Eer aan jezelf houden

dejong
Eer aan jezelf houden

“Enkhuizen wacht claim recreatieoord” toetert de Enkhuizer Krant van zaterdag.

Die zou dan afkomstig zijn van het samenwerkingsverband “De poort van Enkhuyzen”.

Deze groep heeft weliswaar niet ingeschreven op de REZ tender, maar verzet zich (op formele gronden) als de gemeente (volgens haar voorkeursscenario) alleen verder zou willen gaan met Peter Tuin Holding.

Die partij heeft wel ingeschreven, maar niet tijdig de juiste papieren ingeleverd en moest op die grond worden afgewezen.

Volgens de gemeente is daarmee de weg vrij om de opdracht onderhands te gunnen, alleen mag dat volgens “De poort van Enkhuyzen” dan weer niet niet op basis van exclusiviteit voor Peter Tuin Holding B.V.

Dat zou zo maar kunnen. Probleem daarbij is dat ik een verzekering van wethouder de Jong (dat er niets aan de hand is), eigenlijk niet meer durf te geloven.

Zijn geloofwaardigheid is daarvoor (als gevolg van alle gebeurtenissen uit het verleden) te veel aangetast.

Dat heeft niet alleen betrekking op zijn optreden in het recreatieoord dossier. Eerst leek de weg voorwaarts via een zogenaamde constructieve dialoog waarvoor nota bene een krediet van € 200.000,- voor werd gevraagd (en verleend).

Vervolgens werd dat traject ingewisseld voor een Europese aanbesteding waarin aanvullende eisen werden gesteld die niet met de raad waren overeengekomen.

Ondanks de Jong’s verzekering, mislukte die aanbesteding jammerlijk, wat wijst op een uiterst gebrekkig inzicht in de marktsituatie en dat nog los van de vraag of die Europese aanbesteding wel echt noodzakelijk was.

Maar ook de Jong’s optreden tijdens de crisis in zijn partij draagt niet bij aan zijn geloofwaardigheid.

In plaats van daadkrachtig op te treden en orde op zaken te stellen (hij was per slot van rekening lijsttrekker en daarmee “het gezicht” van zijn partij), verschuilt hij zich achter zijn wethouderschap en houdt hij zich afzijdig.

Politiek bedrijven vergt meer dan het opsommen van formaliteiten en hetzelfde geldt voor het succesvol afronden van besprekingen met “ontwikkelaars”. Daarbij helpt het ook niet als je allerlei ingewikkelde voorwaarden formuleert waar anderen aan moeten voldoen.

Hoewel de coalitie op dit moment nog eenheid probeert uit te stralen, zou het me niets verbazen als er binnenskamers al naar een oplossing wordt gezocht voor dit probleem. In de vorm van een nieuwe coalitiepartner.

Of de aanzet daartoe op 2 februari wordt gegeven moet worden afgewacht, maar als een meerderheid van de raad het voorstel van het college niet volgt, dan blijft de Jong eigenlijk geen andere keus dan zijn functie ter beschikking te stellen. Waarmee de weg vrij is om over een nieuwe coalitie te onderhandelen.

Op grond van de verkiezingsuitslag zou dat in mijn ogen D66 moeten zijn, maar ook VVD en PvdA zijn niet uit te sluiten. Al met al staat er aanstaande dinsdag meer op het spel dan alleen maar de keuze voor een scenario.

De hele coalitie hangt aan een zijden draadje en de vraag is hoelang de overige coalitiepartijen het spel nog willen meespelen.

Daarom zou het zo maar kunnen zijn dat de Jong het alsnog betreurt, dat hij het goedbedoelde advies van zijn voormalige partijleiding, “om de eer aan zichzelf te houden”, nooit heeft opgevolgd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: