Komen opdagen

slier
Weg

Omdat er afgelopen dinsdag ook nog een raadsvergadering is geweest heb ik die ook nog even beluisterd.

Een activiteit die ik niemand zou willen aanraden.

Het was namelijk weer zo’n vergadering waarin raadslieden in staat gesteld worden om dingen zeggen over onderwerpen, waar ze eigenlijk niets over te zeggen hebben.

Zoals de SED begroting bijvoorbeeld. Daarover mochten ze een positieve zienswijze afgeven.

Het is me niet duidelijk wat er gebeurt als ze dat niet doen.

Ik vermoed dat het SED bestuur (de colleges van StedeBroec, Enkhuizen en Drechterland) dan reageert met “nou, jammer dan” en voortgaat op de ingeslagen weg.

Alleen D66 weigerde een positieve zienswijze af te geven, de overige fracties kenden hun plek en gingen akkoord.

Nog surrealistischer werd het met het volgende agendapunt. Een burgerinitiatief in zake de verkeerveiligheid rond de Paktuinen.

Burgers hadden handtekeningen ingezameld met als doel dit onderwerp op de agenda te krijgen.

Deze mogelijkheid bestaat sinds 2003, maar was nooit eerder toegepast.

Nu bleek dat het verzoek aan de raad dit onderwerp te agenderen (om procedurele redenen) verworpen diende te worden, maar doorgeleid moest worden naar het college.

Dat tegelijkertijd toezegde het te zullen meenemen in het nieuwe verkeersplan, dat men eind van het jaar hoopt te kunnen presenteren.

Burgemeester Baas benadrukte ook nog even dat de initiatiefnemers vrijwillig hadden afgezien van de mogelijkheid tot inspraak. Een opmerking die ik niet helemaal kon plaatsen, omdat de raad niet lang geleden heeft bepaald dat er  (voorafgaande aan een raadsvergadering) niet mag worden ingesproken over onderwerpen die op de agenda staan.

Inspreken voor raadsvergaderingen is alleen toegestaan over zaken die niet geagendeerd zijn. Dus maar goed dat de initiatiefnemers hadden afgezien van inspraak, anders had de voorzitter het moeten verbieden.

Nooit eerder werd zo pijnlijk duidelijk dat de raad er eigenlijk voor spek en bonen bijzit. De vraag is dan ook, waarom blijven we doorgaan met deze (jaarlijkse 4 miljoen kostende) farce.

Kunnen we dat geld niet beter besteden aan de aanleg van een strand, sportvoorzieningen, thuishulp, onderhoud van de stad of belastingverlaging?

Nu begrijp ik ook wel, dat het bestaande model een leuke inkomstenbron is voor de direct betrokkenen, maar dat hoeft natuurlijk geen reden te zijn om deze vorm van geldverspilling tot in lengte van dagen in stand te houden.

De avond eindigde met het vertrek van VVD raadslid Ricardo Slier. Hij wordt full-time ambtenaar bij het SED. Geen idee wie zijn opvolger wordt.

Kortom, een waardig besluit van een avond die nergens over ging en die ook geslaagd zou zijn geweest als niemand was komen opdagen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Komen opdagen”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s