Wat anders aan mijn hoofd.

Doorsukkelen
Verkwanselen

Toen de oorspronkelijke plannen voor de Drommedaris werden ontvouwd heb ik een boute voorspelling gedaan. Dat het er helemaal niet om ging om de cultuur in Enkhuizen op een hoger plan te brengen, maar om het inrichten van een clubhuis voor “Ons Soort Mensen”.

Nu er weer een nieuwe raadsbrief is verschenen over de aanbesteding van het recreatieoord wordt het tijd voor een nieuwe boute voorspelling.

De uiteindelijke bedoeling van de gemeente is om het zuidelijke deel van het recreatieoord in beheer te geven van Sprookjeswonderland en een aan haar gelieerde stichting.

Uitgangspunt daarvoor is de toekomstvisie die door SWL is ontwikkeld in september 2013.

Het geneuzel over de competitieve dialoog ligt inmiddels al weer achter ons. Deze vertragingstactiek heeft haar werk gedaan.

De keuze is nu voor een Europese niet openbare aanbestedingsprocedure met voorselectie.

Met (naar ik aanneem) als hoofddoel zo goed mogelijk te verbergen, dat de zeggenschap over dit gebied (net als bij de Drommedaris) tegen een zo laag mogelijke prijs zal worden verkwanselt.

Het zij zo, ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Wat anders aan mijn hoofd.”

 1. Van openbaar (Europees) aanbesteden komt huilen. Een mooi artikel over aanbesteden op ftm.nl, het gaat daar primair over de Fyra, maar is illustratief voor de meeste Europese aanbestedingen. Men neemt de goedkoopste die de laagste kwaliteit levert voor de gewenste doch onrealistische prijs. Die prijs wordt het natuurlijk niet, en uiteindelijk zit je met een wanproduct voor de prijs waar je ook iets goeds voor had kunnen krijgen, of gewoon met helemaal niets http://www.ftm.nl/column/wortels-van-limburgs-spoordebacle-liggen-bij-fyrafiasco/
  (Nu net blijkt de HSL/Fyra zo’n 11 miljard gekost te hebben en hebben we helemaal niks, alleen een keer per uur een Franse trein)

  Laat het alsjeblieft door SWL invullen. Mooi plan, lokale ondernemer die met lokale bedrijven werkt.

  Like

 2. Tsja je visie op de Drom was inderdaad goed. Zoals ik het nu lees laat je EZ lopen. Je hebt geen verplichtingen natuurlijk. In de Breedstraat slaakt men een zucht van verlichting . Inmijn visie EZ is SWL er maar 1 ding aan gelegen. Zo veel mogelijk grond verwerven. Datvis hun goed recht natuurlijk. Zo verhoogd SWL haar marktwaarde voor de potientele kopers in de toekomst. Misschien ligt er al een accoord over dit. Kijk ZZM heeft ook haar belangen . Deze zet SWL in de emotie natuurlijk aan de kant. Kortom College gaat de raad het volgende rad voor ogen draaien.

  Like

  1. Het is simpel, de grond op het REZ heeft een bepaalde waarde. Men wil die grond verhuren en laten we voor het gemak even aannemen dat de huuropbrengst voldoende is om de rente te betalen over een bedrag dat gelijk is aan de grondwaarde.

   Schat je de grondwaarde op € 50,- m2, dan is de totale waarde 5 miljoen. Anders gezegd, je kunt dan 5 miljoen uitgeven aan zaken die je noodzakelijk vindt. Strand, camping, parkeerplaatsen, kortom bedenk maar wat.

   Maar in plaats van de waarde van de grond te bepalen en vervolgens te bepalen wat je daarmee kunt doen, doet de gemeente aan ruilen.

   Men ruilt gratis grond voor gratis voorzieningen (gratis strand, 10 jaar onderhoud, tig bedrag aan toeristenbelasting)

   Elke ondernemer berekent eerst welke kosten hij moet maken om in bezit te komen van de “gratis” aanbieding van de gemeente. Alleen de raad mag dat niet weten. Sterker nog, ze willen het niet weten.

   SWL heeft een sympathiek plan ingediend, dat voor het overgrote deel tegemoet komt aan de wensen van de gemeenteraad. Alleen wat twijfelachtig is, is of ze dat plan ook kan financieren.

   Zelfde als met het stichtingsbestuur, leuk plan, twijfelachtige financiering. En dus neemt de gemeente (via de achterdeur) een deel van de kosten voor haar rekening.

   Bijvoorbeeld door genoegen te nemen met een lagere grondprijs. Zoals de gemeente voor een half miljoen de Uilenbanen kocht om SWL in staat te stellen om uit te breiden.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s