Besparen

stadhuisNa het gedoe over geswaffel bij de brandweer en een niet zo’n fijnzinnig facebookpagina nu eindelijk weer wat positief nieuws in mijn lijfblad, de Enkhuizer Krant.

De ambtelijke samenwerking tussen de drie SED gemeenten levert jaarlijks maar liefst een besparing van 1.4 miljoen euro op, laat de gemeentelijke woordvoerdster  de krant optekenen.

Bij een “normale” bedrijven zijn dat soort van besparingen gewoonlijk het gevolg van afslanking van het personeelsbestand, maar omdat ik daarover niets heb gelezen, lukt het de drie ambtelijke  organisatie kennelijk zonder dat er personeel hoeft te worden ontslagen.

We moeten de opmerking dat er structureel 1.4 miljoen euro bespaard wordt dan ook met een ruime korrel zout nemen.

De eerste vraag die bij dat soort van gemeentelijke opmerkingen moet worden gesteld is, besparing ten opzichte van wat. Probleem daarbij dat er geen vergelijkingsmateriaal is. Voormalig raadslid Noorman heeft daar ooit eens om gevraagd, maar daar uiteraard nooit antwoord op gekregen.

De gemeentelijke begroting kent weliswaar een paragraaf bedrijfsvoering, maar harde cijfers worden daarin niet gegeven. De feitelijke situatie is dat onze raadsleden al jarenlang geen flauw benul hebben wat het ambtelijk apparaat ons kost.

Hoe je daarop (per gemeente) bijna een half miljoen structureel op kunt besparen door de drie organisaties ineen te schuiven valt dan ook niet of nauwelijks na te gaan.

Wat inmiddels wel is vast te stellen is dat er de afgelopen jaren aanzienlijk is geïnvesteerde in de ambtelijke organisatie. In Enkhuizen voornamelijk betaald vanuit de reserve die dan ook behoorlijk is gedaald.

De laatste investering betreft een € 300.000,- kostende verbouwing van het bestaande stadskantoor in de Hoogstraat, waar zogenaamde werkvlekken moeten worden gecreëerd voor de SED werkwijze.

En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe huisvesting voor het gezamenlijke ambtelijke apparaat dat voor 2017 op de agenda staat.

Ik denk dan ook dat het juist is om te stellen dat de drie samenwerkende gemeenten de afgelopen jaren op van alles en nog wat hebben bezuinigd, behalve op hun ambtelijk apparaat en dat de kosten daarvan alleen maar zijn toegenomen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “Besparen”

  1. Geen raadsvergaderingen meer . Raad naar huis straks. Heerlijk . Nu de dictator nog en Stedebroec mag de rest regelen. Hier kunnen ze het zelf toch niet.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s