Soap

lezersschrijven0003

Afgelopen maandag verscheen een stuk in de Enkhuizer Krant over mijn WOB verzoek. Kennelijk heeft dat het ongenoegen gewekt van ene Klaas Timmerman uit Andijk.

In de rubriek “lezers schrijven” laat hij weten;

Maar dan blijkt dat een burger die geen politieke verantwoordelijkheid draagt en die denkt dat raadsleden hun vak niet verstaan de overheid opnieuw op hoge kosten wil jagen door zo’n modieus beroep op de WOB te doen.

Voor wat betreft die politieke verantwoordelijkheid heeft hij gelijk. Maar wat is dat eigenlijk, politieke verantwoordelijkheid? Aan politieke verantwoordelijkheid kleeft geen ander risico dan dat je mogelijk na een periode van 4 jaar niet herkozen wordt.

Je kunt 4 jaar geen enkele inhoudelijke bijdrage leveren aan welk debat dan ook. Je mag elke vergadering in sluimertoestand doorbrengen. Je kunt de partij die je kandidaat stelde verlaten, maar je krijgt gewoon betaald en het enige risico dat je loopt is dat je niet zal worden herkozen.

Elke raadsperiode levert (in Enkhuizen) gegarandeerd € 40.000,- op en in de ogen van mijnheer Timmerman mag de gewone burger zich tussentijds niet afvragen wat hij daar nu eigenlijk voor terug krijgt. Die dient voetstoots aan te nemen dat de gekozenen hun vak verstaan.

Dat is zijn opvatting, ik heb een andere.

Dan het WOB verzoek dat in zijn ogen modieus is. Zelf omschreef ik het als een laatste redmiddel. Wat mij betreft alleen maar te gebruiken als overduidelijk is dat raadsleden zich maar al te graag iets op de mouw laten spelden. Omdat dit het leven voor henzelf wat makkelijker maakt of, omdat het politiek wat beter uitkomt.

Wat ik met dat WOB verzoek probeer te bereiken is dat er een einde komt aan een bestuurscultuur  van hele en halve onwaarheden. Timmermans mag dat een modieus streven vinden, ik denk dat die cultuur een aanzienlijk deel van de bevolking inmiddels tot razernij drijft.

soapWat de kosten betreft. Ik weet niet hoe omvangrijk de correspondentie is waar ik om heb gevraagd, maar om pakweg meer dan 30 brieven/mails zal het toch niet gaan. Dat moet voor een gemeente als Enkhuizen toch te dragen zijn.

Timmermans spreekt verder over een “soap”. Dat ben ik niet helemaal met hem oneens, maar ik wijs er graag op dat de regie over die “soap” in handen is geweest van het gemeente- en het stichtingsbestuur. Mijn rol daarin is beperkt gebleven tot het wijzen op allerhande merkwaardig plotwendingen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Soap”

 1. Deze meneer heeft het over de restauratie van de Drom. Geen Enkhuizer die hier bezwaar tegen maakt. De honderdduizenden euros voor de inrichting zijn echter een bron van discussie. Hier ligt ook het meerwerk in. Hij betaald kennelijk geen belasting in Enkhuizen en kan dus wel profiteren van de Drom. Misschien is een sponsorbijdrage op zijn plaats! Overigens is er een paar jaar terug geconstateerd dat het kleine en grote rondeel ten opzichte van elkaar verzakken. Daar is nu niets aan gedaan, maar of dit nog eeuwen door kan, is discutabel.

  Like

  1. De daadwerkelijke risico’s schijnen tegenwoordig geweld en dreigen met geweld tegen lokale politici te zijn las ik laatst in een gehouden onderzoek onder raadsleden en wethouders.
   Ook kunnen lokale politici in de valkuil van vergeten hoe integriteit werkt stappen. Dat lees je wel eens hier en daar, dat raadsleden of wethouders hun eigen zakken slim weten te vullen of zich laten betalen voor het verkondigen van bepaalde standpunten.

   Like

 2. Ze hebben net 2.1 miljoen euro overgehouden aan het niet betalen van de Nijs dus ze kunnen weer wat spenderen aan ander zaken !

  Like

  1. Overhouden, overhouden. Daar ben ik niet zo zeker van. De contractpartij was volgens mij De Nijs Care BV en die BV had een enorm negatief eigen vermogen. Dus als ze die gewoon failliet laten gaan, dan sta je nog met lege handen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s