Politiek analfabetisme

Analfabetismo-Funcional1Nu ook de PvdA een beschouwing heeft geplaatst op haar website is het totaal ervan gekomen op 3. Anders gezegd, van de 9 partijen die in de raad vertegenwoordigd zijn hebben er drie een poging tot duiding gedaan. De overige twee zijn SP en CU/SGP.

Er zal ook wel wat geroepen zijn op twitter of facebook door deze of gene maar dat volg ik niet zo.

En dat terwijl er toch sprake was van een tamelijk opzienbarende uitkomst van het rioolonderzoek..

Waar voorheen Volendam het drugs eldorado aan de voormalige Zuiderzee heette te zijn, is die leidende positie (zeker waar het om amfetamine gaat) glansrijk overgenomen door de haringstad.

Haringen worden er al lang niet meer aangevoerd in Enkhuizen, speed in overvloed schijnt het, zodat de naam “Speed City” volledig op zijn plaats is.

Je zou denken, dat is toch een onderwerp waar iedereen wel een idee bij heeft en waar je als politieke partij een mening zou kunnen formuleren, maar helaas, zo zit de Enkhuizer politiek niet in elkaar.

Die terughoudendheid om ergens een mening over te formuleren zou voeding kunnen geven aan de opvatting van de SP (dat de oppositie partijen hun kop in het zand steken en geen aandacht schenken aan het probleem), maar dat is een eenzijdige voorstelling van zaken.

Het Enkhuizer college (waaronder partijgenoot Olierook) zag geen heil in het rioolonderzoek. Hetzelfde geldt voor partijgenoot en wethouder in Hoorn, Nel Douw, die politiek verantwoordelijk is voor de drugsbestrijding onder de jeugd.

Het zou daarom de SP sieren als ze in deze kwestie de werkelijkheid onder ogen zou zien. Men heeft zich op sleeptouw laten nemen door NE, die zich profileert als de partij waar de leden het voor het zeggen hebben.

Behalve natuurlijk, als het gaat om de vraag door wie die leden zich vertegenwoordigd willen zien. Dan blijken ze plotseling helemaal niets te zeggen te hebben.

Zowel SP als NE neigen een beetje naar een populistische aanpak. Wat mij betreft niets mis mee, zolang je maar geen domme dingen gaat beweren om elkaar te kunnen overtreffen. Dat een rioolonderzoek iets zou ophelderen is zo’n bewering.

Maar als gezegd, 6 van de 9 in de raad vertegenwoordigde partijen zijn niet in staat gebleken om een samenhangende beschouwing over dit onderwerp te vervaardigen. Daarbij gaat het me niet of ik het met die beschouwing eens ben.

Maar om het feit, dat je aan de mensen (die op je gestemd hebben) probeert uit te leggen hoe je in deze kwestie staat.

Het animo om dat te willen doen ontbreekt vrijwel volledig in de Enkhuizer politiek, waarbij ik graag een uitzondering maak voor de drie partijen die ik hierboven al noemde.

Dit leidt alleen maar tot nog meer politiek analfabetisme. Zowel bij de kiezers als bij de gekozenen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: