Zelfrespect.

zzmDat politici moeite hebben met het hanteren van principes is een publiek geheim.

En voor de Enkhuizer raad geldt niet anders. Met de mond belijdt men het één, in de praktijk doet men het andere.

Zo kan men het nu al maanden niet eens worden over de vraag of bijeenkomsten van de raad openbaar zijn, tenzij xyz.

Met xyz bedoel ik voorwaarden die vooraf bekend zijn gemaakt.

Maar ik heb zelfs begrip voor ad hoc voorwaarden die de raad zou kunnen doen besluiten om een besloten vergadering te beleggen.

Maar waar ik geen enkel begrip voor heb is dat het college (of nog erger een externe partij) bepaalt of bijeenkomsten van de raad besloten dienen te blijven.

Een raad met zelfrespect zou het besluit (of zij in beslotenheid bijeenkomt) niet aan anderen (college of externe partij) overlaten, maar zelf dat besluit nemen.

Uiteraard blijft dit gebrek aan zelfrespect niet onopgemerkt. Het vertrouwen in onze politieke leiders daalt met de dag.

In de krant van vandaag lees ik, dat de ZZM directie niet alleen geen prijs stelt mijn aanwezigheid, maar hetzelfde geldt voor de regulaire pers, ik citeer:

De pers is hierbij niet welkom. ,,De organisatoren van de bijeenkomst verwachten dat het de kwaliteit van de uitwisseling ten goede komt als de groep niet al te groot is’’, noemt museumdirecteur Stephan Warnik als reden voor deze beslotenheid.

Een banaal argument. Zowel de verslaggever van de Enkhuizer Krant als ikzelf kennen onze plek. We zijn er niet om deel te nemen aan de discussie, maar om daar eventueel verslag van te doen.

Als de groepsgrootte bepalend is voor de kwaliteit, dan had directeur Warnik er verstandig aan gedaan alleen de 10 fractievoorzitters uit te nodigen.

Van Marle heeft inmiddels laten weten dat hij zal melden welke fracties wel en niet aanwezig zullen zijn bij dit onderonsje met de ZZM directie.

Maar eigenlijk vind ik dat een te mager aanbod. De weigering van de ZZM directie om pers toe te laten zou voor elke fractie met enig zelfrespect reden moeten zijn om zo’n bijeenkomst niet te willen bijwonen.

Hetgeen de kwaliteit van de uitwisseling (volgens directeur Warnik) dan weer ten goede zou komen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s