Overboord zeilen

Overboord zeilen
Overboord zeilen

Als gezegd, ik heb geen flauw idee wat het bestuur van Nieuw Enkhuizen heeft bezield om het lidmaatschap van haar fractievoorzitter te willen beëindigen.

Het krantenbericht daarover verschaft weinig duidelijkheid. Daarin werd hem enerzijds verweten dat hij de positie van wethouder de Jong in de waagschaal had gezet, terwijl er anderzijds heftige kritiek was op het functioneren van de Jong, waarbij Van de Pijll het voor hem had opgenomen.

Wat nu precies de doorslag heeft gegeven is me dus niet helemaal duidelijk, maar het zou me niets verbazen als ze het bij Nieuw Enkhuizen ook niet weten.

Sterker nog, het zou me ook niet verbazen als morgen alles weer anders blijkt de zijn en Van der Pijll weer liefdevol in de Nieuw Enkhuizer moederschoot zou worden opgenomen. En het verzinnen van een smoes door de raadsgriffier verspilde moeite zou zijn geweest.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ze bij Nieuw Enkhuizen, omdat ze toch al zo lekker bezig zijn, besluiten om raadslid Michel de Jong ook uit de partij te verwijderen.

We krijgen dan de unieke situatie, dat de gemeenteraad van Enkhuizen weliswaar een fractie Nieuw Enkhuizen heeft, maar dat geen van beide leden van die fractie lid zijn van de vereniging “Nieuw Enkhuizen”. De oorspronkelijk naamgever.

Entiteiten
Entiteiten

Geen enkel probleem volgens de griffier want een raadsfractie is nu eenmaal een andere ”entiteit” dan een vereniging.

Wel is het natuurlijk zo, dat de fractie Nieuw Enkhuizen niet onder die naam aan de eerstkomende verkiezingen deel zal mogen nemen, want de rechthebbende van die naam is de vereniging.

En van de voorzitter van de kiesraad (burgemeester Baas) heb ik begrepen dat hij partijnamen, die tot verwarring bij de kiezer kunnen leiden, niet zal toestaan.

Op grond daarvan denk ik dat we kunnen uitsluiten dat er bij de eerstkomende verkiezingen sprake zal zijn van een “Nieuw Enkhuizen” en een “Fractie Nieuw Enkhuizen”.  Weliswaar twee totaal verschillende “entiteiten”, zoals de griffier wenst te benadrukken, maar daarom niet minder verwarrend.

Maar goed, het kan met deze storm in een glas water dus nog alle kanten op.

Van de Pijll heeft de laatste tijd furore proberen te maken als Enkhuizer drugsbestrijder. Maar tegelijkertijd wekt het bestuur  van zijn voormalige partij de indruk, dat zij haar besluiten neemt na ruimhartig gebruik van geestverruimende middelen.

Wellicht valt van daaruit zijn gedrevenheid voor een rioolonderzoek te verklaren.

Maar wat het bestuur van Nieuw Enkhuizen in de toekomst ook mag ondernemen, één ding staat vast.

“Elke schipper (en dus ook Nieuw Enkhuizen) heeft het volste recht om zijn mast overboord te zeilen”.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

8 gedachten over “Overboord zeilen”

 1. Een droevige situatie. Ik voel mij als burger buiten de democratie gezet. Ik hoop van harte dat men in de provincie nu eens ingrijpt. Dit dorp is onbestuurbaar. Simpel door het feit dat de burgemeester al een gespleten relatie heeft met zijn ambtenaren maar nog meer met de raad waar hij de voorzitter van is. RDJ kan het niet volgens dhr Oostende . De burgemeester ook niet. Nou dan de rest ook maar niet. Niveau DEURMAT. BAH!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 2. In mijn bescheiden optiek is het, ook in dit geval, ordinaire “zetelroof”. De meeste raadsleden (uitgezonderd in deze periode Hans en Stella) zijn in de huidige gemeenteraad gekozen door het instemmen met het verkiezingsprogramma van de partij waar je voor STAAT! Op eigen kracht, waarmee het ook je “eigen” zetel zou zijn, lukt bijna niemand. Om nu, na de verkiezingen en de benoeming in de gemeenteraad, bij een breuk tussen raadslid en partij te blijven zitten is niet correct. Het is niet jouw stoel, het is de stoel die dankzij het gedachtegoed van de partij is verkregen.
  Wij hebben nu al 9 partijen op 17 zetels, waardoor o.a. het presidium de grootste achterkamer van Enkhuizen is. Dat is voor gewone raadsleden (niet zijnde fractievoorzitter) nu al niet prettig.
  Het kan ook nog erger. Volgens mij hadden ze de vorige raadsperiode in Muiden, na diverse afsplitsingen, 13 fracties op 17 zetels. En ja, daar zaten ook heel veel PvdA’ers tussen.

  Like

  1. Formeel zijn we nog steeds een personen democratie waarbij de verantwoording ligt bij het individu. In de praktijk zij we een partijen democratie waarbij individuele vrijheid ondergeschikt is gemaakt is aan fractiediscipline.
   Wat beter is weet ik niet, maar ik zal er eens over nadenken en schrijven.

   Een verkiezingsprogramma is volgens mij niet meer dan een Sinterklaaslijstje. Je mag daarin opnoemen wat je graag wilt, maar je moet afwachten wat je krijgt. Wie daarin gelooft, gelooft waarschijnlijk ook nog in Sinterklaas.

   Like

 3. Nóg unieker zou zijn als niet alleen ook Michèl de Jong uit de partij werd gezet wegens allerlei zaken, maar ook nog wethouder Rob de Jong. Dan staan fractie Nieuw Enkhuizen los van de partij Nieuw Enkhuizen, en is partijloze wethouder Rob de Jong wethouder namens de fractie Nieuw Enkhuizen doch niet meer van de partij Nieuw Enkhuizen.

  Like

  1. Uit het krantenbericht begreep ik dat de leden hun vertrouwen in de Jong hebben opgezegd. Maar kennelijk hebben ze dat, in tegenstelling tot van de Pijll nog niet geformaliseerd.
   Kan alsnog gebeuren natuurlijk, maar heeft verder geen directe gevolgen voor de Jong die zijn werk (als onafhankelijke) gewoon kan voortzetten.
   Zoals van der Pijll trouwens ook kan.

   Alleen het gedoe rond de naamstelling vind ik beschamend.

   Like

 4. je zou kunnen beweren dat de fractienaam in strijd is met de openbare orde en goede zeden, dit is echter niet geregeld in ons reglement van orde.

  Like

  1. In het reglement van orde zal ook niet vastgelegd zijn dat men van zijn gezonde verstand gebruik moet maken, maar dat is van tijd tot tijd toch wel wenselijk.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s