Pijl Voor Vooruitgang

Cabaret
Boycot

Voor de verandering iets uit een grijs verleden. Uit de tijd dat voormalig wethouder Joop Knukkel nog geen raadslid was en een fervent aanhanger van de CPN. (Communistische Partij Nederland)

Op een of andere manier was hem duidelijk geworden dat de gemeente met Bogra onderhandelde over een verhuizing vanuit de binnenstad (Bogra was toen gevestigd achter  de Westerkerk) naar het nieuwe industrie terrein.

In het huis aan huis verspreidde propagandablaadje van de CPN “Ons Noorderkwartier” schreef Joop een vlammend bericht over de overlast die de omwonende ondervonden vanwege de huisvesting van een grafkistenfabriek in het hartje van de stad. Hij eiste een voortvarend optreden van het gemeentebestuur.

En ziedaar, hij werd op zijn wenken bediend. Korte tijd later maakte PvdA wethouder Westdorp bekend dat Bogra uit de binnenstad zou verhuizen naar het een industrieterrein. Volgens de wethouder het gevolg van maandenlange voorbereiding door de gemeente.

Volgens Joop (in de daarop volgende editie van “Ons Noorderkwartier”) als gevolg van de nimmer aflatende “druk” die hij (en zijn partij) hadden uitgeoefend op het gemeentebestuur.

Als ik me niet vergis werd Joop tijdens de eerstkomende verkiezingen in de raad gekozen en was dat het begin van een lange en tamelijk succesvolle politieke carrière.

Zo als het vroeger ging gaat het natuurlijk nog steeds. Als er sprake is van succes zijn politieke partijen er als de kippen bij om hun aandeel in dat succes te claimen.

Maar bij mislukking blijkt altijd weer de de verantwoording elders te liggen. Het gezegde luidt dan ook. “Succes kent vele vaders, maar mislukking is een weeskind”.

Toen ik me (gedurende het weekend) afvroeg wat de SP en NE had bezield om een nieuwjaarsreceptie te boycotten speelde mij dit alles door het hoofd.

Waarom hadden SP en NE zich niet gewoon beperkt tot een verklaring, waarin men het betreurde dat de burgemeester gemeend had een zaaltje te moeten huren van een organisatie waar de gemeente een verschil van mening mee had?

Welk signaal geef je zelf eigenlijk af als je een nieuwjaarsreceptie, bedoelt voor het Enkhuizer verenigings- en bedrijfsleven gaat boycotten? Wie het waagt de gemeente een voet dwars te zetten zal (als het de SP en NE betreft) worden buitengesloten?

Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van zo’n boycot en welk hoogstaand principe is er mee gediend? Of hebben we het louter over onderbuik politiek?

Volgens de SP was het vanwege de onduidelijkheid rond de afwikkeling van een geschil tussen gemeente en stichting, maar spreekt ze daarmee de waarheid? Wat ze nu roept “onduidelijk” te zijn, had haar al jarenlang duidelijk kunnen en moeten zijn.

Pijl Voor Vooruitgang
Pijl Voor Vooruitgang

Zoals Knukkel destijds (ten onrechte) claimde de oorzaak te zijn van een succes, zo lijken SP en NE  (ten onrechte) afstand te willen nemen van een naderende mislukking.

Trouwens, wat te denken van NE? Volgens mij was het bestuur van die partij wèl vertegenwoordig op de receptie.

Haar enig overgebleven fractielid (Michèl de Jong) was de eerste die zich publiekelijk uitsprak voor een boycot,  met in zijn kielzog de voormalig fractievoorzitter van NE (van der Pijl).

De laatste is weliswaar uit de partij is gezet, maar hij blijft volhouden nog steeds  fractievoorzitter te zijn van de NE fractie in de raad. Daarin dan weer min of gesteund door de griffier van de raad.

Zou het misschien verstandig zijn om het bestuur van NE te vragen om dan ook maar  Michel de Jong te royeren, zodat die samen met van der Pijl de fractie Oud/Nieuw Enkhuizen kan gaan vormen?

Of misschien nog handiger, de fractie Pijl Voor Vooruitgang en welk geval herverkiezing natuurlijk gegarandeerd is. Winking smile

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: