Verbaasd om je heen kijken.

 

kok-1
Geen keuze

Ik heb me door iemand (met verstand van zaken) ooit eens wijs laten maken, dat je er als gemeente ambtenaar verstandig aan doet om geen dingen te doen waar je je vingers aan kunt branden.

Dus als het over parkeren in Enkhuizen gaat, doe je er als verantwoordelijk ambtenaar heel verstandig aan om zoveel mogelijk afstand te creëren tussen jezelf en het onderwerp.

In de praktijk komt het er op neer dat je een extern bureau de opdracht geeft iets te onderzoeken, zodat je niet verantwoordelijk bent voor de resultaten van dat onderzoek. Voor een wethouder geldt trouwens niet anders.

Ik herinner me dat er niet lang geleden een inventarisatie moest worden gemaakt over het aantal mogelijke parkeerplekken in de stad.

Je denkt dan, de verantwoordelijke ambtenaar of de wethouder stapt op zijn fiets en kijkt eens om zich heen, maar nee, dat gebeurt niet.

Er wordt een extern bureau ingehuurd die de inventarisatie maakt. De kans is namelijk groot dat er locaties in staan die een deel van de bevolking niet zinnen en voor dat je het weet is Facebook in rep en roer en krijg jij de schuld.

Het is de Pavlov reactie van lieden die bij goed nieuws graag vooraan staan om hun verantwoordelijkheid te benadrukken, maar in geval van minder goed nieuws  hun verantwoordelijkheid liever relativeren.

Er is echter nog een tweede aspect.

Hoe complexer een probleem, hoe meer werkgelegenheid voor de bureaucratie dat zich er mee bezig houdt. Een treffend voorbeeld daarvan is de parkeersituatie rond het station.

Terwijl een voor de hand liggende oplossing voorhanden is (parkeren op het REZ), maakt men die oplossing uit politieke overwegingen onmogelijk.

Die politieke overwegingen zijn vastgelegd in het coalitie akkoord. Zeg maar de regeringsverklaring voor de komende 4 jaar. Wat staat daar in?

Op het recreatieoord zal geen ruimte gereserveerd worden voor een parkeerterrein voor het Zuiderzeemuseum om zo te voorkomen dat er veel autoverkeer door de stad komt. Het bootmodel wordt gehandhaafd.

De vraag die zich hier opdringt is, beschikken wethouder, zijn ambtelijke staf en de opstellers van het coalitie akkoord over zo weinig topografisch inzicht, dat ze geen van allen beseffen dat de meest logische weg naar een parkeerterrein op het REZ niet via de stad voert, maar buiten de stad om gaat?

En dan de belofte in het coalitie akkoord dat het bootmodel zal worden gehandhaafd. Op basis waarvan is die belofte aan de kiezers gedaan? Wisten de opstellers wat de kosten van het bootmodel zijn? Wist men, dat het bootmodel eenzijdig kon worden opgezegd?

Je hoopt er dan op, dat de politiek verantwoordelijk wethouder (Kok) tijdig bij zinnen komt en zich afvraagt hoe zinvol het is om een coalitie akkoord in stand te houden dat gebaseerd is op een verkeerde veronderstelling (verkeer door de stad) en ook nog een belofte kent die (financieel gezien) niet valt waar te maken.

Maar helaas, dat gebeurt niet. Het bestaande parkeerprobleem rond het station wordt complexer gemaakt. Door er de noodzaak van een parkeervoorziening voor het ZZM aan toe te voegen. Een beproefde methode om de werkgelegenheid van bureaucraten op peil te houden.

Vervolgens wordt een extern bureau gevraagd daar een oplossing voor te bedenken.

Vergroten van parkeercapaciteit kan maar op twee manieren. Uitbreiding van het grondoppervlak of het stapelen van parkeerlagen. Dat laatste is financieel bijna niet haalbaar voor een stad die de komende 10 jaar nauwelijks geld heeft om haar kapitaalsgoederen te onderhouden.

Het eerste omvat demping van bestaande havens. Ook daarvoor zal weinig draagvlak bij de bevolking bestaan. Wethouder Kok beseft dat natuurlijk ook en in plaats van een keuze te maken (en die te verdedigen) spreekt hij zijn voorkeur niet uit en laat hij de keuze aan de raad.

Het is een gemankeerde keuze, omdat Kok de meest voor de hand liggende oplossing eerst tot (politieke) onmogelijkheid heeft verklaard.

Maar in plaats van dat te constateren en deze belemmering op te heffen vervalt de raad in iets wat ik ook wel eens bij mijn hond waarneem. Van tijd tot tijd draait hij om zijn eigen as in een verwoede poging zijn staart te pakken te krijgen. Het lukt hem nooit en na een paar seconden geeft hij zijn poging op.

Het is een prima metafoor voor het optreden van de Enkhuizer raad en college. Bezig zijn met het najagen van je eigen staart en dan verbaasd om je heen kijken als dat uiteindelijk niet lukt.

Wat de ambtelijke organisatie trouwens niet belet om dat najagen van je eigen staart te omschrijven als “months of fruitful work” zoals de onderstaande video duidelijk maakt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Verbaasd om je heen kijken.”

 1. “Je hoopt er dan op, dat de politiek verantwoordelijk wethouder (Kok) tijdig bij zinnen komt en zich afvraagt hoe zinvol het is om een coalitie akkoord in stand te houden dat […] een belofte kent die (financieel gezien) niet valt waar te maken”
  Misschien nog wel kwalijker dan dat financiële gedeelte is het feit dat ze iets beloven waar ze, als ik lees dat “het bootmodel eenzijdig kon worden opgezegd”, niet eens volledig over gáán. Electoraal gezien zijn mooie stoere beloftes misschien leuk voor de korte termijn, maar op langere termijn lult de politiek zich op deze manier alleen maar in een steeds ingewikkelder wordende knoop. Je kan en mag (moet misschien zelfs) best je gedachtes, idealen en intenties uitspreken, maar iets glashard beloven lijkt me alleen handig als je het ook écht kunt waarmaken.

  Like

  1. De belofte staat in het coalitie akkoord dat na de verkiezingen is gesloten. Waarschijnlijk betreft het een SP belofte die door de anderen min of meer gedachteloos is overgenomen.

   Als het ZZM het bootmodel opzegt (waarvoor een opzegtermijn van 6 maanden geldt) dat heeft de gemeente zich verplicht (op grond van haar coalitie-akkoord) om het boot model voort te zetten.

   Binnenkort wordt de kadernota voor 2017 besproken. Benieuwd of daar een voorziening ter grote van € 600.000,- (nodig om het bootmodel in stand te houden) in staat. Ik denk zo maar van niet.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: