Lospeuteren

DromOp 20 mei j.l. schreef ik mijn laatste stukje over de Drommedaris om vervolgens in de lappenmand te geraken waaruit ik afgelopen dinsdag werd ontslagen.

Net op tijd om weer (in goede gezondheid) kennis te kunnen nemen van het stukje in het NHD over het compromis dat werd bereikt tussen B&W, Hillen & Roosen en de stichting Cultureel Centrum Drommedaris.

De raad zelf is daar in een besloten bijeenkomst al op voorbereid. Daarin zijn uiteraard details naar voren gebracht waarvan B&W liever niet heeft dat kritisch ingestelde burgers zich er over buigen.

Hoewel burgemeester Baas nog doet voorkomen alsof het spannend kan worden, mogen we er vanuit gaan dat deze laatste poging om de raad inzake de werkelijke kosten van de Drommedaris verbouwing te desinformeren met succes zal worden afgesloten.

Tijdens de afgelopen week kwam aan het licht dat in onze buurgemeente Stede Broec, jarenlang subsidie geld bestemd voor de muziekschool is uitgegeven aan zaken die niets met de muziekschool te maken hadden. Het gaat om een aanzienlijk bedrag € 172.000,-.

Het bestuur van die muziekschool was jaren exclusief in handen van een kleine kliek afkomstig uit een bepaalde politieke partij. Het woord fraude is al gevallen, maar dat zal uiteindelijk wel terug gebracht worden tot wanbestuur of ongelukkige samenloop van omstandigheden.

struisvogelOpmerkelijk is de terughoudende houding van de overige politieke partijen.

Men betracht radiostilte volgens de verslaggever van het NHD wat volgens mij er op neer komt dat je bij dreigend gevaar je kop in het zand steekt.

Struisvogel gedrag dus.

Het is kenmerkend gedrag van gemeenteraden en dus ook in Enkhuizen. Onmachtig een probleem op te lossen kiest men er voor het bestaan van een probleem te ontkennen.

Het probleem van de Drommedaris verbouwing is niet dat de verbouwingskosten van de Drommedaris hoger zijn uitgevallen dan men aanvankelijk veronderstelde.

Dat was tamelijk voorspelbaar als je zoiets in werking zet.

Het probleem is het gehuichel en de desinformatie die daarover wordt verstrekt en de schijnzekerheid die men daarbij probeert te creëren zoals bijvoorbeeld met de motie Dellemans.

Het enige waartoe die heeft geleid is dat begrotingsposten, (die onderdeel waren van de oorspronkelijk begroting) uit die begroting werden gehaald om ergens anders (waar ze verder nier opvielen) ondergebracht te worden.

En vervolgens dat malle gedoe over de € 100.000,- extra kosten die zouden zijn gemaakt voor de aanleg van zwaardere elektra voorzieningen.

Je moet raadslid zijn om te geloven dat een aannemer € 100.000,- aan extra kosten voor zijn rekening neemt, zonder te beschikken over de zekerheid dat hij er ook voor betaald zal worden.

Je moet raadslid zijn om te denken dat die aannemer er genoegen mee neemt dat hij pas betaald wordt als de raad daarover een besluit heeft genomen. Kortom de aannemer is allang betaald en die betaling moet alleen nog boekhoudkundig verwerkt worden.

Trouwens, die nota was volgens mij een offerte die was uitgebracht nadat het werk al was uitgevoerd en bevatte een aanzienlijke hoeveelheid hak- en breekwerk dat ongetwijfeld zal zijn uitgevoerd, alleen niet in het kader van de elektra verzwaring.

Het uiteindelijk resultaat is dat het stichtingsbestuur een deel van de echte meerkosten (ik schat de helft) voor haar rekening heeft genomen.

Voor wat betreft de resterende € 90.000,- heeft men waarschijnlijk een mogelijkheid bedacht waarmee  men (onopgemerkt) € 40.000,- elders kan onderbrengen.

Dus blijft er nog € 50.000,- over die (boekhoudkundig) moet worden gladgestreken. Daar moet de raad alleen nog even een besluit over nemen.

Je moet natuurlijk raadslid zijn om te geloven dat de aannemer genoegen heeft genomen met € 40.000,- minder dan waarop hij recht heeft, maar de kop in het zand steken is daarbij een prima hulpmiddel.

En de voornaamste taakopdracht  van raadsleden is namelijk niet om hetgeen er wordt voorgesteld op haar juistheid te controleren, maar om gewoon te geloven wat je wordt voorgeschoteld.

Kortom, een hoop stennis (inclusief een breed uitgemeten boycot) over niets.

Het enige wat bereikt is, is dat het stichtingsbestuur € 10.000,- heeft bijgedragen aan de kosten van de verzwaring van het elektra netwerk.

De overige kosten zijn gewoon door de gemeente betaald.  Net als de kosten van het gedoe er omheen (waaronder ik het verstrekken van desinformatie reken) en die waarschijnlijk een veelvoud bedragen van de kosten die men bij het stichtingsbestuur heeft weten los te peuteren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Lospeuteren”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s