Grondbeginselen

gemeenteraad
Dictatuur van de meerderheid

Grondbeginsel voor de samenwerking tussen college en raad is dat het college de raad te allen tijden volledig en juist zal informeren.

Of het college dat grondbeginsel heeft geschonden is ter beoordeling van de raad (als hoogste orgaan) en niet aan het college.

Een raadslid dat nalaat dit grondbeginsel met hand en tand te verdedigen is het niet waard om als volksvertegenwoordiger door het leven te gaan.

Als een wethouder weigert de door één of meerdere raadsleden gevraagde informatie te verstrekken kan de raad de volgende stappen nemen:

 1. Men kan het vertrouwen in de wethouder opzeggen door middel van een motie van wantrouwen.
 2. Men kan de wethouder berispen door middel van een motie van treurnis.
 3. Men kan weigeren het besluit te nemen waar de wethouder om vraagt door middel van een motie tot uitstel.

In alle drie gevallen volstaat een meerderheid van de raad.

Een raadsmeerderheid kan overigens ook bepalen dat het grondbeginsel niet door het college is geschonden. Aangezien de raad het hoogste orgaan is binnen een gemeente is er geen mogelijkheden om in beroep te gaan bij een hogere instantie.

Dit wordt ook wel eens omschreven als de dictatuur van de meerderheid. Maar dank zij de wijsheid van onze wetgever is er ook een mogelijkheid daar aan te ontsnappen.

Als een college een burger weigert de informatie te verstrekken waar hij om vraagt, dan kan die burger in beroep gaan bij de bestuursrechter met het verzoek om te beoordelen of het college de wet op juiste wijze heeft toegepast.

Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden en het is goed om te weten dat we niet geheel en al overgeleverd zijn aan de nukken en grillen van onze lokale politieke hotemetoten. Hun belangrijkste excuus om niets te doen is altijd dat ze iets niet hebben geweten.

De Wet Openbaarheid van Bestuur is daarom een belangrijk hulpmiddel om hun kennis te vergroten. Of ze daar vervolgens iets mee doen valt af te wachten, maar over minder dan twee jaar zijn WIJ weer aan zet en mogen we stemmen

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Grondbeginselen”

 1. Misschien word het voor mij vanavond duidelijk waar ik in de toekomst zeker niet meer op ga stemmen. Als de motie van uitstel het niet haalt dan is liegen en bedriegen een geaccepteerd onderdeel van de Enkhuizer politiek . Goed voorbeeld voor ons burgers.

  Like

  1. 😉 De bedoeling van het “volledig en juist informeren” is dat het college de opvattingen alle partijen weergeeft, maar in de praktijk komt het er op neer dat het college alleen haar eigen waarheid als een objectieve versie op de werkelijkheid presenteert.
   Raadsleden onderschatten vaak dat een college, maar ook de ambtelijke organisatie, het eigenbelang scherp in de gaten houden en dat er met enige scepsis gekeken moet worden naar hun “bevindingen”.

   Like

 2. Nieuw Enkhuizen zal zeker niet mee steunen , boven de onderste steen..- onbegrijpelijk dat Stomp nu in het bestuur zit ..lekker handig pfft…..

  Like

 3. En dan maar eens zien welke partijen ballen tonen bij een motie van uitstel. Even een gokje: tegen die motie van Langbroek zijn dan uiteraard de SP met in hun kielzog de Christen Unie, de VVD (zit met 1 been in de Drom, Stomp is onlangs bestuurslid geworden van de Drom en zijn partijgenoot zal dus ook tegen die motie stemmen), verder zal CDA motie niet steunen. Als PvdA, Nieuw Enkhuizen, D66, Van der Pijl, Quasten en indiener Langbroek dan wel ballen tonen komen we uit op 8-8 en volgen er strafschoppen.

  Like

  1. Volgens mij gaat het in die motie niet om ballen, maar om de vraag of je als partij vindt dat je volledig en juist bent geïnformeerd. Gezien de twijfels die ik links en rechts hoor, denk ik zelfs dat een vrij grote meerderheid het daar mee eens is. In ieder geval ben ik benieuwd naar de argumenten van een partij die van mening is dat het raadsvoorstel geen ruimte voor twijfel overlaat.

   En het advies (ook van de overheid) is nog steeds, “bij twijfel niet inhalen”.

   Like

 4. Die motie van uitstel, héél terechte motie, is in de maak vanavond! Het is goed om te weten wat jouw WOB-verzoek gaat opleveren!

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s