Te Gast

ScanIn de Enkhuizer Krant van zaterdag schreef ik een gastcolumn onder de prikkelende titel, “Plichtsverzuim van de raad lokt plichtsverzuim van college uit”.

Onder aan de column stond dit blogadres met de uitnodiging om op deze stelling te reageren, dan wel commentaar te leveren.

Ik ben benieuwd wie er op die uitnodiging zullen reageren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

11 gedachten over “Te Gast”

 1. Een goede optie zou zijn dat het bestuur stichting Drom de sleutels inlevert . Dan de werkelijk ingelegde gelden terugstorten aan de stichting. Enkhuizen kan dan een sterke commerciele partij zoeken die de Drom uit gaat baten. Er zit immers een volledige horeca vergunning op. Geen subsidie gezeur en geneuzel meer en dan een goed toegankelijke Drom als publiekstrekker. Nu is de deur meer dicht dan open……

  Like

  1. Ik ben bang dat die optie er nog even niet inzit Freek. Men heeft een jaar lang aan relatietherapie gedaan en alles is nu wee koek en ei tussen het stichtingsbestuur en de gemeente.

   Like

  1. Ik denk dat de suggestie Freek een goeie is. Er komen heel weinig bezoekers in de Drom. Dit kan ook niet . Meer dicht als open. Filmhuis draait goed. Deze zorgt voor de meeste inkomsten . Helaas als ik na de film nog iets wil drinken is de boel gesloten. Help de stichting uit haar lijden. Mevrouw Palasty is al vertrokken en niet voor niets lijkt me. Terug naar Gonny Lubbers die maakte er wat van in ieder geval.

   Like

 2. Voor dit probleem, wie betaald de kosten voor een andere gemeente, geldt maar 1 oplossing. Heel snel tot een een gemeentelijke fusie te komen. Deze ambtelijke fusie had nooit mogen plaatsvinden.

  Like

 3. Heb je artikel net na het stofzuigen, om twee uur, zitten lezen. Het klopt wel, kijk maar wat een non-antwoorden ik krijg op vragen over de begraafplaats, over de Buitendienst en nu pas terug over het REZ. Als je moties indient om te zorgen dat de raad zich ermee bemoeit of dat die eventueel de Rekenkamer Commissie er op probeert te zetten, krijg je breed nul op het request leerde de bittere ervaring. Niemand wil weten hoe het zit. Zelfs niet ondanks dat bijvoorbeeld bij de begraafplaats onderliggende stukken met cijfers bijgeleverd waren!
  In het zomerreces gaan we zelf weer met die begraafplaats verder, hoe ik de Buitendienst moet aanpakken weet ik even niet. De grootste criticaster van destijds, de SP, wil het ook niet meer weten. Ondanks dat ze nooit degelijk antwoord hebben gekregen op ook door hen gestelde vragen.

  Zoals bijvoorbeeld ook dat de raad sinds de invoering van het dualisme in 2002 allerlei bevoegdheden heeft gemandateerd aan het college. Een motie om na al die jaren eens te weten welke bevoegdheden dat tot dusverre zijn leverde zelfs niente nada op. Niemand was geïnteresseerd in z’n eigen bevoegdheden als raadslid! Dat verbijsterde me.
  Nu kan het college aan de raad voorbij gaan, zonder dat die raad weet of dit wel/niet terecht is. Wat colleges kennende dus ook gebeurt.
  Het geeft soms wel een wat hopeloos gevoel, maar ook het omgekeerde.

  Like

  1. Even over het zijspoor van de buitendienst. Stedebroec heeft hem volgens mij nooit opgeheven, dus maakt ze nu deel uit van het SED.
   Enkhuizen betaalt nu mee aan de kosten van een buitendienst waar ze geen gebruik van kan maken. Tegelijkertijd waren haar uitgaven aan de ambtelijke organisatie de hoogste van de drie gemeenten.

   Het lijkt er dus op dat de Enkhuizer filosofie is, laten we de werkpaarden afschaffen, zodat we de luxe paarden te kunnen blijven betalen.

   Like

   1. Dit stelde ik zelf pas terug op een info-avond over de SED-begroting ook. Volgens Jan Baas en Robert Reus was dat niet zo, wij betalen niet via een omweg mee aan de Buitendienst van Stede Broec. Het schijnt verrekend te worden en Enkhuizen zou diensten af kunnen nemen van die Buitendienst.
    Oftewel, dat was ook weer een vaag antwoord zoals gewoonlijk, waar geen bijval voor kwam 😦

    Like

 4. De perfecte weergave hoe het is. Het Drompromis is een schimmige compromis. Temeer nu Olierook hier mee af denkt te kunnen sluiten. Ik heb het vermoeden dat dit niet zo maar gaat…….

  Geliked door 1 persoon

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: