In de burealade

surrealistisch debat
surrealistisch avondje

Dat nieuw aan te leggen permanente parkeerterrein op het REZ heeft me toch een beetje aan het denken gezet.

Zo herinner ik me een opmerking van Willem de Vries in een artikel in de Enkhuizer Krant. Daarin sprak hij zijn ergernis uit over het feit dat SWL in 2009 € 100.000,- had bijgedragen in de kosten van een extern parkeerterrein, maar dat de gemeente de afspraak nog steeds niet was nagekomen.

Met behulp van het voorgelegde voorstel lijkt dat nu uiteindelijk wel te worden gedaan.

Vreemd is echter wel, dat de door SWL geleverde bijdrage nu gesteld wordt op € 30.000,-. Volgens de Jong is de resterende € 70.000,- al aan iets anders uitgegeven. Oh ja? Waaraan dan wel niet?

Hetzelfde geldt trouwens ook voor de € 200.000,- krediet die eerder al werd verstrekt om een competitieve dialoog mogelijk te maken. Ook ten laste van de grondexploitatie van het REZ en uitgegeven aan wat?

De competitieve dialoog is nooit georganiseerd geworden, maar inmiddels dreigt het saldo van de grondexploitatie wel in de min te raken.

Als we het aantal onttrekkingen sinds 2009 op een rijtje zetten kom ik tot de volgende bedragen. Hoogst waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar.

 1. Aankoop Uilenbanen 2009                            € 540.000,-
 2. Competitieve dialoog 2014                             € 200.000,-
 3. Verplaatsing deel camping 2015                    €127.500,-
 4. Aanleg parkeerterrein  2015                           € 100.000,-

In totaal dus voor bijna 1 miljoen aan onttrekkingen uit de grondexploitatie, terwijl het mij volstrekt onduidelijk is waar die kredieten uiteindelijk aan zijn (of zullen worden) besteed.

Uiteraard verwacht je dat een dergelijke rekenkundige verantwoording zou voorkomen in het rapport dat de rekenkamer commissie heeft gemaakt over het REZ. In mijn kanttekening van 16 april spreek daarover al mijn verbazing uit, maar ik blijk daar (zo als gebruikelijk) de enige te zijn.

Op de (overigens slecht bezochte) informatiebijeenkomst van de RKC (waar D66, VVD, PvdA, CDA en LQ ontbraken) werden er op dat punt geen vragen gesteld. Net zo min als tijdens de raadsvergadering trouwens. Als altijd is men vol lof over rapporten die ze (van welke buitenstaander dan ook) krijgen aangereikt.

Kortom er is inmiddels € 667.500,- uitgegeven om uitbreiding van SWL mogelijk te maken. Twee ton aan een dialoog die nooit heeft plaatsgevonden en 1 ton aan een parkeerterrein dat er ongetwijfeld wél zal komen.

Maar nog geen spoor van een strand of vakantiewoningen die volgens onze regenten zo ontzettend belangrijk zijn voor de economische ontwikkeling van de stad.

Maar gelukkig gaan ze daar vanavond in het geniep met elkaar over praten. Ik schat dat het weer zo’n surrealistisch avondje wordt, waarover ze na afloop ook niet meer precies weten waar ze eigenlijk over hebben gehad en er wederom geen partij zal zijn die er verslag over uitbrengt.

Enfin, aanstaande februari krijgen we te horen wat het allemaal  heeft opgeleverd.

Als je beseft dat een verplaatsing van de Aldi al meer dan twee jaar in beslag neemt, dan lijkt het me aannemelijk dat het plan voor het REZ (dat in februari aan ons geopenbaard zal worden) al jarenlang in de bureaulade van de wethouder moet hebben gelegen..

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “In de burealade”

 1. Pim, je kunt ze wel een link sturen maar dat is anders dan rechtstreeks je te richten met een duidelijk verzoek. Zeker weten dat ze dan wel reageren (positief of negatief).

  Like

  1. De link was ingesloten in een mail. Hoe moeilijk is het dan om een mail terug te sturen met de mededeling “we hebben kennis genomen van Uw opvatting, maar delen hem niet”.

   Mijn bezwaar tegen het rapport was dat er maar een betrokkene geraadpleegd was en elke rekenkundige onderbouwing ontbrak. Zal te maken hebben met de verstrekte opdracht. Een verzoek om het onderzoek uit te breiden leek me betrekkelijk kansloos.

   De raad heeft het rapport goedgekeurd en de daarin voorkomende aanbevelingen overgenomen, Het college zei dat ook te doen maar heeft het voornaamste advies (aanstellen van een projectmanager) genegeerd.

   Zo gaan de dingen nu eenmaal in Enkhuizen. Ze laten een rapport maken, denken vervolgens dat ze het zelf toch beter weten, waarna een meerderheid van de raad dat achteraf goedpraat. Vervolgens vindt evaluatie achter gesloten deuren plaats.

   Like

 2. 2 reactie:
  – volgens mij kun je de Rekenkamer rechtstreeks benaderen met een verzoek e.e.a. Te onderzoeken;
  – Mijn ervaring met de ambtelijke fusie is dat procedures nog meer tijd in beslag nemen dan voor de fusie( in mijn geval de behandeling van mijn bezwaarschrift op de woz-waarde voor de OZB 2015 (voorheen in Stede-Broec binnen 8 weken behandeld en nu 9-10 maanden later nog steeds in behandeling!). Het schijnt dat de Commissaris van de Koning gelijk gaat krijgen met zijn geuite twijfel over de werking van ambtelijke fusies die hij bij zijn laatste bezoek aan Stede-Broec heeft geuit (op basis van zijn ervaringen met andere ambtelijke fusies)
  Dus in aansluiting van het door Paljas gestelde, reken maar dat procedures langzamer verlopen dan voor de fusie. Maar we moeten geduld hebben volgens de mening van bepaalde ambtenaren.
  Mijn mening over de ambtelijke fusie is echter ” beter ten halve gekeerd dan ten gehele verdwaald.”
  Wat mij betreft gaan we over tot een bestuurlijke fusie.

  Like

  1. Je zult ongetwijfeld de rekenkamer kunnen benaderen, maar ik heb ze de link gestuurd van het bericht waarin ik mijn opvatting heb gegeven, maar natuurlijk nooit een bericht terug ontvangen. Zoals je alle raadsleden een mail kunt sturen waarbij je in 9 van de 10 gevallen ook geen reactie op krijgt. Hoogstens een verwijzing naar de gemeentelijke afdeling.

   Je kunt ook wob verzoeken indienen en ik heb begrepen dat als je dat handig inpikt daar ook nog een leuke grijpstuiver mee kunt verdienen. Maar waarom zou ik het werk moeten doen dat raadsleden geacht worden doen.
   En in dat verband geldt natuurlijk ook dat je paarden naar water kunt leiden, maar ze niet kunt dwingen om te drinken.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s