Belangen afwegen.

okselZiedaar, er is weer een informatieve raadsbrief over het project Oksel. Werd het project in juni 2014 voor de allerlaatste keer uitstel gegund. In deze raadsbrief laat men weten dat dit voor de aller, allerlaatste keer gebeurd.

Project Oksel hoort wat mij betreft dan ook (naast SMC en REZ) thuis in de top drie van de EOGG’s. Waarbij EOGG staat voor Enkhuizer Onroerend Goed Gegoochel.

Volgens de raadsbrief heeft het bestuurlijk overleg tussen de gemeente en Ontwikkelings Maatschappij Krabberszand BV zich sinds half augustus geïntensiveerd. Over inhoudelijke zaken kunnen helaas nog geen mededelingen worden gedaan.

Binnenkort zal (na afweging van alle belangen) een definitief besluit worden genomen. De vraag is natuurlijk welke belangen er dienen te worden afgewogen.

Ontwikkelings Maatschappij Krabberszand BV is de tamelijk ambitieuze naam voor een beleggings-BV.

Wie de aandeelhouders zijn is niet bekend, maar zouden (gezien haar voorgeschiedenis) best wel eens kunnen bestaan uit een aantal welvarende Enkhuizers. Bestuurder is/was een bekende Enkhuizer oud ondernemer en miljonair.

Als beleggings-BV kocht Krabberszand  in 2001 een stukje grond van de gemeente. Liet vervolgens door een derde een plan  ontwikkelen met als oogmerk, plan en grond met redelijke winst door te verkopen aan een investeerder.

Bij de aankoop van de grond moet iets zijn mis gegaan. In een kanttekening van 7 augustus 2009 maakt ik daarvan melding.

Volgens een raadsvoorstel van 3 juli 2001 zou de grond voor FL 270.00,- worden verkocht. Die verkoop gaat echter niet door en vier maanden later ligt er een voorstel om de grond voor FL 1.178.984,- te verkopen. Dus viermaal het oorspronkelijke aanbod van de gemeente.

Hoewel de grond dus reeds in 2001 is verkocht werd tevens bepaald dat betaling ervoor pas zou plaatsvinden nadat de grond in juridische zin zou zijn overgedragen. Tot het moment waarop dat zou gebeuren zou de oorspronkelijke grondprijs jaarlijks met 6 % worden worden verhoogd. Althans volgens het raadsvoorstel.

Dat wil zeggen dat als de grond juridisch nog niet is over gedragen de oorspronkelijk grondprijs in theorie (bij een overdracht in 2016)  met een factor 2.4 zou moeten worden verhoogd.

Uit de jaarstukken die ik in 2009 opvroeg bleek niet dat de grond al was overgedragen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit inmiddels wel zou zijn gebeurd. De vermogenspositie van Krabberszand was toen zodanig dat ze de grond alleen kon kopen als ze (back to back) een koper had voor plan en grond.

Daarom zeg ik in theorie, want de gemeente stelt dat zij haar grondpositie rond de Oksel inmiddels heeft afgewikkeld. Hetgeen (naar ik aanneem) betekent, dat zij de grondverkoop tegen een voorlopige prijs in haar boeken heeft opgenomen.

De consequentie daarvan is dan weer dat als de juridisch overdracht uiteindelijk toch niet plaatsvind (en ik acht de kans daarop vrij groot tenzij men daar een tijdelijke AZC zou willen vestigen) de gemeente er niet aan zal ontkomen om de reeds geboekte verkoop van grond nietig te verklaren en een verlies te boeken op haar grondpositie in de Oksel.

Enfin, hiermee heeft U een beetje een indruk welke belangen er (tijdens het bestuurlijk overleg) allemaal moeten worden afgewogen. Ik wacht (net als de gemeenteraad waarschijnlijk) met spanning af welk besluit het college zal nemen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Belangen afwegen.”

 1. Het merkwaardige is dat Ontwikkelingsmaatschappij Krabberszand BV op internet te vinden staat in de Jan Luijkenstraat 12 te Amsterdam en in de Schimmelstraat in Enkhuizen. De telefoonnummers van beide adressen zijn niet van dat bedrijf.

  Hier de link: http://amsterdampresenteert.nl/bedrijven/370903650000
  Nog ééntje: http://enkhuizen.cylex-bedrijvengids.nl/bedrijf/ontwikkelingsmaatschappij-krabberszand-12165604.html
  En nog ééntje: http://drimble.nl/bedrijf/amsterdam/3827070/ontwikkelingsmaatschappij-krabberszand.html

  Als je het daar gegeven Amsterdamse nummer belt, een 020-nummer dus, krijg je een notaris- en fiscalistenbureau in Rotterdam aan de telefoon. Dat is een 010-nummer. Zij wisten mij niets te vertellen van een Ontwikkelingsmaatschappij Krabberszand BV…
  In de Schimmelstraat zit deze toko ook niet meer, al jaren niet meer. Onze fractieassistente heeft dit uitgezocht en ik heb het zelf daarna allemaal nagebeld. Niente, nada, nichts, ne rien, nothing und niets.

  Wat mij dan doet afvragen: met wie onderhandelt de gemeente over de Oksel? Waar zit dat bedrijf waarmee ze zeggen te onderhandelen?

  Het is uiterst vaag allemaal weer, de volgende Enkhuizer mislukkingssoap lijkt zich wederom te gaan ontwikkelen.

  Like

  1. Hans, Krabberzand BV is niet meer dan een plannetje van een aantal Enkhuizer ondernemers om een slaatje te kunnen slaan uit hun kennelijk goede relatie met leden van het college of de ambtelijke organisatie.
   Het oorspronkelijke plan was de grond voor Fl 270.000, – verkopen, waarna het tegen een lekkere winst doorverkocht kon worden aan een echte ontwikkelaar.

   Sinds kort heeft de raad het recht van enquête. Als er iets is dat ze zou moeten onderzoeken dan is het dit wel, maar dan moet je wel een meerderheid van de raad meekrijgen. Bedankt dat je de resultaten tot dusver hebt willen delen en succes bij nader onderzoek.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s