Gastredacteur

Hans Langbroek schreef een reactie op mijn stukje Plan B. U kunt het daar lezen, maar ik vind de inhoud belangwekkend  genoeg om het een dominanter plek op mijn blog te geven.

Vandaar dat ik de inhoud gekopieerd  heb en het hieronder als zelfstandig onderwerp geplaatst heb. Een soort ingezonden mededeling dus, waarbij de verantwoording voor de inhoud bij de schrijver blijft.

Overigens zou ik het toejuichen als zo iets vaker zou gebeuren, maar zoals hun websites duidelijk maken is de politieke elite van Enkhuizen zelden bereid iets uit te leggen. Laat staan dat ze iets te melden hebben.

——————————————————————————————————————————————————

langbroek-1Een wat sterker voorbeeld om aan te geven wat ik bedoel is de begraafplaats.

Jaap Kamper en Dirk van Pijkeren hebben een paar jaar geleden in juni de raad een lijvig stuk overhandigd over deze begraafplaats waarin veel harde gegevens van financiële aard stonden.

Ze toonden in dat stuk duidelijk aan dat het financiële deel niet klopte, waardoor zowel de burgers die op die begraafplaats hun naasten hadden liggen benadeeld werden alswel ook de gemeentelijke financiën benadeeld werden

Naar aanleiding van dat stuk reageerde in eerste instantie niemand. Daarop heeft HEA, toen nog als Fractie Langbroek, wél specifieke op geld gerichte vragen gesteld. Tot meermaals toe zelfs. De antwoorden ken je, dat waren antwoorden op wat ik feitelijk niet vroeg.

Om toch te proberen door die schil van weerstand heen te breken heb ik toen de raad verzocht om hier gezamenlijk een stuk over te maken om de Rekenkamercommissie op deze zaak te zetten, juist omdat het stuk van Jaap en Dirk zo sterk aantoonde dat er ongeregeldheden speelden waarmee veel geld gemoeid was. De raad reageerde negatief, en dat letterlijk zonder ook maar op één argument in te gaan dat HEA gebruikte om de noodzaak van een onderzoek aan te tonen. Gewoon van tafel vegen dus, zonder reden waarom te noemen.

Dit geheel van Jaap, Dirk en HEA was dus wél degelijk onderbouwd, er is gericht gevraagd om exacte data, maar als antwoord van college en raad: niente. Dit is de weg hoe de zaken gelopen worden in deze stad.

Erger zelfs, naar aanleiding van bovenstaande suggereerden sommige fractievoorzitters in de besloten kring van het presidium (dat feitelijk bezien nog steeds een openbare vergadering is, dus ik mag eruit citeren) zelfs dat de indieners van dat stuk door hun vasthoudendheid misschien psychisch niet in orde zouden zijn.

Zoals dit door sommigen van hen ook over Dirk van der Leek gesuggereerd werd (zonder dat letterlijk uit te durven spreken, vrij laf allemaal).

We hebben gezien dat Dirk van der Leek niet psychisch ziek was, maar gewoon keihard gelijk had. Wat tot tweemaal toe door de rechter bevestigd werd! Zelfs dáárna weigerde deze gemeente (college, betrokken ambtenaren en een aantal fractievoorzitters) nog het eigen ongelijk te aanvaarden.

Zo zal dat uiteindelijk ook met de begraafplaats gaan. Wat betreft dit soort zaken zijn politiek en bestuur van de stad Enkhuizen zwaar ziek, heel zwaar ziek. De psychische afwijking zit niet bij burgers die vasthouden aan iets dat ze willen aantonen, maar bij het bestuur en sommige van hun ambtenaren, en bij de politiek en hun soms ultra-valse politieke vunzige belangenspelletjes.

Hans Langbroek

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

4 gedachten over “Gastredacteur”

 1. Verbaasd me niet deze reactie. Het is nog veel erger . Dhr. Langbroek is mild . In zijn alinea over de begraafplaats is hij met een goed doorwrocht stuk gekomen. Het is heel erg .

  Like

 2. Allemaal heel herkenbaar Hans. Wie kritiek heeft op het beleid (of de uitvoering er van) krijgt er publiekelijk van langs, waarna men de zaak verder openbaar weigert te bespreken omdat het zogenaamd over een persoonlijk belang gaat. En vervolgens wordt de persoon “binnenskamers” in diskrediet gebracht.

  Ik weet niet of veel mensen weten dat van der Leek een stadhuisverbod opgelegd had gekregen.

  Dat Kamper een begraafplaatsverbod had opgelegd gekregen stond uitgebreid in de krant. Volgens mij was de burgemeester daar niet toe bevoegd en daarom schreef ik erover. https://pimsep.wordpress.com/2014/06/08/onbevoegd-of-onbekwaam/#comment-7288

  Alleen Snoek (SP) probeerde de burgemeester te verdedigen met een beroep op de APV, de rest kan het waarschijnlijk geen bal schelen of de burgemeester misbruik maakt van zijn bevoegdheden.

  Uiteraard spelen electorale overwegingen daarbij een rol. Er valt geen electorale winst te behalen door het op te nemen voor een individu.
  Tenzij het om een belangrijk individu gaat natuurlijk.

  Ook financiële constructies waar een luchtje lijkt te zitten worden per definitie niet door de Raad onderzocht. Ik denk daarbij aan de Oksel, Uilenbanen, Drommedaris, REZ en het SMC. En dus ook de begraafplaats perikelen waar Kamper op heeft gewezen.

  Waarom? Ik weet het niet, maar ik denk dat Eric Fromm in zijn boek “Angst voor vrijheid” daar een redelijk antwoord op heeft gegeven.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Escape_from_Freedom

  Like

 3. Zooooooooooo. Dat is eruit bij Dhr Langbroek. Mij wel duidelijk ,wat ik altijd al vermoedde dat het niet volgens democratische weg gaat. Hoe lang is dit houdbaar?? Of is Hans Langbroek de enigste die er zo over denkt en nu ook over schrijft. Hij zal eerst door opperhoofd B eorden gehoord vermoed ik. Om daarna zijn keutel weer in te trekken.

  Like

  1. Uitgeperste keutels dient men niet naar binnen te werken. Zoals eenieder weet is dat zeer slecht voor de spijsvertering en ook absoluut onsmakelijk. Daarom doe ik dat dan ook nooit.
   Voor het naar binnen werken zijn andere dingen bedoeld, zoals de zak ongebrande gemengde nootjes van Edwin de Graaff die ik nuttig tijdens het typen van deze reactie.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: