Gedachtenwisseling

College van B&W
Verdeelde banen

In een coalitie akkoord wordt een plan van aanpak beschreven dat 4 jaar geldig is. Het wordt als kennisgeving aan de raad aangeboden.

Er over stemmen is zinloos, omdat een coalitie gewoonlijk uit een meerderheid bestaat. Dat is in Enkhuizen ook het geval.

Om zo’n meerderheid te kunnen bereiken worden er politieke baantjes (wethouderschappen) verdeeld.

Er valt geen zinnige verklaring te bedenken waarom een gemeente als Enkhuizen 4 wethouders zou moeten hebben. De hoeveelheid werk is daar ten ene male onvoldoende voor.

Toch hebben we 4 wethouders. Omdat partijen pas willen toetreden tot een coalitie als zij  daar (in de vorm van een wethouderschap) voor worden beloond. Het is een treurige vorm van koehandel.

Maar het zijn niet alleen partijen die hun afspraken vastleggen in een coalitie akkoord. Er is ook een belangrijke rol weggelegd voor degenen die het moeten uitvoeren.

De ambtelijke organisatie.

Een betrouwbaar, maar tegelijkertijd behoudend onderdeel van de organisatie. Behoudend in de zin, dat men er op toeziet dat “de politiek” geen verwachtingen wekt die de feitelijke uitvoerder (de ambtelijke organisatie) gedurende de looptijd van het akkoord niet kan waarmaken.

Met als gevolg dat een coalitie akkoord gewoonlijk bol staat van de goede voornemens en de bijbehorende slagen om de arm.

Maar een 4 jaar durend coalitie akkoord mag natuurlijk nooit een beletsel zijn voor de verdere ontwikkeling van bedrijven als het ZZM. Waarvan we blij mogen zijn dat ze zich binnen onze gemeentegrenzen bevindt vanwege de cultuurhistorische waarde (en werkgelegenheid) die het met zich meebrengt.

Maar de politiek lijkt zich uitsluitend te willen bekommeren om de vraag hoe men het beste de bezoekers van ZZM langs de lokale horeca kan leiden. Naast een VOC verleden, kan Enkhuizen nu ook opscheppen over haar hedendaagse kruideniersmentaliteit.

Vanwege haar onzinnige benadering van het werkelijke probleem. De bereikbaarheid en het blijvend kunnen functioneren van het ZZM.

En die onzinnige benadering leidt vervolgens weer tot krankzinnige overwegingen. Om desnoods dan maar havens te gaan dempen. Opdat er maar zoveel mogelijk bezoekers van het ZZM er toe verleid kunnen worden om een terrasje te “pikken” in de binnenstad.

Het lijkt me een omkering van prioriteiten.

Tijdens de bijeenkomst op woensdag werd een schets getoond van een mogelijke parkeervoorziening voor het ZZM op het REZ (Recreatieoord Enkhuizer Zand).

Ik had haar nooit eerder gezien, maar mijn globale indruk was, dat ze er een stuk aantrekkelijker uitzag dan wat er tot dusver op het REZ is gerealiseerd.

Ik vind het treurig dat die mogelijkheid nooit serieus is onderzocht, maar dat er inmiddels wel honderdduizenden euro’s zijn besteed aan onderzoeken die nergens toe leiden, anders dan tot “gedachtewisselingen” tussen “de politiek” en de ambtelijke organisatie.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Gedachtenwisseling”

 1. Op welk stuk van het REZ zou de mogelijke parkeervoorziening van het ZZM dan gerealiseerd moeten/kunnen worden? Wat is de consequentie voor de Enkhuizer bevolking en voor SWL?
  Geen vakantiepark? Camping weg? Parkeren op de mooiste plek van Enkhuizen aan het water?

  Kortom: wat was er nieuw voor jou in de getoonde schets?

  Like

  1. Parkeerterrein zou een deel van de camping in beslag nemen en grotendeels aan het zicht worden ontrokken door bosschages. Je zie nu ook nauwelijks iets van de camping. De strook langs het water/strand zou beschikbaar komen voor de bevolking.
   Geen vakantie park schat ik, tenzij je dat inricht op het oude zwembadterrein dat nu braak ligt en ooit dienst heeft gedaan als parkeer opvang voor SWL.
   Grootste probleem lijkt me de verkeersafwikkeling die nu al niet optimaal is. SWL heeft in haar eigen plan al rekening gehouden met een parkeerterrein voor ZZM, maar situeerde dat meer tegen de muur, wat geen fraai gezicht zou opleveren.

   Wat nieuw voor me was, was dat volgens de artist impression het parkeerterrein grotendeels aan het zich zou zijn onttrokken. Als de keuze is, delen van de havens dempen of parkeren op het REZ, dan kies ik voor het REZ.

   Misschien is het zelfs mogelijk om de omvang van het REZ uit te breiden door opspuiten, maar of dat zou mogen weet ik niet.

   Like

 2. Ik vind je laatste posts ijzersterk. De blootlegging van dit falende beleid van politiek Enkhuizen en Nederland. De enorme verspilling van geld aan onderzoeken en dergelijke . Met daaraan gekoppeld de lamlendigheid en besluiteloze pluchehijgers is gewoon ook een nationaal probleem. Men heeft het niet meer in de hand . Ook Enkhuizen niet dat is wel duidelijk. Helaas is en blijft de burger de klos . Jammer genoeg door lokaal en nationaal beleid. Ik zie de verkiezingen tegemoet. Helaas met gemengde gevoelens. Hoe gaat het aflopen???

  Like

  1. In ieder geval is het zo dat de parkeervoorziening aan de zuidkant van de stad niet tijdens deze college periode gerealiseerd zal worden en dat verder onderzoek alleen maar geld zal kosten.
   Tegelijkertijd kunnen we weinig met het REZ zolang men in gesprek is met een ontwikkelaar over de bouw van vakantiewoningen. In theorie zal daar aan het einde van het jaar een besluit worden genomen.

   Het ZZM staat onder druk van haar toezichthouders die stellen dat het de taak van een museum is om te conserveren, exposeren, maar niet om te transporteren. Geld dat wordt uitgegeven om te transporteren, kan niet worden uitgegeven aan exposeren.

   Stellen dat een coalitie akkoord het onmogelijk maakt om een oplossing via het REZ te bestuderen vind ik onverantwoord. Over twee jaar zit er mogelijk een andere coalitie.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s