Niets meer mee te maken.

regentenOp mijn vorige stukje over het aftreden van wethouder Rob de Jong kreeg ik een reactie van Simon de Wit.

Penningmeester/webbeheerder en commissielid van Nieuw Enkhuizen. Hij laat weten: “Er is helemaal geen rumoerige ledenvergadering vooraf gegaan. Het vertrouwen werd persoonlijk door Michel opgezegd. En zo is het balletje gaan rollen.”

Hij deed dat niet via mijn blog, maar via een persoonlijk twitter bericht. Hij is niet de enige. Ook andere raadslieden hebben de neiging om per e-mail te reageren op zaken die ik op mijn blog aan de orde stel.

Ik vind dat een ingewikkelde manier van communiceren. Ik stel iets openbaar aan de orde en daar gaat men dan privaat op reageren. Volgens mij omdat men zo is gewend aan de Enkhuizer binnenkamertjescultuur, dat men niet beseft dat het ook anders kan.

Gewoon in het openbaar reageren op dingen waarvan je meent dat ze niet correct zijn weergegeven. Ik heb zeker twee vaste lezers die consequent alles afkeuren wat ik schrijf. Maakt niet uit wat of waarover. Onder elk bericht altijd twee duimpjes omlaag.

Maar nog nooit heeft één van hen op dit blog proberen uit te leggen wat ze nu eigenlijk afkeuren. Het geeft ze waarschijnlijk een lekker gevoel dat ze (anoniem)  alles kunnen afkeuren wat ik schrijf. En wie ben ik, om hen dat genoegen te ontnemen? Maar begrijpen doe ik het niet.

Terug naar de reactie van Simon de Wit. Het was dus helemaal geen rumoerige ledenvergadering. Raadslid de Jong heeft het vertrouwen in wethouder de Jong opgezegd en vervolgens is het balletje gaan rollen.

Is daarmee alles duidelijk? Niet echt. Ziet NE zich nog steeds als deelnemer aan de coalitie en komt zij dus met een nieuwe wethouder kandidaat en zo ja wie is dat dan wel niet?  Of trekt zij  zich terug uit de coalitie en maakt ze op die manier de weg vrij voor een nieuwe coalitiepartij?

Maar niet alleen dat. Wat is eigenlijk de reactie van de coalitiepartijen op het vertrek van de Jong? Welke gevolgen verbinden zij er aan? Niemand geeft in het openbaar een mening, niemand spreekt zich uit.

Dat is de bestuurscultuur van Enkhuizen ten voeten uit. En vanuit die cultuur is het ook volkomen begrijpelijk dat ze (de raad) het heel gewoon vindt als een wethouder zegt dat afspraken (die met een aannemer zijn gemaakt over de betaling van € 100.000,-) niet schriftelijk zijn vastgelegd.

In ieder gewoon bedrijf of organisatie zou zoiets als een doodzonde worden beschouwd, maar niet in Enkhuizen. Daar ziet men het als de gewoonste zaak van de wereld. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Wie zich zelf alleen maar binnenskamers uitdrukt, kijkt niet verbaasd op als anderen dat ook doen.

College en raad maken op die manier het openbaar bestuur tot een lachertje. Ze weten dat ook, maar het kan ze niks schelen. Want tot de verkiezingen zijn ze veilig en wie er dan komt, wie er dan zorgt. Maar inmiddels gaat men van kwaad tot erger. Zozeer, dat ik nauwelijks nog de kracht op kan brengen om er over te schrijven.

Enkhuizen heeft een zieke bestuurscultuur. Niet omdat, zoals de burgemeester denkt, er mensen zijn die van alles en nog wat beweren op het internet, maar omdat onze regenten geen enkel besef schijnen te hebben over wat openbaar bestuur inhoudt.

Men rommelt (binnenskamers) maar wat aan.

Zij zijn het, die van het openbaar bestuur een farce maken.

Waar zo langzamerhand iedereen (inclusief ikzelf) eigenlijk niets meer mee te maken wil hebben.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Niets meer mee te maken.”

 1. De voorzitter van NE had er beter aan gedaan om reacties uit de coalitie en oppositie te beoordelen op waarde. Natuurlijk is in zo ’n vergadering geen party stemming. Trouwens niet slim van De Wit om Michel de Jong zijn standpunt openbaar te maken. Ik schat het in op onervarenheid van de Voorzitter. De huidige coalitie hangt nu wel aan een zeer dun draadje. Wel of geen vervangend wethouder in de toekomst is duidelijk. Geen is einde coalitie. Wel is een geruisloze doorstart. Dit verklaart misschien de zwijgende coalitie
  Oppositie is duidelijk. Die hebben nergens zin in
  Niet anders dan ja knikken en einde maand de vergoeding opstrijken.

  Like

  1. De voorzitter van NE is Harry Wijchers en die loopt volgens mij al een tijdje mee. Punt is dat je als NE toch met een soort van verklaring naar buiten moet komen. Bijvoorbeeld over het voortbestaan van de coalitie. Ga je aanspraak maken op een wethouders zetel. Of trek je je terug.

   Maar zelfs als NE dat zou willen, dan zul je toch moeten afwachten hoe het zittende college daar op reageert. Sterker nog hoe van de Pijll daar op reageert. Die had immers wel zijn vertrouwen uitgesproken in wethouder de Jong. Zal hij ook vertrouwen hebben in een eventuele nieuwe kandidaat van NE. Zonder zijn gedoogsteun blijft het een minderheidscoalitie.

   En dan is natuurlijk de vraag, wil het restant college nog wel verder met NE of doen ze er verstandig aan om aansluiting te zoeken bij D66 of VVD. In dat geval beschikken ze tenminste over een meerderheid.

   Kortom er is een tamelijk gecompliceerde situatie ontstaan, waarbij persoonlijke voorkeuren waarschijnlijk de doorslag zullen geven. En dan is er ook nog de Drommedaris kwestie. Vroeg of laat zal de aannemer betaling willen afdwingen voor het werk dat heeft gedaan.

   En wie gaat de politieke verantwoording nemen voor de afwikkeling van het REZ? Of is dat inmiddels ook al een dood paard?

   Like

   1. Dit is absoluut geen prietpraat deze reactie. Het is in deze dus afwachten. Een minderheid met oog op Drom dossier zal het niet uitzitten . Dat is zeker. We wachten af. Zoals gewoonlijk…….

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: