Geklungel

baas
Kaken op elkaar

Veel van het werk van individuele gemeenten wordt tegenwoordig gedaan vanuit zogenaamde gemeenschappelijke regelingen waarin gemeenten met elkaar samenwerken.

De besturen van die gemeenschappelijke regelingen worden gewoonlijk gevormd door burgemeesters en wethouders van de samenwerkende gemeenten.

De invloed van raadsleden op die regelingen blijft daardoor beperkt tot het goedkeuren van de jaarcijfers.

Om de raadsleden toch een beetje het gevoel te geven dat hun opvattingen er toe doen worden er tegenwoordig informatieavonden (over die regelingen) voor hen georganiseerd.

Zo ook op 10 februari. De volledig agenda van die bijeenkomst kunt U hier lezen. De vergadering werd geleid door burgemeester Baas uit Enkhuizen.

Wethouder Nel Douw (SP) uit Hoorn presenteert een nieuwe kadernota,  Jeugd Alcohol en Drugs. De indruk die ze wekt is dat het met het drugsgebruik in West-Friesland nogal meevalt.

Burgemeester Baas, die net een kranteninterview achter de rug heeft waarin hij spreekt van schrikbarend drugsgebruik in Enkhuizen, houdt de kaken stijf op elkaar.

De volgende dag lezen de aanwezigen in het NHD dat (volgens een rioolonderzoek) het amfetamine gebruik in Enkhuizen tot een duizelingwekkende hoogte is gestegen.

Margreet Keesman (SP) reageert via twitter met,

Klaas Kooiman (CU/SGP) reageert via twitter ook onmiddellijk

Zowel Keesman als Kooiman waren voorstander van het rioolonderzoek en zien in de uitkomst een bevestiging van hun gelijk.

Het college in Hoorn daarentegen (in antwoord op vragen) ziet niets in een rioolwateronderzoek en betreurt het niet vooraf te zijn geïnformeerd over de resultaten van dat onderzoek.

Je staat natuurlijk voor Jan met de korte achternaam als je als overheid tijdens een informatiebijeenkomst beweert, dat het allemaal redelijk binnen de perken blijft (bronnen GGD, Brijder, Politie), maar de volgende dag (via de krant) laat weten, dat volgens je eigen onderzoek de boel danig uit de klauw is gelopen en Enkhuizen tot “speed city” uitroept.

Het Hoornse college laat verder weten zich onplezierig te hebben gevoeld vanwege het stilzwijgen van Baas. Dat is de ambtelijk spraakgebruik voor dat ze zich op hun pik getrapt voelen. Ze hebben Baas om uitleg gevraagd, maar nog niet gekregen.

De kadernota over Alcohol en Drugs zal overigens binnenkort door  alle raden die deel uitmaken van deze gemeenschappelijke regeling worden besproken.

Ik ben overigens benieuwd of Enkhuizen daarboven nog een special plan van aanpak zal gaan maken. Iets wat ze bij publicatie van het rioolonderzoek hebben toegezegd.

Dat deze spraakverwarring zich in de toekomst weer zal voordoen is onwaarschijnlijk. Winking smile

Het laatste agendapunt was namelijk een communicatienota die tot doel heeft de onderlinge communicatie te verbeteren, zodat dit geklungel tot het verleden gaat behoren.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Geklungel”

  1. Aanwezige Enkhuizers die er wel over het Enkhuizer onderzoek wilden beginnen werden door de griffiers met de microfoon in de hand keurig omzeild en kregen geen gelegenheid om erover te beginnen n.a.v. het niet meer relevante drugsverhaal dat daar gehouden werd.

    Over manipulatie en mondsnoeren gesproken… 😦

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s