Suggestie

gemeenteraad
Forum instellen?

Met frisse tegenzin de commissie BOFS vergadering op maandag 21 maart afgeluisterd. Ruim twee en half uur vergaderen over hamerstukken. Ben ik hierdoor wat wijzer geworden? Niet echt.

Keesman en Van Marle hadden gevraagd om behandeling van de raadsbrief over de rioolanalyse verdovende middelen. Dit onderdeel was toegevoegd aan de bespreking van de kadernota  Control of Alcohol & Drugs; 2016-2020 Noord-Holland-Noord.

Waarom werd me niet duidelijk. Waarschijnlijk omdat in beide onderwerpen het woordje “drugs” voorkwam.

Omdat er aan de bespreking van de rioolanalyse geen besluit was verbonden bleef het een vrijblijvende uitwisseling van standpunten. De coalitie bleef overtuigd van het nut van de analyse. De oppositie bleef er bij dat het een nutteloze verspilling van geld was geweest. Wat mij betreft hadden partijen hun conclusies net zo goed op hun websites kunnen publiceren.

Nog veel handiger lijkt me als de raad zelfstandig een forum zou oprichten waarop zij dit soort van meningen zouden kunnen ventileren. Ik heb daar in het verleden ook al eens een voorstel voor gedaan, maar daar (behalve van Stella Quasten) nooit een reactie op gekregen.

De kosten van een dergelijk forum bedragen $ 99,- per jaar als je geen advertenties door derden wilt. Het idee is dat er een centrale plek komt waar leden van de Enkhuizer raad hun standpunten naar voren kunnen brengen.

Het enige wat de raad hoeft te doen is een site-beheerder aan te stellen. Dat zou de griffier kunnen zijn, maar elk ander willekeurig persoon waar men vertrouwen in heeft. Van mijn kant heb ik aangeboden om de persoon (die men als site-beheerder wenst) wegwijs te maken in het beheer van zo’n site.

De inhoud van de site wordt bepaald door de bijdragen van raads- en commissieleden. De lezers moeten kunnen reageren op de opiniestukken die door raads- en commissieleden worden geplaatst.

Zo een dergelijk forum zou bestaan, dan denk ik dat Prietpraat overbodig wordt. Ik ben 6 jaar lang bezig geweest te bedenken of er wellicht keerzijden zitten aan al het goede nieuws dat college en raad regelmatig over ons uitstorten. Ik begin een beetje genoeg van te krijgen van het bedenken van onderwerpen waarover je zou kunnen discussiëren.

Het staat elke politieke stroming in de raad vrij om deel te nemen aan het forum en in wat voor frequentie ze dat doen, maar je hebt natuurlijk een minimaal aantal schapen nodig dat bereid is de dam over te steken. Is dat eenmaal gebeurd, dan volgen ongetwijfeld ook de anderen.

Veel van het raads- en commissiewerk bestaat uit het ventileren van opvattingen, zonder dat het gevolgen heeft voor het stemgedrag. Ik vrees dat de politieke versnippering die we nu meemaken (10 fracties in een raad van 17 leden) niet van tijdelijke aard is. Het lijkt me dat al die stromingen zich eens zouden moeten bezinnen over de manier waarop ze de burgers informeren en tegemoet treden.

Naar mijn overtuiging zou dat niet moeten gebeuren door middel van 10 verschillende websites waarop iedereen voor eigen parochie preekt, maar met behulp van één website waarop alle politieke stromingen hun opvattingen kunnen uitdragen.

Het is een vorm van dienstverlening (aan de kiezer) die eigenlijk heel normaal zou moeten zijn, maar die kennelijk door de politieke partijen als ongewoon wordt ervaren omdat men nu eenmaal vastgeroest zit aan oude opvattingen en normen.

Ik ben benieuwd of er deze keer wel vragen/reacties komen op deze suggestie.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

7 gedachten over “Suggestie”

  1. Zolang je maar begrijpt dat het gaat om een instrument dat raadsleden in staat stelt contact te onderhouden met de kiezer in algemene zin.
   Zodra het instrument in het leven is geroepen heeft elke (in de raad vertegenwoordigde) partij recht om er gebruik van te maken, maar het staat elke partij vrij dat niet te doen.

   Hieruit volgt, dat je geen raadsmeerderheid nodig hebt om een dergelijk instrument in het leven te roepen.

   Als de oppositie bijvoorbeeld oordeelt dat een degelijk instrument nuttig en waardevol is en bereid is er gebruik van te maken, dan kan zij het, instrument, ongeacht de opvatting van de coalitie, gewoon in het leven roepen. Tegelijkertijd is het zinloos tijd en moeite te besteden aan het ontwikkelen van een instrument waar niemand gebruik van wil maken.

   Normaal gesproken beslist de raad alleen over voorstellen die door de ambtelijke organisatie is voorbereid. Zou je dat in dat geval ook willen, dan spreek je al gauw over kosten die de kosten van het rioolonderzoek overstijgen.

   Mijn aanbod is om, bij voldoende belangstelling, een prototype te maken en vervolgens aan te passen aan de wensen van de deelnemers

   Like

   1. Het is moeilijk mensen er toe te zetten zo’n platform te gebruiken. Ooit, in 2005, had ik eens een website opgezet voor René van der Pluijm van GL, Jan van Oostende en mezelf waarvan het de bedoeling was dat we daarop informeel als vertegenwoordigers van 3 raadspartijen zaken konden bediscussiëren. Op een manier waarop iedereen dan kon meelezen waar we voor stonden en hoe we tegenover elkaars argumenten stonden.
    Ik noemde dat http://www.politiekewandelgangen.nl

    Maar net zoals jouw initiatief een paar jaar terug: niente, nada en noppes qua gebruik. Ondanks de woorden van enthousiasme etc.

    Like

    1. Daar wist ik dan weer niets van Hans, maar wandelgangen heeft toch een andere uitstraling dan “Enkhuizer Discours” Maar we zijn nu 10 jaar (en een aantal afsplitsingen) verder. We hebben nu tien fractievoorzitters die zich allemaal willen bewijzen door hun zegje te doen. Laat ze dit vooral doen op een website van de raad, dat maakt de vergaderingen wat zakelijker.

     Daarnaast lijkt me oppositievoeren binnen de raadszaal weinig zinvol. De coalitierijen zullen zich toch altijd sluiten. En als oppositie voeren binnen de raadszaal zinloos is, dan moet je er misschien voor kiezen om het buiten de raadszaal te doen.

     Als de 5 oppositie partijen het instrument zouden omarmen, dan zou dat een interessante website kunnen worden vanwege de diversiteit aan opvattingen die daar naar voren worden gebracht. In ieder geval komen ze daar beter uit de verf dan tijdens de raadsvergaderingen.

     De coalitie heeft er een nutteloos rioolonderzoek doorheen gedrukt dat de Enkhuizer belastingbetaler € 10.000,- heeft gekost. De oppositie kan iets realiseren dat de belastingbetaler niets kost, maar wel de informatie aan de belangstellende burger aanzienlijk zal verbeteren.

     Wie kan daar in hemelsnaam op tegen zijn denk ik dan.

     Like

 1. De burger informeren daar is men hier in Enkhuizen NIET toe bereid. Maar o wee als er verkiezingen zijn…… Wij gaan….. Wij zorgen ervoor dat…..U belang…..Democratische beslissingen… Wij denken out of the box….bla bla bla …..Allemaal met meel in de mond. My name is Nobody. En dat geldt voor heel Enkhuizer bevolking.

  Like

  1. Wat mij betreft een terecht verwijt, maar de huidige fragmentatie van de raad vraagt om andere vormen van samenwerken. Mijn suggestie is een poging daar een begin mee te maken..

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: