Raadsenquête

baas
Niet altijd oneens

Uiteraard ben ik het niet altijd oneens met burgemeester Baas. Zo deel ik zijn opvatting dat een raadsenquête volstrekt overbodig is. Het is vergelijkbaar met het inzetten van een kanon om een mug te raken.

De kosten van zo’n enquête zijn fenomenaal (Baas schat het op meer dan een ton, ik denk in dit geval minder), de opbrengst marginaal. Wat men wil bereikten (weet men dat trouwens al?) kan ook met veel eenvoudiger middelen bereikt worden.

Natuurlijk, voor iemand die hogerop wil in de politiek staat het leuk op z’n c.v. als je zo’n enquête op je naam hebt staan. Maar het heeft zo weinig praktisch nut dat je je serieus moet afvragen of je zoveel geld wilt uitgeven voor iets dat zo weinig gaat opleveren. Een beetje het rioolonderzoek, maar dan in het kwadraat.

Acht van de tien fracties vonden dat ze over voldoende informatie beschikten om een besluit te nemen. Dan is het (wanneer je er niet in slaagt om dat besluit te nemen) tamelijk onlogisch als je vervolgens concludeert dat er dan maar een raadsenquête opgestart moet worden.

Het standpunt van Langbroek/Quasten was helder. Die vonden dat ze over te weinig informatie beschikten om een besluit te nemen en weigerden dat om die reden.

De rest vond dat allemaal niet zo belangrijk en meenden dat ze over voldoende informatie beschikten. Dat was hun goed recht, maar dan niet aan het eind van de vergadering opeens vinden (wanneer blijkt dat ondanks die voldoende geachte informatie de verwarring alleen maar groter is geworden) dat er opeens dingen onderzocht moeten worden die je voor die tijd niet nodig vond om te onderzoeken.

Dat had je dan beter even eerder kunnen bedenken.

Bovendien: sommige zaken, zoals het bestaan van een tweede offerte en het verschil van mening over de reden voor aanleg stonden gewoon in het dossier. Het niet zorgvuldig lezen van een dossier kan geen reden zijn om een raadsenquête op te starten.

In plaats van kijken naar wat anderen fout gedaan hebben, moet je misschien eens kijken wat je (als raad) zelf fout doet. Maar deze vorm van zelfreflectie vindt alleen plaats in het presidium en dringt zelden door tot de buitenwereld. Je hoort raadsfracties daar zelden over. Naar ik aanneem, omdat ze altijd heel erg tevreden zijn met zichzelf.

Het eerste wat opvalt is dat de raadsfracties nooit vooraf hun standpunten (schriftelijk) bekend maken. Ze laten het allemaal aankomen op een alles of niets poging tijdens de vergadering zelf. In vrijwel alle gevallen loopt dat op niets uit. Vrijwel iedereen gaat de raadsvergadering in met een vooraf ingenomen standpunt dat alleen besproken is met een paar vertrouwelingen.

Ik heb burgemeester Baas gezegd dat ik dit een vergadermodel anno 1860 vond. Daar was hij het dan weer niet mee eens.

Misschien zou je eens moeten nadenken over de manier waarop besluiten worden voorbereid. Niet elk raadsvoorstel wordt zomaar in een achternamiddag in elkaar geflanst. Soms gaan daar maanden voorbereiding aan vooraf. Concepten worden geformuleerd, er wordt gewikt en gewogen en bijgeschaafd.

Raadsleden geloven klaarblijkelijk dat ze in de paar minuten spreektijd die ze gegund wordt daar serieuze kritiek op kunnen uitoefenen. Dat is fictie. De meeste van hun collega raadsleden gaan de vergadering in met een vooraf bepaald standpunt dat ze met de leden van hun steunfractie zijn overeengekomen. Ze zitten helemaal niet te wachten op kritiek.

Tijdens de vergadering zelf regeert de onderbuik, niet de feiten en omstandigheden die anderen naar voren brengen.

Misschien zouden de raadsfracties eens moeten overwegen om voorafgaande aan de raadsvergadering hun opvattingen op papier te zetten en te publiceren.

Dat zou het politieke proces een stuk inzichtelijker maken. De rechtvaardiging van een reeds ingenomen standpunt (wat men nu soms doet) komt voor iedereen als mosterd na de maaltijd. Bovendien zijn het maar vier van de 10 fracties die dat met enige regelmatigheid doen.

Kortom, laten de raadsfracties eerst eens zelf de procedures die ze hanteren onder de loep nemen, voordat ze de gehele gemeentelijk organisatie door middel van een raadsenquête aan een onderzoek onderwerpen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Raadsenquête”

  1. Een raadsenquete. Hoe bedenk je het om dit in te willen zetten. De raad had gewoon zijn werk moeten doen,punt. Behind the scenes maakt de SP zich behoorlijk nerveus begrijp ik. En misschien wel begrijpelijk. Gezien de omstreden info welke verstrekt is. CDA haalt de schouders op . Kok roept dat het zijn tijd wel uithoudt. Wijnne idem en de Jong blijft zitten tot de laatste snik. Nee raad. Jullie moeten beter je werk doen en stoppen met partijpolitiek…. Pluchehijgers van de bovenste plank. Ik zeg GEEN RAADSENQUETE. Stadhuis sluiten en deze hele organisatie opruimen. Geen kosten meer en hetzelfde effect. Zolang zal het niet meer duren …..

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s