Schaamlap.

Police_manDe “uitgever” van dit weblog is Pimsep, afkorting van Pim’s eigen persbureau.

Het streven is niet zozeer om als eerste “nieuws” te brengen, zoals een krant  dat doet, maar kanttekeningen te plaatsen bij nieuws over de lokale politiek.

Als nieuwsbronnen gebruik ik gemeentelijke vergaderstukken, gemeentelijke nieuwsberichten en krantenberichten.

Ik ben aan geen enkele politieke partij verbonden en wil dat graag zo houden.

Vandaag in de Enkhuizer Krant een bericht over het onderwerp waar ik gisteren over schreef.

Namelijk dat tegenstanders van de vluchtelingenopvang in Enkhuizen preventief werden bezocht door de politie.

Het artikel bevat weinig nieuwe informatie of het moet zijn dat de politiewoordvoerder zegt dat de openbare orde en veiligheid een zaak is van de gemeente (burgemeester).

Dat is eigenlijk geen nieuws want dat wist ik ook wel. Maar waarom suggereert de burgemeester dan dat hij niets van doen had met de actie van de politie? Terwijl het volstrekt duidelijk was dat ze was uitgevoerd op zijn “aanwijzing” onder het mom van “het bewaren van de openbare orde”.

En, ook niet onbelangrijk,  met behulp van door de gemeente verzamelde informatie. Iedereen die de vergadering wilde bijwonen moest zijn adres opgeven.

Maar als de burgemeester bevoegd is datgene te doen wat in hij belang acht van het bewaren van de openbare orde, waarom ontkent hij dan zijn betrokkenheid?

Ik neem aan, omdat hij geen zin heeft om verantwoording af te leggen over het feit dat hij (onder het mom van de openbare orde) doende is om met een kanon op een mug te schieten.

Niet dat de kans groot is dat hij daarover ter verantwoording zal worden geroepen door de raad.

Ik heb in een eerder geval ook al eens betoogd dat de burgemeester zijn bevoegdheid misbruikte toen hij een inwoner een gebiedsverbod oplegde. Toen was het raadslid Snoek die dat betwistte en verwees naar zijn bevoegdheid op het gebied van de openbare orde. Maar ook toen was geen sprake van een verstoring van de openbare orde. Alleen van een burger die de juistheid van door de gemeente genomen maatregelen betwistte.

handhaven-1In de gemeentelijke roeptoeter (het huis aan huis blad de Drom) vermeldt als feit, dat mensen zich bedreigend hadden uitgelaten op de Facebook pagina van de gemeente.

Of dat daadwerkelijk het geval is geweest valt niet meer vast te stellen want die bijdragen zijn verwijdert. Op een andere Facebook pagina (niet onder beheer van de gemeente) vallen echter geen bedreigingen te lezen. Alleen oproepen tot het bijwonen van de bijeenkomst.

Laat ik voorop stellen dat ik me niet gemakkelijk voel bij de opmerkingen die de tegenstanders maken t.a.v. vluchtelingen, maar het voelt evenmin gemakkelijk als de overheid meent de politie te moeten afsturen op burgers die er een menig op na houden die haar niet welgevallig is.

Er als er sprake is van bedreiging, dan is er maar één passende weg, daar aangifte van doen en een rechter te laten uitmaken of daar inderdaad sprake van is.

Het zou de gemeenteraad daarom sieren als zij zich eens zou afvragen of “de openbare orde” in Enkhuizen een niet te makkelijke schaamlap is geworden, waarachter de gemeente haar eigen intimiderende gedrag probeert te  verbergen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

5 gedachten over “Schaamlap.”

  1. Met erkend asiel krijg ik dus in Suriname een mooie hut, een latrine in de straat, hemelwater, 5 kg houtskool per maand, 1 kg rijst per week, beetje kousenband, vrij vissen met de hengel zonder visvergunning, en af en toe de buurvrouw. hahahahaha

    Like

  2. Is ‘ernstige langdurige onwrikbare ontstentenis van de geestelijke waardes en normen die er van overheidswege aan de burger wordt opgelegd’ reden tot het aanvragen van politiek asiel? Dat deed Rudolph Nurejev ook toen hij over het hekje sprong op een luchthaven om asiel te krijgen in het westen….Dan ga ik naar jawel Suriname……

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s