Gewoon leuk

Ontgroening, eerste stap  op de weg naar het leren van de juiste mores
Ontgroening, eerste stap op de weg naar het leren van de juiste mores

Met een beetje goede wil zou je het swaffel incident bij de Enkhuizer brandweer (waarmee we de landelijke pers hebben gehaald) kunnen zien als een conflict tussen de moderne wet- en regelgeving en een eeuwenoude mores.

Volgens die mores zijn brandweerlieden (net als de politie of leger) stoere kerels die (met gevaar voor eigen leven) have en goed van brave burgers beschermen. Type ruwe bolster, blanke pit.

Streng hiërarchisch, waarbij de niet altijd fijnzinnige omgangsvormen in de lagere echelons (mannen onder elkaar) werd getolereerd en gewoonlijk met de mantel der liefde werd bedekt. Een goede brandweerman (politieman of soldaat) was iemand die de mores van het korps begreep en in stand hield.

Volgens die mores was het swaffel incident niet meer dan een smakeloze grap en zou iedereen (die niet tegen smakeloze grappen kan) een “watje” zijn die het niet verdient om deel uit te mogen maken van zo’n organisatie.

In de moderne wet- en regelgeving spelen deze traditionele normen en waarden ogenschijnlijk niet langer een rol  van betekenis en wordt men beoordeelt op basis van professionele kwaliteiten. Wat men daar ook onder mag verstaan.

Terwijl de mores voor de lagere echelons vrijwel geheel is vervangen door moderne wet- en regelgeving geldt dat in mindere mate voor de hogere echelons van onze maatschappij. Daar heeft de eeuwenoude mores nog steeds niet aan kracht ingeboet.

Terwijl de moderne wet- en regelgeving er naar streeft objectieve normen te formuleren, welke toegang zouden moeten geven tot bepaalde functies, worden de mores maar al te vaak gebruikt als middel om die toegang (op subjectieve gronden) te kunnen weigeren.

Daarbij is het grappig om te constateren dat de organisaties die er op moeten toezien dat de wet- en regelgeving op correcte wijze wordt toegepast (rechters en advocaten) zichzelf organiseren op basis van hun eeuwenoude gedragsregels. (Mores)

Kennelijk kleven er meer voordelen aan het in stand houden van zo’n mores dan we geneigd zijn te denken.

In de uitzending van Zembla gisteravond werd duidelijk dat de mores van het internationale bedrijfsleven geen enkele probleem oplevert als het er om gaat belastingbetaling op groteske schaal te ontwijken. Daarin overigens bijgestaan door de overheid.

Ik neem aan dat lokale ondernemers graag dezelfde mores zouden willen hanteren, maar dat wordt hun door dezelfde overheid (met behulp van wet- en regelgeving) onmogelijk gemaakt en strafbaar gesteld.

Misschien kun je daaruit afleiden dat de bestaande wet- en regelgeving slechts bedoelt is om de massa in toom te houden, terwijl de maatschappelijke elite hun gedragsregels zo mogen formuleren, dat ze de gevolgen van die wet- en regelgeving kunnen ontlopen.

Bovenstaande heeft natuurlijk weinig te maken met de lokale politiek. Maar was gewoon leuk om op te schrijven.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Gewoon leuk”

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: