Dunnetjes overdoen.

kunst-1
Allang bereikt

Wat de discussie (afgelopen dinsdag) over de door Karin Kunst ingediende motie helemaal bizar maakt, is het feit, dat wat ze met haar oorspronkelijke motie wilde bereiken, allang is bereikt.

Dus waar ging de discussie afgelopen dinsdag dan eigenlijk over?

Daarvoor moeten we terug naar december toen Kunst de eerste versie van haar motie indiende. In essentie wilde ze daarmee bereiken dat iedereen kennis kan nemen van de vergaderdata van de raad.

Op de openbare agenda stonden alleen de reguliere raads- en commissievergaderingen. Wat ontbrak waren de data waarop er “bijzondere” raadsbijeenkomsten worden gehouden.

Gewoonlijk gaat het daarbij om informatiebijeenkomsten waarin wat dieper kan worden ingegaan op de diverse aspecten van een voorstel. Maar raadsleden kunnen ook worden uitgenodigd worden voor regionale bijeenkomsten.

Wat kan in hemelsnaam het bezwaar zijn tegen het openbaar maken van die vergaderdata?

Helemaal niets natuurlijk. De griffier deelt die opvatting kennelijk ook en vanaf december staan ook de bijzondere bijeenkomsten keurig op de (openbaar toegankelijke) agenda vermeld.

Ook de toegang tot die bijeenkomsten leverde (anders dan in het verleden)  geen probleem meer op.

Ik heb de voorlichtingsbijeenkomst over het grondbeleid bijgewoond. Leerzame avond.  Anders dan leden van de raad of commissie mocht ik geen vragen stellen. Heb ik geen enkele moeite mee.

Ik wil alleen maar beter begrijpen waar men het tijdens de raadsvergaderingen over heeft.

Aanstaande dinsdag is er een informatie bijeenkomst over beheerplan kapitaalgoederen. Ga ik ook naar toe. Je moet je van te voren aanmelden, geen enkel probleem mee.

Kortom, wat de oorspronkelijke motie Kunst beoogde is allang gerealiseerd.

Reijswoud
vage procedurele bezwaren

Maar tegelijkertijd wordt er (buiten het zicht van iedereen) in het Presidium een discussie gevoerd die er toe geleid heeft dat Kunst haar motie heeft aangepast aan de wensen van de andere presidiumleden.

Wat mij betreft geen verbetering, maar Kunst doet er nu eenmaal alles aan om haar collega raadsleden te behagen.

De motie draagt het college op datgene te doen wat ze inmiddels al doet. De burgemeester ontraadt aanname (?) en de coalitie plus de VVD nemen dat advies over, vanwege vage procedurele bezwaren.

Kennelijk vormt het presidiumoverleg geen garantie dat de betrokkenen begrijpen waar ze het over hebben.

En omdat partijen over de inhoud van dat overleg geen mededelingen doen kan het gebeuren dat men op zwaarwichtige toon nog steeds bedenkingen blijft aanvoeren tegen praktijken die inmiddels al gewoongoed zijn geworden.

Dus hebben we afgelopen dinsdag een half uur mogen luisteren naar opvattingen die kant nog wal raakten, inclusief de geruststellende belofte dat men het in het presidiumoverleg allemaal nog eens dunnetjes over gaat doen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s