Ins Blaue hinein

kipzonderkopIn de krant van vrijdag lees ik dat de gemeente een digitale enquête gaat houden onder de “voormalige” belangstellenden voor ontwikkeling van het REZ die hebben nagelaten deel te nemen aan de openbare inschrijving.

De eerste vraag die zich opdringt is natuurlijk, wat hebben al die eerdere marktconsultaties eigenlijk ingehouden. Die waren steevast positief, maar wat hielden die consultaties eigenlijk in?

Telefoontje naar een aannemer werkzaam op dat gebied met de vraag, heb U belangstelling om betrokken te worden bij de ontwikkeling van dat gebied? “Ja”. “Ok, dank u wel, we komen hier nog op terug als we over meer informatie beschikken.”

Wat zou het toch prettig zijn als hierover eens (in detail) verantwoording zou worden afgelegd.

Voordat er weer een nieuwe mogelijkheid om “ins Blaue hinein” te zwammen georganiseerd wordt, eerst maar eens een paar feiten op tafel.

Te beginnen met, wat denkt de gemeente eigenlijk dat de grond waard is die ze probeert te verhuren? En waar is dat op gebaseerd?

Wat ziet ze als een redelijk erfpacht percentage in de bestaande marktverhoudingen? Erfpacht is gewoonlijk gelijk aan de bestaande hypotheekrente, maar hoe ziet de gemeente dit.

Ten tweede, wat kost de aanleg van zo’n strand nu eigenlijk. De gemeente beschikt al over een uitgebreid rapport over de eisen die daar aan gesteld moeten worden, plus geschatte kosten. In hoeverre zijn die kosten veranderd?

Ten derde, wat bezielt de gemeente eigenlijk om de financiering van een strand in handen te leggen van een private ondernemer, terwijl ze zelf over uitstekende financieringsmogelijkheden beschikt.

Mijn stelling in deze is, dat op basis van de te verwachten grondhuur, de gemeente makkelijk (en goedkoper) de aanleg van een strand kan financieren dan welke particuliere onderneming dan ook.

Maar goed, geen lokale politicus die mijn blog leest, dus het zal wel weer “ins Blaue hinein” zwammen worden.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: