(red) Herringtown

red herring
Dwaalspoor

Ruilhandel (of barter) was de gebruikelijke manier van handeldrijven voor de uitvinding van het geld.  Geruime tijd geleden dus. Dat ging als volgt.

Wie vissen had, maar trek had in bloemkool ging op zoek naar iemand die bloemkolen had en trek had in vissen. Omdat lang niet iedereen in het bezit van bloemkolen, trek had in vissen kon het even duren voordat de gewenste transactie tot stand kwam.

Na de uitvinding van geld verdween deze manier van handel drijven. Men verkocht de vissen voor geld en met het verkregen geld werd bloemkool gekocht.

Om redenen, die mijn verstand te boven gaan, heeft de raad van Enkhuizen (op advies van het college) besloten om deze ruilhandel (nadat ze duizenden jaren in onbruik was geraakt)  nieuw leven in te blazen.

Paprika
Paprika ?

Men besloot om grond (waarop vakantiehuisjes mochten worden gebouwd) gratis in bruikleen te geven aan iemand die als tegenprestatie een strand en een camping wilde aanleggen.

Na jarenlange voorbereiding (en begrote kosten van € 200.000,-) is deze zoektocht naar een tegenpartij voor deze ruilhandel uitgelopen op een complete mislukking.

De opdrachtgevers voor deze ruilhandel (raadsleden) laten door de Enkhuizer krant hun teleurstelling optekenen over het mislukken van deze transactie.

Zo laat Kunst (PvdA) weten dat er onvoldoende gebruik is gemaakt van de creativiteit van de markt.

Wat ze daarmee bedoelt is me niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk wil ze zeggen,  dat de zoektocht zich had moeten uitbreiden naar de bezitters van paprika’s en ijsbergsla.

Groenteman?
Groenteman ?

Van Marle (D’66) is ook teleurgesteld en meent dat een deskundige (groenteman ?) had moet worden ingeschakeld.

Keesman (SP) daarentegen wil een onderzoek naar de geringe belangstelling voor de aangeboden vis.

andere vis ?
Andere vis ?

Iets wat de bedenkers van deze ruilhandel (college en ambtenaren) ook voorstaan. Zal iets te maken hebben met het feit dat de partij van Keesman in het college vertegenwoordigd is.

Nu is het verleidelijk om de bedenkers van deze ruilhandel (college en ambtenaren) af te schilderen  als volslagen incompetente imbecielen.

Maar er is nog een andere mogelijkheid. Namelijk dat deze ruilhandel slechts een dwaalspoor is in een verder logisch en een weloverwogen plan.

En dat het de opdrachtgevers (raadleden) ontbreek aan onderscheidend vermogen om deze ruilhandel te zien voor wat het is. Een dwaalspoor.

In het Engels is “red herring” een synoniem voor dwaalspoor.

En kijk, dat past nu weer helemaal bij Enkhuizen.       Enkhuizen = (red) Herringtown.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

6 gedachten over “(red) Herringtown”

 1. Het is natuurlijk wel een project waar de huidige coalitie voor gestemd heeft en de oppositie tegen. Voor HEA was de tegenstem omdat de raad geen enkele vorm van inspraak zou gaan krijgen in het verloop van het proces, geen informatie kon krijgen over wie partijen waren, en geen idee had om hoeveel geld het ging (ja, daar hebben toch sommigen naar gevraagd).

  De shit die nu door de coalitie veroorzaakt is en heel afstandelijk neergezet wordt als iets dat verkeerd “gegaan” is in plaats van iets dat verkeerd GEDAAN is, komt uiteindelijk voor rekening van de burgers van Enkhuizen

  Like

  1. Nog steeds geen antwoord op de vraag, hoeveel is het aanbod van de gemeente waard. En hoeveel kost de tegenprestatie (aanleg strand en camping) die de gemeente daarvoor terug wilde.

   Ik heb daar op dit blog een provisorische berekening voor gemaakt en dan kom je al snel tot de conclusie dat de tegenprestatie die de gemeente vraagt eigenlijk helemaal niet overdreven is, maar aan de bescheiden kant.

   Maar waarschijnlijk nog te hoog voor de uiteindelijke projectontwikkelaar die men al jarenlang op het oog heeft.

   Ook geen antwoord op de vraag of we hier te maken hebben met incompetente ambtenaren en college (wat ik niet geloof) of met een doelbewuste strategie die past in de “oplossing” die ons te zijnentijd zal worden meegedeeld.

   Had men 5 jaar geleden de beschikbare grond ter verhuur aangeboden, dan had er nu een vakantiedorp en strand gelegen. Vraag je af waarom dat niet gebeurd is.

