Geen invloed.

ENKHUIZERZAND (1)Gisteravond in het stadhuis nadere uitleg door de rekenkamercommissie over hun rapport Grote Projecten. Voor wat betreft Enkhuizen had men de gang van zaken rond het REZ bestudeerd.

Dat rapport wordt de eerstkomende commissievergadering behandeld, waarna besluitvorming plaatsvindt in de raadsvergadering in Mei.

Nieuwsgierig als altijd wilde ik weten welke vragen dit rapport hadden opgeroepen bij onze raads- en commissieleden.

Raadsgriffier Lankman probeerde me er eerst nog van te overtuigen dat deze bijeenkomst alleen voor hen bedoeld was, maar ging overstag toen ik me beriep op de Keesman doctrine. Namelijk dat ook de info-avonden  (primair bedoeld voor raads- en commissieleden) gewoon openbaar behoren te zijn.

Lankman sputterde nog wat tegen met de opmerking dat dit niet aan Keesman was om te bepalen, maar aan het presidium of de agendacommissie, maar besloot wijselijk om verder geen punt te maken van mijn aanwezigheid.

De vergadering had binnen een kwartier afgelopen kunnen zijn had de rekenkamercommissie zich beperkt tot het beantwoorden van vragen van de aanwezige raads- commissieleden. Zes in totaal.

CDU/SGP was aanwezig met 2 vertegenwoordigers. HEA, NE en SP ieder met één. De resterende 5 fracties waren niet vertegenwoordigd.

Wat mij betreft stelde alleen Keesman een vraag die relevant was voor het nog te nemen besluit. “Het al dan niet overnemen van de door de commissie gedane aanbevelingen”.

Zij vroeg een toelichting op de aanbeveling, dat er een “herstart” van het project zou moeten plaatsvinden met behulp van een externe projectleider.

Verder deed de oproep van de commissie (om de burgers bij het project te blijven betrekken) enigszins potsierlijk aan. De raad heeft namelijk in een eerder stadium al besloten om het gunningsbesluit te laten nemen door een aantal deskundigen.

Zodat, zolang de aanbieders binnen de gestelde kaders blijven, de raad zelf ook geen enkele invloed meer kan uitoefenen op het te nemen besluit inzake de gunning.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Geen invloed.”

  1. De raad wordt gevraagd een besluit te nemen over de adviezen van de rekenkamercommissie. Een van die adviezen was een externe projectmanager aan te stellen.

   Het is straks aan de raad om te besluiten of zij dat advies al dan niet opvolgt. Logisch dat Keesman van de rekenkamercommissie wilde weten waarom zij dat advies had gegeven.

   Ik schat dat de gemeente (sinds 2009) jaarlijks 2 ton is misgelopen door niets te doen.

   Als je toen een 2 ton kostende externe projectmanager had aangesteld, dan had je dat geld in een jaar terug verdiend.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s