Overtuigd

dejong
Geen antwoorden

In de krant vandaag een  aardig sfeerbeeld van de commissiegrondgebied vergadering van dinsdagavond. Enige agendapunt was de “doorstart” (van het REZ project) die de gemeente wenst te maken na het mislukken van de aanbesteding.

De gang van zaken was ontluisterend. Wethouder de Jong dacht met een vooraf geprepareerd verhaal vol met goede bedoelingen en voornemens antwoord kunnen te geven op de aan hem gestelde vragen. Die vlieger ging niet op.

Ik weet niet wat erger is.

Een ambtelijke organisatie dat een raadsvoorstel schrijft dat van tegenstrijdigheden en andere gedachtekronkels aan elkaar hangt.

Een wethouder die niet begrijpt wat zijn voorstellen inhouden. Of een raad, die ook geen duidelijk beeld heeft van hoe het verder moet.

De oppositie brengt dat tot uitdrukking door het stellen van vragen (waar de wethouder vervolgens geen antwoord op weet te geven).  De coalitie deed wat ze gewoonlijk doet. Bij voorbaat ja zeggen op voorstellen van het college. Lekker makkelijk. Hoef je  ook niet na te denken.

Snoek (SP) verweet de oppositie dat zij vragen stelde die op Agora (de achterkamer van de lokale politiek) gesteld hadden moeten worden. In zekere zin heeft hij daar gelijk in. Maar hoe staat het dan met de vragen die HIJ op Agora heeft gesteld?

Of zijn de tegenstrijdigheden in het raadsvoorstel hem (net als zijn coalitiepartners) niet opgevallen? Daar lijkt het in ieder geval wel op.

Reijswoud
Inmiddels overtuigd

Maar ook het financiële genie van de gemeenteraad, VVD fractievoorzitter van Reijswoud, viel me een beetje tegen.

Hij stelde vast dat de gemeente niet op zoek was naar een ontwikkelaar, maar naar een filantroop.

Grappige opmerking waarmee hij de krant wist te halen. Maar waar is ze eigenlijk op gebaseerd?

Als de gemeente haar grond voor € 60,- m2 verkoopt dan vangt ze 6 miljoen. Als ze de voorzieningen (die ze nu door een ontwikkelaar wil laten uitvoeren) zelf uitvoert, dan kost haar dat (volgens eigen opgaaf) 2 miljoen.

De gemeente is dus niet op zoek naar een filantroop, maar op zoek naar een slimmerik die door heeft dat de gemeente bereid is om 6 miljoen te betalen om te voorkomen dat een rekening van 2 miljoen hoger uitvalt dan geraamd.

Die slimmerik heeft men kennelijk inmiddels gevonden al mogen we nog niet weten wie het is. Het enige wat die hoeft te doen is, te roepen dat de veronderstelde grondprijs veel te hoog is en de geraamde kosten (voor de voorzieningen) te laag zijn en dan geeft het college (zonder verdere tussenkomst van de raad) zijn zegen.

En eigenlijk hoeft hij zelfs dat nog niet eens, want de coalitie, maar ook van Reijswoud zijn daar (zonder enige verdere bewijsvoering) inmiddels al van overtuigd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s