   Vraag je eens of af of die jarenlange vertraging daadwerkelijk een samenloop van omstandigheden is of dat men gewoon heeft willen wachten tot de beoogde projectontwikkelaar zijn zaken op orde heeft en in staat is het project ter hand te nemen. Vraag je af of de beoogde projectontwikkelaar (waarvan de naam ons binnenkort bekend zal worden gemaakt) 5 jaar geleden wel in staat was (financieel en organisatorisch) om zo’n project uit te voeren.

   Vraag je eens af waar die 5 miljoen uit bestaat die deze aanbesteding noodzakelijk maakte. Volgens mij kost de aanleg van een strand en een camping niet zo veel en dat is toch echt het enige dat de gemeente aanbesteed.

   Dat deze aanbesteding (ondanks maandenlange voorbereiding) gedoemd was te mislukken wat te voorzien, maar vraag je vervolgens ook eens af wie daar belang bij heeft.

   Deze raad zit zo vastgeroest in haar eigen opvattingen dat ze de meeste de tijd niet eens in de gaten heeft hoe ze op sleeptouw wordt genomen.

   Tot slot je kunt dingen per ongeluk “misdoen”, maar ook expres. In het eerste geval ben je een ongelooflijke oen. In het tweede geval ben je gewoon bezig aan een plan, dat je nog even niet openbaar wilt maken, maar waarvan je nu al weet dat de oplossing voorhanden is..

   Ik denk niet dat college en ambtenaren oenen zijn, hoewel dat natuurlijk een verleidelijke gedachte is. Maar dat ze bezig zijn met een strategisch plan en het mislukken van de aanbesteding daar onderdeel van uitmaakt.

   Like

 2. Van ruilen komt huilen. 200.000€ kosten en geen enkel resultaat. Ik vind het nogal wat. Hebben ze in Enkhuizen ergens een geldboom staan? Bewonder de burgers die dit allemaal voor lief nemen. Men moet als B&W toch een grenzeloos vertrouwen genieten van een ieder in deze.

  Like

 3. Als het college 200 vis voor een enkele bloemkool vraagt, vergt het geen verder onderzoek om te beseffen dat je te veel vraagt toch? Na de het rekenkamerrapport en de oppositie meermalen genegeerd te hebben in dit advies, hoop ik dat de marktpartijen nu nogmaals zeggen dat men ‘de vis echt niet zo duur gaat betalen’ en dit wil doordringen tot het college.

  Neem bijvoorbeeld de miljoen euro bankgarantie die geëist wordt. In de voorwaarden voor aanbesteding wordt gesteld dat de gemeente in het hele proces nog zaken mag veranderen aan het plan waarin de (financiële) gevolgen voor de marktpartij zijn. Dus het kost de marktpartij 200 vis, maar het kan nog 300 vis gaan kosten voor die enkele bloemkool.

  Het is een volstrekt naïef idee dat een marktpartij hier mee akkoord zou gaan.

  Like

  1. Ach, ik gebruik een metafoor voor de methode die is toegepast en plotseling beginnen ze bij de PvdA getallen te verzinnen. Hoe WEET je dat er 200 vis gevraagd is. Dat is de zoveelste uit de lucht gegrepen veronderstelling.

   Geef antwoord op de vraag hoeveel het aanbod van de gemeente waard is. (gratis grond)
   Geef antwoord op vraag wat de kosten zijn van de tegenprestatie die de gemeente vraagt.

   Geen van de politieke partijen kan (verbazingwekkend genoeg) antwoord geven op beide vragen, maar toch weten ze nu al dat iets “te duur” is. Wat trouwens precies is waar het college op aanstuurt.

   Pas als je antwoord op beide vragen hebt, kun je vast stellen of de gemeente te teveel, of misschien te weinig gevraagd heeft. En als het te weinig is, wat ik niet durf uit te sluiten, dan kun je nadenken over de reden ervoor. Die kan ik je zo geven en heb ik eigen ook al geven als je de moeite zou hebben genomen mijn eerdere kanttekeningen te lezen.

   Maar dit alles verandert niets aan de vraag die ik stelde.

   Gegeven het feit dat de mislukking voorspelbaar was, heb we dan te maken met volstrekt incompetente, imbeciele ambtenaren en college, of met een gemeenteraad die geen flauw benul heeft welk spel er gespeeld wordt. Ik denk het laatste.

   Like

 4. Dit is een heel goeie omschrijving voor het functioneren van bestuurders(!) en raadsleden in Enkhuizen. Doch helaas niet beperkt blijft tot deze gemeente.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s