Belazerd?

Field

In de krant van vandaag peilt Cees Beemster de reacties van raadsleden op zijn bericht van afgelopen zaterdag.

Daarin liet hij de ex-ambtenaar Jan Vergouwe aan het woord, die beweert dat noodzakelijk onderhoud aan de gemeentelijke eigendommen al jarenlang vooruit wordt geschoven.

Hij concludeerde ook, dat het college gokt met onderhoud en daarmee riskeert, dat burgers door onveilige situaties iets overkomt. Ik heb het oorspronkelijke bericht integraal op mijn blog geplaatst. U kunt het hier nog eens lezen.

Dat de gemeente al jarenlang bezuinigt op onderhoud is een publiek geheim en je moet als raadslid enigszins wereldvreemd zijn als je dat niet is opgevallen. Dus hoe reageren de diverse raadsleden op de onthullingen van Jan Vergouwe?

Langbroek (HEA) is het meest uitgesproken en wordt dus in de kop van het artikel geciteerd. “De raad is belazerd.” Werkelijk? En de raad had niets in de gaten?

Persoonlijk denk ik dat de raad het wel prima vond dat ze werd belazerd. Want dan hoefde ze in ieder geval geen besluit te nemen om de belasting te verhogen of een draconische bezuinigingsmaatregel te treffen.

Volgens van Marle (D66) moet de onderhoudsreserve met 2 miljoen omhoog. Alleen zegt hij er niet bij hoe hij dat bedrag bij elkaar wil krijgen. Belasting verhogen misschien?

Van Reijswoud (VVD) vindt dat het college de raad eerder om extra geld had moeten vragen.

Ach, dus de raad heeft ergens (in een lade) wat extra geld liggen dat ze zo aan het college hadden willen overhandigen, als die daar maar om gevraagd had.

Als dat de situatie is, dan is het inderdaad dom van het college de raad niets gevraagd te hebben. Alleen dat is de situatie natuurlijk niet.

De raad heeft alleen extra geld als ze de belastingen verhoogt en dat weet van Reijswoud, die nota bene concerncontroller is in een andere gemeente, natuurlijk ook wel.

Visser (CDA) komt met zijn standaard uitleg.  Ooit (3 jaar geleden) heeft een nieuwe coalitie (waar het CDA geen deel van uitmaakte) besloten om niet € 100.000,- extra te doteren in het onderhoudsfonds.

Het CDA heeft in totaal iets meer dan een jaar NIET in het college gezeten. Als we Visser moeten geloven vloeit alle ellende voort uit precies dat ene jaar. Omdat er toen verzuimd werd  een bedrag van € 100.000,- extra te doteren.

Al de jaren daarvoor en de jaren erna was het toch echt wethouder Kok (CDA) onder wiens verantwoording de tekorten opliepen naar het huidige niveau. Miljoenen dus.

Quasten (LQ) gelooft niet dat het zin heeft om het college vragen te stellen en Keesman stelt vast blij te zijn met een rapport van de rekenkamer.

Alleen Klaas Kooiman (CU-SGP) steekt de hand in eigen boezem en zegt dat de raad er zelf voor koos om niets extra’s in de reservepot te storten, want dan had men de OZB met 10% moeten verhogen. Ontwapenende eerlijkheid en begrijpelijk voor iedereen.

Voor de rest van de raad geldt voornamelijk het advies dat Chrystal Gayle ooit gaf in haar hit “Don’t it make my brown eyes blue”.

“Tell me no secrets, tell me some lies. Give me no reasons, give me alibis.”

Kortom, de raad is niet zozeer belazerd door het college. Het is eerder zo, dat het college passende uitvluchten heeft bedacht waar de raad zich achter kon verschuilen, zodat ze geen besluit hoefde te nemen wat electoraal nadelig had kunnen uitpakken.

Chrystal Gayle’s hit is bijna 40 jaar oud. Voor de jeugdige lezer een clip uit die tijd.

https://www.youtube.com/watch?v=eCgP-6mzz00

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Belazerd?”

  1. Vet goed dat nummer! Dat het alweer 40 jaar oud is, ongelooflijk. Time flies….

    Over buitendienst, onderhoud en geld heb ik toevallig woensdagavond schriftelijke vragen ingediend. Ben benieuwd naar de antwoorden die er op gegeven gaan worden.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s