Walkantenpartij

Reijswoud
Veilig en functioneel?

Afgelopen dinsdag (in de commissie grondgebied) een tamelijk ingetogen discussie over de nota onderhoud kapitaalsgoederen. Daarbij moeten we denken aan parken, gebouwen, bruggen, wegen en niet te vergeten waterwegen.

Onderhoud (waaronder groot) lijkt met bescheiden verhoging de komende 10 jaar nog wel te lukken.

De pijn zit hem in het vervangen van kapitaalgoederen die in de komende 10 jaar aan vervanging toe zijn. De kosten daarvan worden geschat op 25 miljoen en dat bedrag kan bij lange na niet worden opgehoest.

Het idee, dat je voor vervangingsuitgaven zou moeten sparen is allang opgegeven. De huidige wijsheid is, dat afbetalen beter is. Vervang nu en betaal later.  Hoewel er zinnige argumenten zijn te bedenken voor die benadering, is ze niet zonder gevaar.

Talloze huishoudens gaan inmiddels gebukt onder zware afbetalingskosten en voor de overheid zal dat niet anders zijn.

Het probleem doet zich trouwens niet alleen in Enkhuizen voor.

Onlangs las ik dat Duitsland, het meest welvarende land in de Europese Unie, miljarden dient te investeren in het in stand houden van de bestaande infra-structuur. Geld dat er ook niet schijnt te zijn.

De kern van het probleem is dat het electoraat niet gauw bereid is om zich vandaag dingen te ontzeggen, opdat de zaken in de toekomst beter zullen gaan. Dat mag kortzichtig zijn, maar de politici die hen vertegenwoordigen beseffen terdege dat zij hun herverkiezing in gevaar brengen als ze weigeren daar in mee te gaan.

En dus worden er zaken op de lange baan geschoven. Niet alleen in Enkhuizen, maar overal.

De voorgestelde oplossing van het college is dat sommige kapitaalgoederen niet langer op basis van “veilig en functioneel” zullen worden onderhouden, maar alleen op basis van het uitgangspunt “veilig” waarbij de raad de keuzes mag maken.

Het lijkt me een tamelijk abstracte kwalificatie, zoals Van Reijswoud (tijdens de eerder gehouden informatiebijeenkomst over dit onderwerp) ook naar voren bracht.

Hoe noem je een brug, waar je veilig onderdoor kunt varen, maar die is afgesloten voor verkeer?

Een heikel punt voor de toekomst lijkt me dat trouwens, het onderhoud aan de talrijke waterwegen. Er zijn in Enkhuizen nogal wat eigenaars van walkanten. Gaan die nu ook betalen aan het vervangen van beschoeiingen als dat noodzakelijk is?

In de nieuwbouw is dat gebruikelijk, maar of de eigenaars van walkanten in de binnenstad daar op zitten te wachten waag ik te betwijfelen. Mooie reden om een Enkhuizer Walkantenpartij op te richten. Winking smile

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: