Jeu de boules

petanque1Deze week voor het eerst weer een middagje boulen geweest. Als bewijs dat aan het lichamelijk verval (voorlopig) een einde lijkt te zijn gekomen.

Grappig te bedenken dat dit blog nooit zou hebben bestaan als ik niet een blog over jeu de boules was begonnen. Met als doel te bepleiten dat er in het centrum van Enkhuizen een plek geschapen zou moeten worden om het te kunnen spelen.

Die plek had ik bij toeval ontdekt achter het gemeentelijke administratie kantoor in de Westerstraat. Achter het parkeerterrein ligt een strook gras die er voor geschikt lijkt te maken.

Lekker uit de wind en midden in de stad. Want jeu de boules wordt al snel een sneu tijdverdrijf als je het ergens achteraf op een sportterrein moet spelen en als je het maar met een paar mensen kunt spelen.

Veel ruimte is er niet nodig. Op een oppervlak van 15 bij 30 kun je al gauw met 20 deelnemers bergen.

Mijn inspiratiebron was het pleintje in Barcarès, een badplaats waar ik (vroeger) elk voorjaar een paar maanden kampeerder en ik 3 à 4 keer in de week naar het pleintje toog om me te meten met de locals en andere toeristen

Dagelijks verzamelden zich zo’n 40 tot 50 mensen om een balletje te gooien.

Hieronder een korte impressie hoe het er afgelopen zaterdag aan toe ging. Balletje gooien, of gewoon kijken en nieuwtjes uit wisselen

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Jeu de boules”

  1. Wat je op het filmpje ziet is het moment dat een nieuwe ronde op punt staat te beginnen en iedereen op zoek is naar zijn tegenstanders en de partners van zijn nieuwe “equipe”.

    Dat is ook het sociale aspect van petanque (de hier gespeelde versie van jeu de boules). Je speelt nooit (behalve in officiele werdstrijden) in dezelfde equipe. Na een middagje boulen heb je al gauw (op informele wijze kennis) gemaakt met 10 verschillende deelnemers.

    Voor wie denkt dat petanque alleen maar een soort balletje rollen is, hierbij een filmpje met de echte experts.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: