Aanleggen die hap

Voor de verandering dan toch maar weer eens iets plaatselijksSportComplex.gif.

In de Enkhuizer Krant lees ik dat de gemeente 6 ton ter beschikking stelt voor de realisatie van twee kunstgrasvelden in het sportpark Immerhorn.

Eén daarvan is bedoeld voor gebruik van beide voetbalvelden, het andere voor gebruik van de hockey- en de korfbalclub. De verenigingen zelf dienen 3 ton op te brengen via een nog nader overeen te komen verdeling. Aldus voorzitter Boogaard van v.v.  Dindua in de Enkhuizer Krant.

Een antwoord op die voorstel wordt verwacht op 11 februari. Dat lijkt kort dag, maar we weten natuurlijk niet wanneer de gemeente de verenigingen met dat voorstel hebben benaderd. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze daar al maanden lang zitten te broeden.

Verder weten we ook niet of ze daar samen met hun leden over broeden. Op de website  van West-Frisia valt in ieder geval niets te lezen.

Boogaard laat weten dat ze (de verenigingen) dat geld niet hebben. Daarover hoeven we ons niet te verbazen. Ook de gemeente heeft het geld niet dat ze aanbieden. Die leent het gewoon en dat zouden de verenigingen dus ook moeten doen.

hockemeisjeAls we gemakshalve aannemen dat 1 veld € 450.000,- kost dan moet zo’n lening door beide voetbalverenigingen nog wel op te brengen zijn. Immers, ik schat dat ze gezamenlijk zo’n duizend leden hebben. Dat wil zeggen per lid een leenbedrag van € 450,- dat in 10 jaar (ongeveer de levensduur van een kunstgrasveld) moet worden terugbetaald. Dat komt neer op een contributieverhoging van € 50,- per jaar.

Maar voor de hockey- en korfbalclub zie ik de toekomst somberder in.  Volgens mij hebben die aanzienlijk minder leden met als gevolg dat de contributie voor hun leden explosief zou moeten stijgen.

Zou het niet zo moeten zijn dat de gemeente dan maar alles moet betalen? Een maand geleden was men nog moeiteloos in staat 3 ton extra uit te geven aan een nieuw loket in het hartje van de stad. Waarom dat geld dan niet besteed aan de aanleg van kunstgrasvelden?

De vergelijking gaat niet helemaal op, omdat de levensduur van een kunstgrasveld wat korter is dan de levensduur van een gebouw, maar toch.

Het hangt er volgens mij een beetje van af hoe je tegen sport aankijkt. Zie je dat als een essentieel onderdeel van de opvoeding (jeugd) dan zou je dat (net als onderwijs) gewoon gratis moeten aanbieden.

Tijdens de vorig jaar gehouden verkiezingsbijeenkomst waren alle deelnemende partijen overtuigd van het nut van sportbeoefening en werden de vrijwilligers (die sportverenigingen in leven houden) zelfs voorgesteld als een soort sociaal werkers met signaalfunctie.

Persoonlijk gaat me dat iets te ver, maar verder wil ik niets afdoen aan het belang van sport.

Eindconclusie, de sportverenigingen niet op pad sturen om sponsors te vinden (die moeten er ook al gevonden worden vanwege theaterstoelen in de Drom en voor de Draag Bij actie voor een röntgenapparaat) maar gewoon aanleggen die hap.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

3 gedachten over “Aanleggen die hap”

 1. Geachte Enkhuizers, Als bestuurder van een vereniging die een prachtig complex bewoont in Zaandam (Hercules Zaandam) wensen we Enkhuizen ook een prachtig complex toe. Maar bedenk dat de exploitatie zeer zwaar zal drukken op de begroting. Denk hierbij met name aan de onroerend goed belasting. Zorg dat vooraf duidelijk is wie wat moet betalen aan Ozb. Wij weten in Zaandam dat de taxatiewaarde bij herbouw de basis zal zijn voor deze belasting en dat zal ook in Henkuzen zo zijn.

  Groeten en succes,

  Like

 2. De toegevoegde waarde van sport is sowieso gezondheid van mensen die op jonge leeftijd verantwoord bewegen. Het is intussen al duizend maal aangetoond dat op jonge leeftijd voldoende bewegen allerlei fysieke klachten op latere leeftijd kan voorkomen of in de hand houden.
  Dat scheelt de samenleving ook veel toekomstige kosten voor gezondheidszorg. Daarnaast hebben dan de zorgverzekeringen minder premieverhogingen “nodig”, zodat het geld dat ze nu nergens voor gebruiken omdat ze het oppotten tóch ergens voor gebruikt kan worden omdat het dan vrij geld is.

  Gezonde mensen zijn productiever voor de samenleving, voor de economie en voor zichzelf.

  Daarnaast houdt sport jongeren van de straat. Wedstrijden, trainingen, vrijwilligerswerk als bijvoorbeeld in kantines staan en dergelijke, het geeft mensen bezigheden. Plus mensen doen sociale contacten op, dat is gewoon leuk.

  Al met al lijken me die kunstgrasvelden hun geld dik te kunnen opbrengen, het is alleen wat minder direct aantoonbaar.

  Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s