Ten halve gekeerd.

zzmBeter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Zojuist ontving ik namens de ZZM directie een uitnodiging om (net als de reguliere pers) aanwezig te zijn op de informatie avond die men organiseert ten behoeve van raadsleden.

Uiteraard heb ik die uitnodiging onder dankzegging geaccepteerd.

Hopelijk begint het nu ook tot raadsleden door te dringen dat democratie iets meer is dan het aflopen van informele vergaderingetjes zonder dat daar verslag over wordt gedaan. Zoals ik eerder schreef is beeldvorming de belangrijkste fase in het besluitvormingsproces en is de raad er aan gewend geraakt dat deze in besloten kring plaats vindt.

Dat is op zijn minst onverstandig.

Maar een bestuurscultuur, waarin het weren van de pers op informatiebijeenkomsten van de raad normaal gevonden wordt, vormt ook een ondermijning van de democratie.

Het rapport waarop de raad geacht wordt in mei een besluit te nemen dateert van 28 augustus 2015 en vergt een aanzienlijke investering.

De raad krijgt nauwelijks een maand de tijd om zich daar een oordeel over te vormen. Niet voldoende om tot een evenwichtig oordeel te komen.

Al was het maar, omdat de partijen in de raad nooit moeite doen om de besluiten (die zij van plan zijn te nemen) met de kiezers te communiceren.

Wil de raad er ooit in slagen om het vertrouwen terug te winnen van degenen die ze zegt te vertegenwoordigen, dan zal ze moeten leren zich te verzetten tegen dit soort van keurslijven.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s