Meemaken

Reijswoud
Keurige toelichting

Gisteren naar de openbare fractievergadering van de lokale VVD geweest. Vanuit het oogpunt van public relations een geslaagde bijeenkomt. Ik schat meer dan 50 aanwezigen.

Politiek gezien was de bijeenkomst minder effectief. Daarvoor zijn twee redenen te noemen. Eén daarvan noemde ik al in mijn vorige kanttekening “Rijk de fabelen”. Zouden de leden zichzelf zodanig geïnformeerd hebben dat ze beseften welk besluit er op 2  februari van de raad werd verwacht.

Zoals te verwachten viel was dat niet het geval. En dus kwamen er de gebruikelijke suggestie om de zaken anders aan te pakken en gewone bungalows te bouwen of aandelen Enkhuizerzand uit te geven. Dat had natuurlijk weinig zin. Er liggen besluiten van de raad die daar niet in voorzien en dan kun je het roer wel willen omgooien, maar daar ben je dan feitelijk te laat voor.

Een tweede reden was dat de fractie zelf nog geen standpunt had bepaald. Dat stelde me een beetje teleur. De fractie had inmiddels een informatiebijeenkomst  achter de rug en was in dus volledig bijgepraat. Als je 5 dagen voordat je een besluit moet nemen zelf nog niet weet wat je voorkeur is, dan wordt het heel erg moeilijk anderen er van te overtuigen dat jouw voorkeur de beste is.

De kans op een ander beleid dan door het college wordt voorgesteld is sowieso gering. De coalitie gaat gewoontegetrouw met het college mee. Je hebt weliswaar maar 1 overloper nodig, maar als je onzeker bent over je eigen voorkeur, dan maak je ook niet veel kans een mogelijke overloper te overtuigen.

Maar dat neemt niet weg dat fractievoorzitter van Reijswoud een uitstekende en uitgebreide toelichting gaf op de diverse scenario’s die het college in de aanbieding had.

Mijn eigen voorkeur zal duidelijk zijn. Ik vind dat de raad veel te lichtvaardig een traject is ingegaan waarmee ze zichzelf volledig buitenspel heeft gezet. Scenario 3 biedt een onverwachte kans om de raad wat meer invloed te geven.

Het is een kleine kans, waarbij je niet alleen jezelf moet overtuigen dat dit het beste is, maar ook de partners van de oppositie. Dat vraagt toch om enige voorbereiding en ik ben bang dat de tijd daarvoor te kort is geworden. Zodat elke oppositie partij (zoals vaker gebeurd) zijn eigen losse flodders zal gaan afschieten.

Er waren ook vertegenwoordigers van geïnteresseerde ontwikkelaars aanwezig. Mooie gelegenheid om ook met hen even van gedachten te wisselen.

Zeer leerzaam, maar daarover een andere keer meer.

Als gezegd gaf van Reijswoud een keurige toelichting op de diverse scenario’s. Ben ik daardoor optimistischer geworden over het verdere verloop? Ik ben bang van niet. Het voorkeursscenario van het college brengt een aanzienlijk juridisch risico met zich mee.

Er kan wel degelijk bezwaar tegen worden gemaakt en op basis van reacties uit de zaal gaat dit gebeuren ook.

Daarnaast moeten er nog zoveel zaken worden uit onderhandeld, dat de kans op mislukking levensgroot is. En dan is er natuurlijk ook nog de kwestie van het bestemmingsplan. Dat is er nog niet en ook daartegen kan iedereen nog bezwaar maken. Ik heb daar zelf nog niet bij stilgestaan, maar als ik zie dat de verplaatsing van de Aldi al twee jaar in beslag neemt, dan kun je wel voorstellen wat er gebeurd als iemand meent bezwaar te moeten maken tegen dit bestemmingsplan.

Bijvoorbeeld de belangenvereniging van campingbewoners of Sprookjeswonderland.

Kortom, hartstikke leuke en leerzame avond, maar ik vraag me af of ik het nog zal meemaken dat het vakantieparkje er komt.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Meemaken”

  1. Dat begrijp ik, maar feit is dat de instantie die er over gaat (de gemeenteraad) inmiddels heeft besloten dat de camping daar weggaat en dat er een vakantiepark met huisjes moet komen.

   Waar het nu over gaat is wat de beste manier is om dat te bewerkstelligen. Daarover verschil ik van mening met wat het college voorstelt. Op 2 februari beslist de raad of ze de aanbeveling van het college overneemt, wat ik tamelijk waarschijnlijk acht.

   Maar zelfs als de raad de aanbeveling van het college overneemt, dan nog zie ik de nodige beren op de weg in de vorm van procedures, zodat het waarschijnlijk nog jaren duurt voordat dit voornemen kan worden uitgevoerd, als het ooit wordt uitgevoerd.

   Like

  1. Beide onderwerpen zijn natuurlijk niet met elkaar te vergelijken. Pensioenen lijken me een nationaal probleem waar de SP raadsfractie weinig aan kan verbeteren. REZ is een lokaal probleem waarvan je kunt denken, daar kunnen we nog iets aan doen.

   Grappig om vast te stellen dat terwijl je gewoon een feitelijke mededeling doet er toch een lezer is die dat niet op prijs stelt. Kennelijk heb ik ook lezers die het niet op prijs stellen als er feiten worden genoemd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: