Betrokken burger.

Pijl
Betrokken burger

Als betrokken burger reageert Bram van de Pijll op mijn vorige bericht. Niet met behulp van de reactiemogelijkheid waar dit blog over beschikt, maar door middel van een email naar de redactie. Met de mededeling dat ik zijn reactie mag publiceren. Bij deze dus.

Hoi Pim,

even een korte reactie en ja als je wil mag je het publiceren.

1. ik heb nooit beweert te praten namens de partij Nieuw Enkhuizen, wel namens de fractie Nieuw Enkhuizen.

2. De beslissing om mijn lidmaatschap op te zeggen is genomen door het ( toen niet officiële) bestuur van de kiesvereniging Nieuw Enkhuizen.

3. De griffier is niet alwetend maar is wel bekend om het feit dat de zaken die hij uit zoekt en toelicht wel degelijk stoelen op een gedegen informatie en ik heb nog niemand gehoord die zijn verklaring gefundeerd kon tegen spreken.

(en niet alleen hij maar ook ik heb me gedegen geïnformeerd)

4. Ik ben er van overtuigd dat er vele betrokken burgers zijn die we helaas als politiek moeilijk kunnen bewegen om actief deel te nemen aan het democratisch proces.

Groet, Bram van der Pijll

Vervolgens ook nog een ps.

Wel jammer dat jij het niet gehaald hebt bij de verkiezingen anders hadden we de elf vol gehad.

Overigens niets mis met een goede raad van elf, als Brabander op gegroeid heb ik daar veel plezier van gehad.

groet, Bram

Ik wil als volgt op het bovenstaande reageren.

1. De kiesvereniging Nieuw Enkhuizen (en de door die kiesvereniging gehuldigde standpunten) worden in de raad uitgedragen door de fractie Nieuw Enkhuizen.

Als er een vertrouwensbreuk ontstaat tussen de vertegenwoordiger (in de raad) en de partij kan de vertegenwoordiger kiezen uit twee mogelijkheden:

a. Hij/zij geeft zijn zetel op ten gunste van een kandidaat waar de partij nog wel vertrouwen in heeft.

b. Hij/zij geeft zijn zetel niet op, maar vervolgt zijn politieke carrière onder eigen naam.

B is de gebruikelijke keuze, hoewel velen van mening zijn dat een keuze voor A een betere zou zijn. Quasten en Langbroek hebben ooit ook voor B gekozen. Van der Pijll doet (na zijn eerdere valse start) hetzelfde.

Reden voor zo’n keuze is het verschaffen van helderheid voor de kiezer over de positie die de vertegenwoordiger inneemt.

De keuze die van der Pijll (in eerste instantie) zelf maakte (behoud van zetel en tegelijkertijd pretenderen fractievoorzitter te blijven van NE ), is volgens mij in strijd met algemeen geaccepteerde politieke gedragsregels.

Dat er op het niet opvolgen van gedragsregels geen sanctie staat, rechtvaardigt niet de conclusie, dat het niet respecteren van gedragsregels geen serieus probleem zou zijn.

2. In de krantenberichten (andere bronnen zijn er niet) werd gesproken over een uitspraak van de leden van NE. Dat die uitspraak is verwoord door een niet officieel bestuur is een niet eerder gebruikt argument. Doet trouwens ook niet ter zake.

Het bestaan van een vertrouwensbreuk wordt door geen van beide partijen ontkend. In geval van een vertrouwensbreuk handel je overeenkomstig punt 1 en maak je een keuze tussen A of B..

3. De griffier baseerde zijn redenatie op de kieswet. Maar de kieswet bepaalt ook niet of het raadsleden is toegestaan om zich te laten fêteren door het accepteren van lunches boven een bepaald bedrag.

Dat is een gedragsregel die raadsleden zichzelf opleggen. Er bestaan ook geen sancties indien raadsleden er voor zouden kiezen die gedragsregel te negeren.

Wat mij betreft had de griffier er verstandig aan gedaan door er op te wijzen dat je (door het negeren van de onder 1 genoemde gedragsregels) het aanzien van de politiek schaadt. In plaats van het bedenken van argumenten waarmee je een twijfelachtige constructie zou kunnen rechtvaardigen.

Ik stel vast, dat van der Pijll aan die twijfelachtige constructie inmiddels een einde heeft gemaakt. Niet omdat de door hem gekozen constructie twijfelachtig is, maar omdat er in zijn opvatting binnen Nieuw Enkhuizen ondemocratische processen plaatsvinden.

Dat is een tamelijk zware beschuldiging, die hij vervolgens weigert toe te lichten, maar op grond waarvan we mogen concluderen, dat de huidige coalitie in stand wordt gehouden door een partij (NE) die het (in de ogen van Van der Pijll) niet zo nauw neemt met het democratische gedachtegoed.

Volgens de SP (en naar ik aanneem de overige coalitiepartijen) is dat echter geen enkel probleem en ziet men de toekomst met vertrouwen tegemoet.

4. Ik ben er een voorstander van om gewone burgers te betrekken bij het democratisch proces.

Om die reden houd ik al meer dan 6 jaar een blog bij met als enige onderwerp, het politieke proces in Enkhuizen.

Ik kan van der Pijll dus alleen maar succes toewensen in zijn streven om hetzelfde (met hulp van “betrokken burgers”) te willen bewerkstelligen.

Voor wat zijn PS betreft.

Ik besef dat zich tijdens de carnavalsdagen (toen de raad van elf symbolisch het stadsbestuur had overgenomen) geen enkele calamiteit heeft voorgedaan.

Ik begrijp daarom ook het verlangen van veel politieke partijen om zich meer als carnavalsverenigingen te willen manifesteren.

Jezelf op een (symbolische) praalwagen door de stad bewegen en (in het voorbij gaan) snoepjes uitdelen aan het gewone volk.

Maar politiek zou zoveel meer kunnen zijn. Zoals wordt verwoord in de onderstaande clip.

https://youtu.be/wTjMqda19wk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “Betrokken burger.”

 1. Bram z’n uiting over ondemocratische interne processen binnen NE klopt denk ik wel. Althans, denkend aan 4 jaar geleden toen ik nog actief was voor NE. Vormen van beknotting van creativiteit, communicatie en openheid traden toen al steeds sterker naar voren, één van de grote redenen waarom NE en mijn persoon zeer rap uit elkaar groeiden. Hoe het nu gaat weet ik natuurlijk niet.
  Maar Bram moet niet vergeten dat hij destijds zelf als bestuurslid volop heeft meegebouwd aan de constructie welke hij nu verfoeit.

  Like

  1. Alles goed en wel, maar als ik Magreet Keesman was zou ik me toch zorgen maken over het feit dat de coalitie valt of staat met de grillen van een partij die de democratische principes niet erg hoog in het vaandel heeft.

   Maar goed het is weekend, de zon schijnt, dus een zonnig advies voor Margreet.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: