Harlekijnen.

gs-ani-harlekijnIn de krant las ik over chaotische taferelen rondom het station vanwege het verkorte bootmodel dat het Zuiderzeemuseum voor de maanden september en oktober hanteert.

Dat komt niet helemaal als een verrassing. In dat verband wees de ZZM directie er nog maar eens op, dat de enige goede oplossing is het creëren van parkeerruimte op het Enkhuizerzand.

Wethouder Kok zegt daarover “dat dit er politiek niet inzit.” Hoezo? Sinds wanneer doet het er toe wat de politiek al dan niet “ziet zitten”?

Ik hoor dezelfde wethouder Kok (tijdens de verkiezingen in 2010) als lijsttrekker Kok nog luidkeels roepen dat hij en zijn partij (CDA) betaald parkeren nooit hebben zien zitten. Kort daarvoor had hij in zijn hoedanigheid van wethouder er nog mee ingestemd dat zijn collega wethouder Franx een plan bij de raad had ingediend dat de gefaseerde introductie van betaald parkeren inhield.

Wat politici vandaag niet zien zitten, kan morgen de ideale oplossing voor een probleem zijn. Aan wat zij wel of niet “zien zitten” ligt geen enkel principe ten grondslag. Alleen de vraag of iets de kansen voor herverkiezing vergroot of verkleint.

Kortom de opmerking of de politiek iets “niet ziet zitten” is volkomen irrelevant. Wat wel relevant is of de voornaamste stakeholders op het Enkhuizerzand iets “niet zien zitten”. Daarbij denk ik aan Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum.

Ik heb het gevoel dat beide bedrijven alles wat een belemmering vormt voor hun toekomstige ontwikkeling, “niet zullen  zien zitten” en zich daar met hand en tand tegen zullen verdedigen.

De discussie daarover heeft de gemeente lafhartig uitbesteed aan een projectontwikkelaar. Zijn taak is het om met hen overeenstemming te bereiken over wat ze wel of niet acceptabel vinden.

Als dat lukt, wat nog maar de vraag is, komt er een plan dat aan de bevolking zal worden voorgesteld. Tenzij er een massale tegenbeweging op gang komt, (wat niet erg waarschijnlijk is) zal het college dat plan uiteindelijk goedkeuren en in werking zetten.

Daar hebben onze politieke harlekijnen (op een enkele uitzondering na) allang mee ingestemd. Het kabaal wat ze nu nog maken is alleen gewichtigdoenerij, waar maar beter geen aandacht aan kan worden besteed. Omdat het verder geen enkele invloed heeft op het verdere verloop der dingen.

Uit democratisch oogpunt misschien niet de meest ideale gang van zaken, maar zo hebben onze harlekijnen het gewild en zo zal het dus ook gebeuren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

16 gedachten over “Harlekijnen.”

 1. De opmerking van de geeuwende wethouder Kok die het niet ziet zitten is logisch. Hij zit met de instelling van het komt wel oftewel het houdt mijn tijd wel uit. Dit punt is nog lang zo heet niet. Dat zal het wel worden. Daarom zal Kok zijn knopen ook gaan tellen en met wederom gepaste trots het strijdtoneel gaan verlaten. Olierook met zijn Drom dossier zal hem volgen . En ach Wijntje erbij is al met pensioen en zit voor de duiten zolang het nog kan. Duidelijk is wel dat dit college haar beerput zal moeten gaan openen . Ik verwacht 3 November als er antwoord komt op het WOB verzoek van Pim .De politieke arena in de Breedstraat zal veranderen. Het anti Baas kamp zal zich gaan roeren binnen de organisatie en ook hij zal zijn conclusie trekken. Helaas heeft de raad slappe knieën uit monde van PVDA boegbeeld Kunst. Die hebben er totaal geen zin meer in. Zij plaatst de opmerking dat het college het zal moeten doen. Nog steeds verkeert zij in een naïeve modus dat dit nog kan…..Wat een puinhoop.

  Like

  1. Dat WOB onderzoek gaat niet meer opleveren dan wat we nu eigenlijk al weten. De enige die daar wat mee kan doen is de raad. Zelfs als de rechter concludeert dat de gemeente onrechtmatig handelde door mij niet alle informatie te verstrekken waar ik om heb gevraagd, wil dat nog niet zeggen dat een meerderheid van de raad daar gevolgen aan zal verbinden.

   Het kan een meerderheid van de raad namelijk geen moer schelen of ze al dan niet juist wordt geïnformeerd.

   Like

   1. Die meerderheid is niet bereid om moties te steunen die oproepen tot duidelijkheid en openheid, feitelijk het zelfde dat jij trachtte te doen met je WOB-verzoek. Het is me nog steeds onduidelijk waaróm de raad zoiets niet wil steunen, het gaat tenslotte om bevoegdheden van zichzelf die door een bestuur met voeten getreden worden.
    Ergens heb ik toch het idee dat de partijen, in ieder geval de grote partijen (inclusief de met moraal rondstrooiende SP), elkaar niet werkelijk willen besmeuren. Dit om geen kansen te verspelen zelf een bestuurspartij te kunnen worden met ongeacht wie dan ook.

    Als ik het goed begrijp vindt een meerderheid van de Enkhuizers dat de kleine partijen niet meer zouden moeten bestaan en dat daarom de kiesdrempel verhoogd dient te worden. Dat gaat ten gevolge hebben dat de huidige grote partijen PvdA, Nieuw Enkhuizen, VVD, CDA en SP straks als enigen in de raad komen te zitten en er geen enkele werkelijke vorm van tegengeluid waar dan ook tegen meer te horen zal zijn van wie dan ook.
    Enkhuizen is dan overgeleverd aan de politieke haaien.

    Like

    1. Ik heb mijn WOB verzoek gedaan omdat ik een discussie wilde voeren op basis van alle feiten en niet alleen op basis van een selectie van de feiten die door het college is gemaakt en geïnterpreteerd op een manier die het college het beste uitkomt.

     Probleem is natuurlijk, dat de raad alleen geïnteresseerd is in feiten die een bevestiging zijn van hun opvattingen. De opvatting dat het college de raad altijd volledig informeert, wordt door door een meerderheid van de raad voor waar aangenomen.

     Feiten die dat tegenspreken worden genegeerd, dan wel gebagatelliseerd. Met als gevolg dat de raad iedere keer weer onaangenaam wordt verrast wanneer blijkt dat wat ze als feit hadden aangenomen helemaal geen feit was, maar de interpretatie van een feit door het college.

     Like

     1. Genegeerd, gebagatelliseerd en zelfs zonder argument gewoonweg als onwaar neergezet. Zie de begraafplaatsgate, waar Jaap Kamper en Dirk van Pijkeren gewoon mee weggegumd zijn door de raad. Onbegrijpelijk, gezien de gegevens waarmee ze kwamen!
      Daar ga ik komende tijd ook weer mee aan de gang, sommige hectieken van de afgelopen tijd zijn opgelost.

      Like

 2. Knuppel in het hoenderhoek! Als je de kaart van Enkhuizen bekijkt is er één plek waar een parkeerplaats voor: het Zuiderzee museum, Sprookjeswonderland en het Centrum van Enkhuizen zeer geschikt is. Dit is de plek waar nu het Wilhelminaplantsoen ligt. Om de parkeerplaats heen kan een groenstrook blijven. Bezoekers van het ZZM en het SWL kunnen zo naar het centrum van Enkhuizen lopen door de pittoreske straatjes richting centrum. Er is nog meer over te vertellen, maar zo is het wel lekker kort.

  Like

  1. Klein probleempje, de weg er naar toe. Toegang via het Enkhuizerzand is niet ideaal en zou verbeterd moeten worden, maar SWL heeft daar een interessante suggestie voor gedaan, waarmee overigens ook weer extra parkeerruimte zou kunnen worden gecreëerd.

   Maar hoe dan ook, de zaak had moeten worden onderzocht in plaats van onderzoeken of je voor het dempen van havens wellicht draagvlak zou kunnen creëren. Het wordt niet onderzocht omdat de politiek het öp voorhand “niet ziet zitten”. Waarschijnlijk is dat ooit eens tijdens een ledenvergadering waar 15 mensen aanwezig waren zo besloten.

   Like

   1. Parking baron Haussman. Er moet niet alleen gekeken worden naar wat het SWL zegt nodig te hebben. Vanochtend weer even naar het Enkhuizerzand geweest (met de auto). Kinderen op de fiets naar de sportvelden, auto’s met gehaaste ouders op weg naar het SWL moeten de naar het sportveld fietsende kinderen passeren, het was behoorlijk druk, de Uilenbanen was weer helemaal vol. Wanneer de verkeersstroom voor het SWL bij de Nelson Mandeladreef naar rechts gaat richting Wilhelminapark ipv links richting sportvelden, dan is het voor de kinderen op het dijkje een stuk veiliger. En zoals gezegd, een opgeknapte Bierkade kan met uitgaansgelegenheden extra dagrecreanten aantrekken voor verblijf in Enkhuizen.

    Like

     1. Meteen na de begraafplaats, naar het oosten. De bezoekers van de begraafplaats hebben meteen ook hun plek. Er is meteen de mogelijkheid om de begraafplaats uit te breiden. De parking kan met bomen omzoomd worden en eilandjes met bomen zorgen voor de schaduw en breken het grote vlak. Enkhuizen krijgt daardoor één centraal ontsluitingspunt. Wanneer het Schiereiland van het ZZM (een van de mooiste plekjes van Enkhuizen) weer aan de Enkhuizers gegeven wordt, dan kan het ZZM uitbreiden naar het noorden.

      Like

      1. Dat is inderdaad een behoorlijk forse knuppel. Maar om in het Wilhelmina plantsoen te kunnen parkeren (ik dacht dat je het matrozenkerkhof bedoelde) zul je toch een weg moeten aanleggen parallel aan de muur. Ik denk dat (los van de kosten) weinig mensen zullen juichen.

       Like

  2. Wel klein gedacht hoor, dat asfalteren van het park. Waarom geen grote garage van de Westerkerk maken (parkeren tussen de zuilen en bovenop de zerkenvloer!!)? Het gebouw kan meerdere verdiepingen huisvesten (de kerk is er hoog genoeg voor) en de verschillende ingangen (alle vier de zijden van de kerk) zijn er al. Bovendien: dan heeft Enkhuizen er weer een nieuwe attractie bij én krijgt de middenstand ook meteen een hoop extra aanloop!!

   (*let op: reactie is ironisch bedoeld)

   Like

   1. Jaaah ….. met de kabelbaan vanuit de houten toren naar het Sprookjes Wonderland. Gehele overname van Enkhuizen door de kabouters is daarmee een feit. Vanuit de Westerstraat is de victorie tenslotte begonnen.

    Like

    1. Nu zonder ironie: ik maakte de vergelijking met de Westerkerk omdat deze van groot belang is voor Enkhuizen (beeldbepalend Rijksmonument), iets dat ook geldt voor het Wilhelminaplantsoen. Parken zijn belangrijk voor de inwoners van een stad, omdat men groen en rust nodig heeft. Of het nou gaat om wandelaars, spelende kinderen, sporters op de Boksewei, fotografen, mensen die het hertenkamp bezoeken, scholen die gebruik maken van de educatie bij de Witte Schuur, de herdenking met 4 en 5 mei – het is niet zonder reden dat elke stad, groot of klein, een park/plantsoen heeft. Financieel gezien lijkt het misschien rendabeler om er een groot parkeerterrein van te maken (iets dat, vandaar de vergelijking, ook voor de Westerkerk geldt, want wat denk je dat dat kost, zo’n gigantisch monument onderhouden?), maar dat is geredeneer vanuit de korte termijn. Niet alles is altijd alleen maar uit te drukken in geld. En dan nog iets: het plantsoen maakt onderdeel uit van de historische binnenstad én de grond van het hertenkamp en het matrozenkerkhof ernaast is een archeologisch gebied (is recent nog onderzoek naar gedaan). Niet doen dus, zo’n onzalig parkeer-proefballonnetje.

     Like

     1. Helemaal mee eens dat het soort activiteiten die je opnoemt van belang zijn voor een gemeenschap. Een van de kenmerkende eigenschappen van Enkhuizen is de ligging aan het IJsselmeer. Om de een of andere redenen is er volgens mij, bij de ruilverkaveling afgesproken dat de Enkhuizers maar moeten gaan recreëren in de polder. Een kleine plas die bij een beetje mooi weer groen en blauw ziet van de ellende en door de gehele regio gebruikt moet worden. Volgens mij is het Enkhuizerzand indertijd ontrokken aan het Recreatieschap West Friesland om meer commercieel gewin te halen uit de ligging van Enkhuizen aan het IJsselmeer en is om die reden het SWL gefaciliteerd met uitbreiden ten koste van midgetgolfbaan en tennispark. Om Enkhuizen heen wordt een schil gelegd van 2 grote,afgesloten attracties met dito grote afgesloten parkeerplaatsen. Gratis parkeren en na afloop meteen naar huis.
      Maak van de oevers van het IJsselmeer een park want: parken zijn belangrijk voor de inwoners van een stad, omdat men groen en rust nodig heeft. Of het nou gaat om wandelaars, spelende kinderen, sporters op de Boksewei, fotografen, mensen die het hertenkamp bezoeken, scholen die gebruik maken van de educatie bij de Witte Schuur, de herdenking met 4 en 5 mei. 🙂
      Het is nuttig om het Bestemmingsplan Binnenstad en Havens 2 mei 2013 voor deze discussie te raadplegen, als pdf te downloaden van de gemeentelijke site.
      Hierin wordt specifiek gesteld: De gemeente streeft voor de toekomst naar een stelsel van aangename, langzaam verkeerroutes die de grotere toeristische voorzieningen verbinden met de binnenstad. In dat kader is een herwaardering van het Wilhelminaplantsoen aan de orde. Het plantsoen kan gaan functioneren als spil
      van de verschillende verbindingen. Daarnaast kan herinrichting, het Wilhelminaplantsoen een positie geven als onderdeel van de vesting, pag 117.
      Dit is natuurlijk een voorstel dat dreigt genegeerd te worden, net zoals het advies om meer Oost West wandelroutes te maken tussen Enkhuizen en haar Enkhuizerzand.
      Op zich is het aanleggen van een parkeerterrein een kleine ingreep en daar er toch al betaald parkeren is ingevoerd in Enkhuizen ……..

      Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s