustratie van de bestuurscultuur die daar in de loop der jaren is ontstaan.

Dat niet alleen, het lijkt zelfs een export artikel te zijn geworden. De voormalige wethouders Franx en Boland zijn momenteel in dezelfde functie  werkzaam in de gemeente Gooise Meren. En wat blijkt uit een reportage van RTVNH, daar zijn ze inmiddels ook documenten kwijt geraakt van een groot vastgoedproject.

Al met al begin ik me steeds vaker af te vragen of ik er niet veel verstandiger aan doe om deze kwestie voor te leggen aan de Commissaris van de Koning in onze provincie of wellicht aan het OM. Want het onder valse voorwendselen aangaan van een betalingsverplichting lijkt me namelijk een strafbaar feit.

Van onze volksvertegenwoordigers valt in dat opzicht weinig te verwachten. Kennelijk hebben die een zwijgplicht opgelegd gekregen. In maffia kringen bekend als Omerta.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Cosa nostra”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s