Hamerstukken

olierook 2
Vette pech

Vette pech noemt wethouder Olierook het feit dat (tot driemaal toe) de ambtenaar (belast met de ondersteuning van de WMO raad) de organisatie heeft verlaten voordat hij/zij die werkzaamheden ter hand kon nemen.

Zou dat bij elke andere werkgever zijn gebeurd, dat zou de SP allang een werkgroep hebben gestart met als oogmerk een zwartboek te produceren waarin het personeelsbeleid van die organisatie aan de kaak zou worden gesteld. In dit geval doet men er het zwijgen toe.

Immers, nummer vier is inmiddels aangenomen en wellicht blijft die langer dan een paar maanden.

Een verklaring voor dit opeenvolgende vertrek kon Olierook niet geven. Hij is namelijk niet verantwoordelijk voor de organisatie. Dat is burgemeester Baas en die weet gewoonlijk alleen maar te melden dat alles op rolletjes loopt.

Misschien moet Baas eens kijken op de vernieuwde website van Nieuw Enkhuizen. Daar vertelt raadslid de Jong het verhaal van een burger die zonnepanelen op zijn dak wil installeren.

De gemeente weigert toestemming te geven, wat de betreffende burger merkwaardig vindt, omdat 20 meter verder in de straat iemand wel toestemming heeft gekregen. Bovendien realiseert Welwonen verderop in de straat een nieuwbouw project waarbij (U raadt het al) de daken worden voorzien van zonnepanelen.

Deze kwestie is in de deskundige handen van Michel de Jong dus ik wil me er verder niet mee bemoeien, maar om Baas op zijn woord te blijven geloven (over die soepel werkende organisatie) vind ik (eerlijk gezegd) net iets teveel gevraagd.

Het valt me trouwens ook op, dat Olierook nog geen uitsluitsel heeft gegeven over de bemiddelingspoging tussen de gemeente en de stichting Drommedaris over de betaling van een elektra-rekening aan de aannemer die de Drommedaris verbouwde.

Voor wie niet meer weet hoe dat ook al weer zat. Olierook wilde de aannemer wel betalen en vroeg daarom om een krediet van € 100.000,- aan de raad.

Die heeft hem dat krediet geweigerd, zodat (in theorie) de aannemer niet kon worden betaald voordat het geschil met de stichting Drommedaris was opgelost.

Olierook dacht daar een paar maanden voor nodig te hebben, maar we zijn inmiddels een jaar verder. Om druk op de ketel te zetten besloten SP en NE destijds om de nieuwjaarsreceptie te boycotten, maar klaarblijkelijk heeft dat ook geen effect gehad want de kwestie is nog steeds niet opgelost. Althans zo lijkt het.

Volgens mij is die aannemer allang betaald, wat er formeel op zou neerkomen dat de wethouder een motie van de raad niet heeft uitgevoerd.

Normaal gesproken is dat een ernstig vergrijp, maar de ervaring leert dat de meerderheid van de raad daar niet zo zwaar aan tilt. Het streven is om de zaken toch vooral “gezellig” te houden en mekaar niet lastig te vallen met zaken van principiële aard.

De gebruikelijke gang van zaken is om zo’n vergrijp te melden in een raadsvergadering met “zware” agendapunten, zodat niemand er verder aandacht aan besteedt.

kok-1
Hamerstuk

Hetzelfde geldt trouwens ook voor dossier Oksel.

Ook daarin zijn raadsbesluiten genegeerd, maar het archief is via het raadsinformatiesysteem niet langer bereikbaar en de meeste zittende raadsleden hebben geen flauw benul waar het over gaat.

Wethouder Kok is inmiddels al weer bijna een jaar bezig met iets wat hij bestuurlijk overleg noemt.

De uitkomst is natuurlijk allang bekend, het wachten is op een raadsagenda die zo overladen is dat niemand er aandacht aan zal schenken en het als hamerstuk kan worden afgedaan.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Hamerstukken”

 1. “Het archief is via het raadsinformatiesysteem niet langer bereikbaar” – wat is daar de logica achter? Waarom blijft niet gewoon alles online staan? Zoveel extra kosten een paar pdf’jes op de gemeentesite toch niet?

  Like

  1. Het oude systeem is op een gegeven moment gecrashed, waarna men met een nieuw systeem verder is gegaan. Via het nieuwe systeem is de oude data niet meer elektronisch te raadplegen.
   Ik neem aan dat de omzetting van het oude systeem naar het nieuwe systeem de nodige kosten met zich meebrengt en dus heeft men dat uit zuinigheidsoverwegingen nagelaten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat oudere data niet meer is op te vragen en te raadplegen.

   Like

 2. Het hele verleden is niet meer bereikbaar via het Raads Informatie Systeem. Ik ben er in het presidium al over begonnen, maar om te zeggen dat ik medestanders krijg om de boel weer even informatief als vroeger te krijgen voor de raad kan ik niet echt zeggen.
  Het is buitengewoon irritant. Zaken zoals bijvoorbeeld het afschaffen van de Buitendienst zijn voor de raad niet meer uit te pluizen, plus nog veel meer zaken niet. Maar de meerderheid van de raad interesseert zich daar ook niet voor.

  Like

  1. Niet te vlug de moed laten zakken. Ik vind het irritant omdat ik mijn lezer niet langer de link kan aanbieden naar de documenten waarop ik mijn opvattingen baseer.

   Maar als raadslid kun je natuurlijk nu al eisen de betreffende raadsvoorstellen (juli 2001 en december 2001) ter inzage krijgt. Je kunt natuurlijk ook de jaarstukken van Krabberzand BV vragen waaruit volgens mij zal blijken dat ze nog niet de eigenaar van de grond is.

   De vermogenspositie van die BV is dusdanig dat ze de grond ook niet kan kopen tenzij ze haar onmiddellijk weer kan doorverkopen. En daar zit de gemeente dus al die tijd geduldig op te wachten.

   Midden 2014 was er voor de laatste keer uitstel verleend. Midden 2015 werd voor de aller allerlaatste keer uitstel verleend, Op 23 oktober schreef ik daarover het volgende bericht. https://pimsep.wordpress.com/2015/10/23/belangen-afwegen/

   We zijn inmiddels alweer meer dan een half jaar verder.

   De pijn zit hem volgens mij in het volgende. Men heeft een raadsbesluit waarbij jaarlijkse rente inkomsten waren overeengekomen genegeerd en een verkoopbedrag in de boeken opgenomen dat ver onder de afgesproken waarde ligt.

   Maar zelfs met die korting op de aanschafprijs is Krabberszand BV niet in staat gebleken haar afspraken na te komen. Aangezien de fictieve verkoopprijs al als “inkomsten” zijn ingeboekt, zullen ze “als zijnde een verlies” moeten worden afgeboekt als de verkoop uiteindelijk toch niet door gaat.

   Mijn verwachting is dat ze wachten op een gunstig moment (overvolle agenda) om daarmee voor de dag te komen. Dat zal gebeuren door middel van een raadsbrief die (de Enkhuizer raad kennende) vervolgens voor kennisgeving zal worden aangenomen.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: