Dysfunctioneel?

Marcel_Olierook

In een grijs verleden heb ik me ooit eens geabonneerd op de nieuwsbrief van Computer Totaal. Als ik zou willen weten wat ze me in de loop der jaren allemaal hebben toegestuurd hoef ik in het zoekvakje van mijn mail cliënt alleen maar “Computer Totaal” in te tikken.

Na pakweg een paar seconden heb ik dan alle nieuwsbrieven die ze me ooit hebben gestuurd op een rijtje.

Maar goed, binnen de gemeente werken de dingen kennelijk helemaal anders. Want het heeft (al met al) toch nog 7 weken in beslag genomen voordat de gemeente  met de bevrijdende boodschap kon komen dat de correspondentie (tussen gemeente en aannemer/stichtingsbestuur over de verzwaring van het elektranetwerk in de Drom) ter inzage ligt.

Ik hoef nu alleen nog maar een afspraak te maken over het tijdstip dat ik het wil inzien. Dat ga ik volgende week dan ook doen.

Gezien de enorme voorbereidingstijd verwacht ik een fikse stapel, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk pas als ik heb vastgesteld wat er ter inzage wordt gegeven.

Iets soortgelijks geldt natuurlijk ook voor wat betreft de betalingen aan Hillen en Roosen. Ook bankieren geschiedt op dit moment elektronisch. Je kunt dus ook in luttele seconden vaststellen hoeveel er aan Hillen en Roosen is overgemaakt.

We (althans de raad) kent de “kaders”. De aanneemsom was 1.7 miljoen. Al het meerdere zijn de kosten van meerwerk. Daarvoor was een bedrag van € 180.000,- beschikbaar. Uit een opgave van de gemeente zelf blijkt dat de kosten aanzienlijk meer zijn geweest, maar dat men (dank zij creatief boekhouden zoals de architect het noemde) toch de indruk heeft weten te wekken, dat men binnen de gestelde “kaders” is gebleven.

Ook een mooi onderwerp voor een WOB verzoek. Hoeveel is er “de facto” aan Hillen en Roosen betaald en hoe verhoudt zich dat tot hetgeen er tot dusver aan de gemeenteraad is meegedeeld?

Maar voorlopig concentreer ik me nog even op de correspondentie tussen gemeente en aannemer/stichtingsbestuur en of daaruit inderdaad blijkt, dat wethouder Olierook leiding heeft gegeven aan een dysfunctioneel ambtelijk apparaat dat heeft nagelaten om de door haar gemaakte afspraken op papier te zetten.

Over niet al te lange tijd (de Olympisch Spelen vragen ook om mijn aandacht) meer daarover.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Dysfunctioneel?”

 1. Olierook heeft volgens mij altijd beweerd dat er niets was. Waarom heb je dan zeven weken op antwoord moeten wachten? Je bent nu uitgenodigd om te snuffelen in papieren die er niet zijn?

  Like

 2. Ik ben heel benieuwd naar wat de stapel in gaat houden wat betreft doc’s en in hoeverre die stapel eventueel zal verschillen in wat de raad aan doc’s heeft kunnen/mogen inzien. Ook ben ik nieuwsgierig of er iets inzit waar de raad naar gevraagd heeft en waarover gedaan werd alsof dat niet bestond.

  Daarnaast ben ik benieuwd of die rechtszaak van die architect nog doorgaat. Het zou kunnen dat dit met deze man door de gemeente in den minne geschikt gaat worden om te voorkomen dat hij wél met papieren aankomt waarvan gedaan is alsof ze niet bestaan. De architect heeft luid en duidelijk verkondigd dat hij álles zwart op wit heeft, dat is voor de gemeente zeer tricky. Dat in den minnen schikken zie ik er nog wel van komen, dan krijgen we weer een berichtje in de krant en een raadsbrief waarom het zo goed is.

  Like

  1. Anders dan de raadsleden zal ik gewoon verslag doen van mijn bevindingen, hetgeen raadsleden (als die bevindingen hen niet aanstaan) natuurlijk gewoon kunnen negeren.

   Verder is het natuurlijk ook zo, dat het aan raadsleden zelf is om vast te stellen of het dossier (dat aan mij ter inzage wordt gegeven) ook dingen bevat die niet in het dossier zat dat aan hen ter inzage werd gegeven.

   Het lijkt me in ieder geval verstandig als elke fractie voor zichzelf vaststelt welke aanvullende gegevens er (dank zij mijn WOB verzoek) al dan niet boven water zijn gekomen.

   Op basis daarvan kan ze dan een besluiten hoe het nu verder moet.

   Wat de architect betreft. Dat de kwestie onder de rechter is, is natuurlijk (nog) niet waar. Bovendien heeft elk raadslid het recht om inzage te vragen in de dagvaarding.

   Ik denk niet dat er ook maar één fractie is die daar om heeft gevraagd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s