Op de schouders nemen

baasAls gezegd, ik heb de commissievergadering van afgelopen dinsdagavond beluisterd uit nieuwsgierigheid naar de toelichting van burgemeester Baas op de voorgenomen aankoop van de Rabobank.

Die bleek reuze blij te zijn een einde te kunnen maken aan de geruchten die (o.a in de digitale media) de ronde deden.

Ik neem aan dat hij met digitale media Prietpraat bedoelt. Want waar het de aanschaf van het Rabobank betreft hebben alle politieke partijen (en hun woordvoerders) de kaken stevig op elkaar gehouden.

Voor wat betreft de digitale media die hun ter beschikking staan tenminste.

Nu verzet ik me graag tegen het idee dat ik geruchten zou verspreiden. Ik neem kennis van openbare berichten en stel op basis daarvan (in het openbaar en via mijn blog) vragen waarop ik graag een antwoord zou krijgen. Dat is niet hetzelfde als het verspreiden van geruchten.

Raadsleden stellen ook (via Agora) vragen, alleen niet in het openbaar en de antwoorden die ze krijgen zijn dat óók niet. Zo valt onmogelijk te verifiëren of hetgeen er door raadsleden wordt beweerd, ook door feiten wordt ondersteund.  De belangrijkste bron voor geruchten zijn dan ook de raadsleden zelf.

Maar goed, de twee vragen die ik in het openbaar stelde waren:

a. Wat kopen we eigenlijk als we de Rabobank kopen?

b. Wat is er eigenlijk gebeurd met de werkplekken voor de SED organisatie (die in november nog een 3 ton kostende verbouwing noodzakelijk maakten), maar die in december als sneeuw voor de zon lijken te zijn verdwenen?

In “wat” we precies kopen is klaarblijkelijk niemand geïnteresseerd. Ik leid dat af uit een vraag van commissielid Jans (HEA) over de status van de twee appartementen op de 1ste verdieping. Dat blijken koopappartementen te zijn.

Wat hun recht op het “exclusieve gebruik van de kantoorruimte op de begane grond” precies inhoudt werd niet duidelijk tijdens de vergadering en heeft dus kennelijk ook niet de belangstelling van de commissieleden. Een en ander overigens geheel volgens de Uilenbaantraditie en Parkinson’s law.

Of we de beganegrondverdieping kopen, of het recht om van de beganegrondverdieping gebruik te mogen maken is me dus nog steeds niet duidelijk.

Belangrijk verschil lijkt me, maar waarschijnlijk niet interessant genoeg voor de meerderheid van de raad.

Dan de tweede vraag: Wat is er gebeurd met de werkplekken die in november nog noodzakelijk waren voor de SED organisatie, maar die in december plotseling overbodig zijn geworden?

Dat is me helaas nog steeds niet duidelijk. Een behoorlijk aandeel daarvan zal worden gerealiseerd in Hoogkarspel.

stadhuis drechterland

Ook Stedebroec past haar stadhuis aan voor de SED organisatie.

Baas noemde in dat verband een 8 ton kostende verbouwing, maar dan weet hij meer dan de raadsleden in Stedebroec, want die geloven nog steeds dat het voor iets meer dan de helft kan.

Verontrustend was echter wel een terloopse opmerking van Baas dat de investeringen in nieuwe SED accommodaties betaald zouden worden uit de verkoop van de bestaande locaties.

Dat zou kunnen betekenen dat een deel van de opbrengst van het stadskantoor bestemd zou moeten worden voor de verbouwing van het stadhuis in Stedebroec en de nieuwbouw van het stadhuis in Hoogkarspel.

Erg onlogisch lijkt me dat niet. Immers Enkhuizen stoot (door verkoop van het stadskantoor) de mogelijkheid tot het scheppen van werkplekken voor de SED organisatie af en laat de kosten daarvoor voor rekening van Drechterland en Stedebroec.

Dat de college’s van die drie gemeenten dat onder elkaar bedisseld hebben mag zo zijn, de vraag is of de raden het daar mee eens zijn en vroeg of laat zal men ook in die buurgemeenten wakker worden.

Maar niemand vroeg om een toelichting en dus kwam die er ook niet. Maar ik denk dat je er vergif op kunt innemen dat onze buurgemeenten (vroeg of laat) een bijdrage zullen vragen voor het feit dat zij de huisvesting van de SED organisatie op hun schouders hebben genomen.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

2 gedachten over “Op de schouders nemen”

  1. Rabo zal niet meer als huur in gaan houden. Achter de schermen heeft Baas de opdracht van Provincie gekregen Enkhuizen te ontmantelen. Beter zou het zijn dit gewoon naar buiten te brengen. Het is niet geheel onlogisch gezien de puinhoop die er is georganiseerd door B&W de laatste 15 jaar. Loket functies zullen wat ondersteuning geven . Hoogkarspel zal een centrale functie worden in SED . Gezien hoe het nu gaat een welkomstgeschenk. Geen irritante stukken meer in NHD over de ongelooflijke Palermo politiek in het voorheen welvarende VHC bolwerk.

    Like

  2. Er wordt ook op Facebook gediscussieerd over dit onderwerp. Op de Facebook pagina van Stella bijvoorbeeld, en de groep ‘je bent enkhuizer als…’
    Stella heeft haar kaken ook zeker niet op elkaar gehouden.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: