Prima besluit.

sportcomAfgelopen woensdag schreef ik dat er volgens mij wat mensen in de war waren aangaande het kunstgrasproject voor het sportpark Immerhornpolder, maar dat dit probleem waarschijnlijk binnen een paar dagen zou zijn opgelost.

Die voorspelling lijkt (te oordelen naar het bericht in de Enkhuizer Krant van vandaag) te zijn uitgekomen.

Hybride wil volgens Wikipedia zeggen nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken.”

Een hybride auto wil zeggen dat die voor haar aandrijving beschikt over zowel een benzine- als een elektromotor.

Het leek me dan ook vrij logisch dat je een mengvorm van kunstgras en “gewoon”gras een hybride grasmat zou noemen, maar bij Dindua waren ze er afgelopen maandag van overtuigd dat de term “wetra” eenduidig wees op een hybride grasmat.

Dit misverstand is door de gemeente uit de weggeruimd. WETRA verwijst niet naar het type grasmat, (kunststof of hybride) maar naar het toekomstige gebruik er van. WEdstrijden en TRAining.

Het voornaamste verschil tussen een hybride en een kunststof grasmat is de mate van belastbaarheid. Die is voor voor wat betreft een kunststof grasmat bijna twee keer zo hoog als die van een hybride grasmat.

Daarnaast is er (volgens mij) ook nog een niet te verwaarlozen verschil in prijs, maar dat wordt dan weer tegengesproken door de voorzitter van West-Frisia.

Ik heb me door een bestuurslid van een voetbalvereniging elders in Westfriesland ooit eens laten wijsmaken dat de aanleg van een kunststof grasmat zo’n 6 ton had gekost. Weliswaar inclusief hekwerk en verlichting, maar toch.

Dus om drie velden voor 9 ton aangelegd te krijgen leek me een bijna onmogelijke opgave. Maar je weet natuurlijk nooit hoe een koe een haas weet te vangen.

Het verstandigste in deze kwestie lijkt me dan ook om geen slapende honden (de gemeenteraad) wakker te maken, maar gewoon door te gaan met het project. Blijkt dan achteraf, dat het meer heeft gekost dan was geraamd, dan heeft de raad weinig andere keus dan een extra krediet goed te keuren.

Geen partij die daar verder een probleem van zal maken. Behalve D66 natuurlijk, want die had in haar verkiezingsprogramma staan dat de gemeente geen sport “accommodaties” moest subsidiëren, alleen nog maar sport “evenementen”.

Maar tegelijkertijd is de kans ook weer groot dat ze dat onderdeel van hun programma inmiddels weer hebben vergeten.

Verder was het ook goed om te lezen dat, waar de gemeente woensdag nog geen besluit had genomen over het type grasmat, ze dat (volgens haar woordvoerder) inmiddels wel heeft gedaan en de keuze op “volledig kunststof”  is gevallen. Prima besluit lijkt me.

 

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Prima besluit.”

 1. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: de gemeente doelde met WeTra in dit geval alleen op de functie (wedstrijd/training), maar het is wel degelijk ook een type grasmat (dus naast hybride en volledig kunstgras). En in die drie typen zit ook ook nog eens veel variatie, zowel qua belasting als financieel. Qua belasting loopt het uiteen van maximaal 400-800 uur per jaar (WeTra), maximaal 1000-1200 uur per jaar (hybride) en minimaal 1500 uur per jaar (kunstgras). Ik heb me door een expert laten vertellen dat hybride de natuurgraservaring het dichtste benadert en dus momenteel bij veel profclubs prevaleert, maar het is in aanleg en onderhoud dan ook net zo duur of zelfs duurder als volledig kunstgras.

  Like

  1. En ik maar denken dat het uitvogelen van de beste zorgpolis zo ongeveer het ergste is wat een mens kan overkomen. 😉

   Maar goed, de toezegging van de gemeente (het wordt kunstgras) is binnen. Mijn twijfel geldt alleen nog de prijs waartegen het kan worden aangelegd.

   Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s